Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jagnjeće ćuftice na grčki načinPomešamo mleveno meso sa svim sastojcima, uključujući i prezle, dobro promešamo i stavljamo u frižider na 24 sata, uvijamo u providnu foliju.
Drugog dana vadimo mleveno meso iz folije, stavljamo u posudu i razbijemo unutra...
25. jun
Ovčiji ragu na grčki načinIspržite u ulju meso isečeno na kocke i sitno isečen luk.
Dodajte istucan beli luk i prelijte vinom, tako da meso bude potopljeno.
Raskuvajte, dodajte paradajz pire, so, začine i dinstajte dok ne omekša pod poklopcem...
14. sep.
Pečene dunje na grčki načinOperite dunje i isecite na dva dela. Očistite pažljivo sredinu. Stavite ih u pleh.
Pospite šećerom, cimetom, anisom i karanfilićem.
Sipajte vodu i prelijte dinje rumom. Ugrejte rernu na 180 stepeni i pecite na donjem...
20. mart
Riba tilapija na grčki načinUlje se zagreva u tiganju, a tilapija se začinjava solju i biberom. Riba se prži dok ne uhvati prijatnu boju - oko 2-3 minuta sa svake strane. Dok se prži po želji se dodaje iseckan beli luk.
Jaja se umute u posudi na...
19. dec.
Marinirani patlidžan na grčki način1. Pomešajte sve namirnice za marinadu i kuvajte na vatri 2-3 minuta, a zatim ostavite da se marinada ohladi.
2. Oljuštite patlidžane i isecite krajeve. Napravite četvrtine po dužini, a svaku četvrtinu takođe još jednom...
25. mart
Punjeni paradajz na grčki načinOperemo paradajz, isečemo poklopce, izdubimo i pasiramo unutrašnjost.
U zagrejanom maslacu zapržimo sitno isečen luk i dodajemo mleveno meso, mešamo, dok mleveno meso ne posivi i dodajemo opran i prethodno poparen pirinač...
23. nov.
1
Punjene paprike na grčki načinPatldižan oljuštimo i sečemo na srednje parčiče, koje potapamo u slanu vodu, da otklonimo gorčinu.
Luk i čen belog luka sečemo na sitno i zapržimo ih u zagrejanoj masnoći. Nakon 5-6 minuta dodajemo im oceđene kocke patlidžana...
27. nov.
Jagnjeći kotleti na grčki načinPrvo pripremite marinadu za jagnjeće kotlete.
Da biste to uradili, isecite mladi beli luk u posudu i izgnječite ga sa malo soli u kašu. U to dodajte seckane sveže listiće majčine dušice i ruzmarina.
Dodajte suvi origano...
26. jun
Kuvana hobotnica na grčki načinHobotnica se očisti, pri čemu se odstrane oči i sadržaj glave.
Hobotnica se skuva dok ne omekša u malo vode - 20-25 minuta. Ocedi se i odstrani se koža.
Sprema se dresing od maslinovog ulja, sirćeta, soli, bibera, na...
23. sep.
Jagnjeći frikase na grčki načinJagnjeće meso isecite na komade, uvaljajte u malo bibera i pržite u odgovarajućem tiganju na masti dok ne porumeni. Ako koristite brizle, prethodno ih potopite u vodu sa kašikom sirćeta i uklonite opne.
Dodajte prženom...
09. jun
Riblja čorba na grčki načinFile bakalara se stavlja u litar i po hladne vode i ostavlja se na ringli na provri. Povrće sečemo na komadiće.
Čim riba provri, zapenimo i dodajemo strukove celera. Kuvamo na slaboj vatri otprilike 20 minuta.
U tiganju...
13. januar
Pržene tikvice na grčki načinTikvice se operu, iseku i ostave da se malo ocede. Pomešamo brašno i začine, dodajemo vodu u njih da se dobije kaša.
Ugrevamo ulje i tikvice se potope u brašno, nakon toga se prže.
Kad se izvade iz ulja, lepo je da...
12. avgust
Pileća supa na grčki načinStavite pileće grudi u 1.4 l vode, zajedno sa lukom, celerom, šargarepom, biberom, korom od limuna i vezom mirođije. Zagrejte na umerenoj vatri.
