Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Jagnjeće ćuftice na grčki načinJagnjeće ćuftice na grčki način
25. jun
Pomešamo mleveno meso sa svim sastojcima, uključujući i prezle, dobro promešamo i stavljamo u frižider na 24 sata, uvijamo u providnu foliju. Drugog dana vadimo mleveno meso iz folije, stavljamo u posudu i razbijemo unutra...
Ovčiji ragu na grčki načinOvčiji ragu na grčki način
14. sep.
Ispržite u ulju meso isečeno na kocke i sitno isečen luk. Dodajte istucan beli luk i prelijte vinom, tako da meso bude potopljeno. Raskuvajte, dodajte paradajz pire, so, začine i dinstajte dok ne omekša pod poklopcem...
Pečene dunje na grčki načinPečene dunje na grčki način
20. mart
Operite dunje i isecite na dva dela. Očistite pažljivo sredinu. Stavite ih u pleh. Pospite šećerom, cimetom, anisom i karanfilićem. Sipajte vodu i prelijte dinje rumom. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite na donjem...
Riba tilapija na grčki načinRiba tilapija na grčki način
19. dec.
Ulje se zagreva u tiganju, a tilapija se začinjava solju i biberom. Riba se prži dok ne uhvati prijatnu boju - oko 2-3 minuta sa svake strane. Dok se prži po želji se dodaje iseckan beli luk. Jaja se umute u posudi na...
Marinirani patlidžan na grčki načinMarinirani patlidžan na grčki način
25. mart
1. Pomešajte sve namirnice za marinadu i kuvajte na vatri 2-3 minuta, a zatim ostavite da se marinada ohladi. 2. Oljuštite patlidžane i isecite krajeve. Napravite četvrtine po dužini, a svaku četvrtinu takođe još jednom...
Punjeni paradajz na grčki načinPunjeni paradajz na grčki način
23. nov.
1
Operemo paradajz, isečemo poklopce, izdubimo i pasiramo unutrašnjost. U zagrejanom maslacu zapržimo sitno isečen luk i dodajemo mleveno meso, mešamo, dok mleveno meso ne posivi i dodajemo opran i prethodno poparen pirinač...
Punjene paprike na grčki načinPunjene paprike na grčki način
27. nov.
Patldižan oljuštimo i sečemo na srednje parčiče, koje potapamo u slanu vodu, da otklonimo gorčinu. Luk i čen belog luka sečemo na sitno i zapržimo ih u zagrejanoj masnoći. Nakon 5-6 minuta dodajemo im oceđene kocke patlidžana...
Jagnjeći kotleti na grčki načinJagnjeći kotleti na grčki način
26. jun
Prvo pripremite marinadu za jagnjeće kotlete. Da biste to uradili, isecite mladi beli luk u posudu i izgnječite ga sa malo soli u kašu. U to dodajte seckane sveže listiće majčine dušice i ruzmarina. Dodajte suvi origano...
Kuvana hobotnica na grčki načinKuvana hobotnica na grčki način
23. sep.
Hobotnica se očisti, pri čemu se odstrane oči i sadržaj glave. Hobotnica se skuva dok ne omekša u malo vode - 20-25 minuta. Ocedi se i odstrani se koža. Sprema se dresing od maslinovog ulja, sirćeta, soli, bibera, na...
Jagnjeći frikase na grčki načinJagnjeći frikase na grčki način
09. jun
Jagnjeće meso isecite na komade, uvaljajte u malo bibera i pržite u odgovarajućem tiganju na masti dok ne porumeni. Ako koristite brizle, prethodno ih potopite u vodu sa kašikom sirćeta i uklonite opne. Dodajte prženom...
Riblja čorba na grčki načinRiblja čorba na grčki način
13. januar
File bakalara se stavlja u litar i po hladne vode i ostavlja se na ringli na provri. Povrće sečemo na komadiće. Čim riba provri, zapenimo i dodajemo strukove celera. Kuvamo na slaboj vatri otprilike 20 minuta. U tiganju...
Pržene tikvice na grčki načinPržene tikvice na grčki način
12. avgust
Tikvice se operu, iseku i ostave da se malo ocede. Pomešamo brašno i začine, dodajemo vodu u njih da se dobije kaša. Ugrevamo ulje i tikvice se potope u brašno, nakon toga se prže. Kad se izvade iz ulja, lepo je da...
