- Hranljive Namirnice
- Konservansi i E-dodaci
- Mahunarke i žitarice
- Mesa i kobasice
- Mlečni Proizvodi
- Orašasti plodovi i Semenke
- Povrće
- Riba i Morski Plodovi
- Voće
- Vrste Alkoholnih Pića
- Vrste Gljiva
- Vrste Vina
Konzervansi i E-dodaciKsilitol
28. nov.
Rosi Stoyanova
Konzervansi i E-dodaciSorbitol
18. okt.
Kristina Chernikova
Konzervansi i E-dodaciSorbitol
25. sep.
Rosi Stoyanova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
IzomaltIzomalt predstavlja zamenu šećeru. Izomalt je proizvod koji se dobija od šećerne repe, čiji sastojci se prerađuju dvojnom metodom. Upotreba izomalta.
21. sep.
Natrijum BenzoatIako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim alergijskim reakcijama, već i sa oboljenjima raka.
06. sep.
AspartamAspartam je veštački zaslađivač, iz grupe veoma efektnih zaslađivača. Sastav i štetnost aspartama. Smatra se, da aspartam može da nude uzročnik 92 oboljenja.
21. jul
SaharinSaharin je najstariji veštački zaslađivač, razrađen u XIX veku. Saharin ima ukus metala i česti se zamenjuje ciklamatom. Saharin je 300 puta slađi od šećera.
19. jul
ZaslađivačiZaslađivači su veštačkazamena za šećer. Postoje prirodni i sintetički zaslađivači, pri čemu ove druge organizam ne prihvata i šešni su za zdravlje. Koristi i štete od zaslađivača.
18. jul
LimuntusLimuntus je vinska kiselina koja se koristi u kulinarske svrhe, koja se dobija sintetičkim putem. Ranije se limuntus dobijao destilacijom vinskih otpadaka. Limuntus, kao i sirće, ima sposobnost da neutrališe nitrate.
25. maj
ŽelatinŽelatin je materija životinjskog porekla i predstavlja prostu belančevinu. Želatin se koristi za kremove, kolače, bujone i td. Želatin pomaže kod koksartroze, ali se ne preporučuje kod zatvora.
20. maj
CiklamatCiklamat je veštački zaslađivač, zamena za šećer. Ciklamat je zabranjen za upotrebu u SAD i Engleskoj, zato što može da izazove rak. Još 60-tih godina je postalo jasno, da ciklamat izaziva rak kod laboratorijskih miševa.
06. mart
Odabrani Članci
Forum
- Kako ubrzati metabolizam?26. feb.
- Kako pripremate česnicu za Božić?03. januar
- Trpeza za navečerije slave08. avgust
- Pasterizacija hrane u kucnim uslovima07. avgust
- Proso - žitarica bez glutena05. april
Naše kategorije recepata
15 807
Recepti
7 884
11 365
Drugo