Kuvajte oko 15 minuta. Izvadite meso i procedite bujon.
Pogrejte bujon...
15. jul
Kiseli krastavčići na grčki načinNatopite očišćene kornišone 2-3 sata u vodi. Odsecite im pažljivo krajeve i spremite tegle. Na dno svake stavite po jedan list smokve.
Poređajte krastavčiće u tegle što je moguće gušće. Na svaku teglu se stavlja 1 kašika...
14. dec.
1
Punjene lignje na grčki načinOčistite lignje, odvojite glavu i pipke, sitno ish iseckajte. Luk se sitno isecka, a paradajz se oljušti i izrenda.
Ugrejte 4-5 supenih kašika maslinovog ulja i u njenu izdinstajte luk, iseckane pipke i glavu lignje, iseckan...
21. avgust
Pileći bataci na grčki načinKrompir ogulite i stavite da se kuva u posoljenu vodu 5 minuta. Batake stavite u činiju, dodajte papriku iseckanu na trake, luk na polumesece i krupno iseckan beli luk.
Dodajte polukuvane krompire, posipajte ih začinima...
09. mart
Karfiol sa jajima na grčki načinSkuvamo očišćeni karfiol iskidan na ružice u vreloj, posoljenoj vodi, izvadimo, ocedimo i začinimo solju i biberom.
Posebno umutimo jaja i pomešamo sa mrvljenim sirom, čubrom, biberom i solju.
Dodajemo karfiol, promešamo...
05. okt.
Punjene svinjske grudi na grčki načinPotopite hleb u mlaku vodu, a zatim ocedite višak tečnosti. Pomešajte ga sa mlevenim mesom, jajetom, sitno seckaom paprikom i seckanim zelenim začinima. Posolite i pobiberite i umesite mleveno meso koje ostavite na 30 minuta...
29. jul
Salata sa tikvicama na grčki načinOljuštimo tikvice i isečemo ih na kocke. Sipamo ih u teflonski tiganj, dodajemo ulje i zapržimo ih 4-5 minuta dok blago ne omekšaju. Sipamo pržene tikvice u posudu i ostavljamo ih da se ohlade.
Oljuštimo paradajz i isečemo...
16. jul
Pečene crvene paprike na grčki načinPravimo razrez na crvenim paprikama i očistimo ih.
U posudu izrendamo kačkavalj i sir, dodajemo mleko, naseckani paradajz, so i crni biber, mešamo i punimo paprike.
Premazujemo ih maslinovim uljem i pečemo u prethodno...
01. mart
Marmelada od mandarina na grčki načinZa pripremu ove marmelade preporučuje se upotreba organskih mandarina, jer se koristi i kora.
Očistite mandarine od peteljki, pazeći da ne pocepate kožicu. Dobro ih isperite i stavite u odgovarajuću posudu. Mandarine...
01. mart
Musaka na grčki način sa patlidžanomU malo ulja propržimo rendanu šargarepu, luk i beli luk, sitno iseckan. Dodajemo mleveno meso. Nakon što se proprži, dodajemo rendani paradajz.
Začinimo solju i biberom, ako želite možete dodati i druge začine koji vam...
11. avgust
Dinstane pileće džigerice na grčki načinPrvo operemo džigerice, ocedimo u cediljki i osušimo kuhinjskim ubrusom.
Zagrevamo ulje ili maslinovo ulje u dubokom tiganju i zapržimo očišćene i isečene čenove belog luka oko 20 sekundi ili da se blago aromatizuje ulje...
15. april
Magerica - jagnjeća čorba na grčki načinJagnjeće meso isečemo na zalogaje. Ponovo sitno iseckamo luk koji dinstamo u maslacu. U njega dodajemo meso i takođe ostavljamo da se dinsta.
Posolimo i posipamo crnim biberom. Sve ovo zalivamo s 8 šolja vruće vode. Ostavljamo...
23. april
Rebarca sa anisom na grčki načinRebra se iseku i ostavljaju se da odstoje 15 minuta u marinadi napravljenoj od vina, soja sosa, anisa, šećera, soli i pola ulja.
Preostalo ulje se zagreva i čim počne da se puši, stavljaju se rebarca.
Mešaju se i prelivaju...
22. sep.