Pileća supa na grčki načinPileća supa na grčki način
15. jul
Stavite pileće grudi u 1.4 l vode, zajedno sa lukom, celerom, šargarepom, biberom, korom od limuna i vezom mirođije. Zagrejte na umerenoj vatri. Kuvajte oko 15 minuta. Izvadite meso i procedite bujon. Pogrejte bujon...
Kiseli krastavčići na grčki načinKiseli krastavčići na grčki način
14. dec.
1
Natopite očišćene kornišone 2-3 sata u vodi. Odsecite im pažljivo krajeve i spremite tegle. Na dno svake stavite po jedan list smokve. Poređajte krastavčiće u tegle što je moguće gušće. Na svaku teglu se stavlja 1 kašika...
Punjene lignje na grčki načinPunjene lignje na grčki način
21. avgust
Očistite lignje, odvojite glavu i pipke, sitno ish iseckajte. Luk se sitno isecka, a paradajz se oljušti i izrenda. Ugrejte 4-5 supenih kašika maslinovog ulja i u njenu izdinstajte luk, iseckane pipke i glavu lignje, iseckan...
Pileći bataci na grčki načinPileći bataci na grčki način
09. mart
Krompir ogulite i stavite da se kuva u posoljenu vodu 5 minuta. Batake stavite u činiju, dodajte papriku iseckanu na trake, luk na polumesece i krupno iseckan beli luk. Dodajte polukuvane krompire, posipajte ih začinima...
Karfiol sa jajima na grčki načinKarfiol sa jajima na grčki način
05. okt.
Skuvamo očišćeni karfiol iskidan na ružice u vreloj, posoljenoj vodi, izvadimo, ocedimo i začinimo solju i biberom. Posebno umutimo jaja i pomešamo sa mrvljenim sirom, čubrom, biberom i solju. Dodajemo karfiol, promešamo...
Punjene svinjske grudi na grčki načinPunjene svinjske grudi na grčki način
29. jul
Potopite hleb u mlaku vodu, a zatim ocedite višak tečnosti. Pomešajte ga sa mlevenim mesom, jajetom, sitno seckaom paprikom i seckanim zelenim začinima. Posolite i pobiberite i umesite mleveno meso koje ostavite na 30 minuta...
Salata sa tikvicama na grčki načinSalata sa tikvicama na grčki način
16. jul
Oljuštimo tikvice i isečemo ih na kocke. Sipamo ih u teflonski tiganj, dodajemo ulje i zapržimo ih 4-5 minuta dok blago ne omekšaju. Sipamo pržene tikvice u posudu i ostavljamo ih da se ohlade. Oljuštimo paradajz i isečemo...
Pečene crvene paprike na grčki načinPečene crvene paprike na grčki način
01. mart
Pravimo razrez na crvenim paprikama i očistimo ih. U posudu izrendamo kačkavalj i sir, dodajemo mleko, naseckani paradajz, so i crni biber, mešamo i punimo paprike. Premazujemo ih maslinovim uljem i pečemo u prethodno...
Marmelada od mandarina na grčki načinMarmelada od mandarina na grčki način
01. mart
Za pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora. Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...
Musaka na grčki način sa patlidžanomMusaka na grčki način sa patlidžanom
11. avgust
U malo ulja propržimo rendanu šargarepu, luk i beli luk, sitno iseckan. Dodajemo mleveno meso. Nakon što se proprži, dodajemo rendani paradajz. Začinimo solju i biberom, ako želite možete dodati i druge začine koji vam...
Dinstane pileće džigerice na grčki načinDinstane pileće džigerice na grčki način
15. april
Prvo operemo džigerice, ocedimo u cediljki i osušimo kuhinjskim ubrusom. Zagrevamo ulje ili maslinovo ulje u dubokom tiganju i zapržimo očišćene i isečene čenove belog luka oko 20 sekundi ili da se blago aromatizuje ulje...
Magerica - jagnjeća čorba na grčki načinMagerica - jagnjeća čorba na grčki način
23. april
Jagnjeće meso isečemo na zalogaje. Ponovo sitno iseckamo luk koji dinstamo u maslacu. U njega dodajemo meso i takođe ostavljamo da se dinsta. Posolimo i posipamo crnim biberom. Sve ovo zalivamo s 8 šolja vruće vode. Ostavljamo...
Rebarca sa anisom na grčki načinRebarca sa anisom na grčki način
22. sep.
Rebra se iseku i ostavljaju se da odstoje 15 minuta u marinadi napravljenoj od vina, soja sosa, anisa, šećera, soli i pola ulja. Preostalo ulje se zagreva i čim počne da se puši, stavljaju se rebarca. Mešaju se i prelivaju...