Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

AkrilamidAkrilamid
18. dec.
Štetnost akrilamida Prema mnogim istraživanjima, akrilamid je veoma toksičan za nervni sistem, tako je bilo kod osoba na kojima se eksperimentisalo, a tako i kod osoba koje su bile stalno izložene akrilamidu....
Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rakPrepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rak
16. mart
U evropskim zakonima postoje stroga ograničenja što se tiče sadržaja akrilamida u vodi, koja se nudi na tržištu, a to bi trebalo da bude 0.1 mikrograma akrilamida po 1 litru....
Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?
17. jun
U protivnom, on je isto nosilac akrilamida, i nije ništa manje štetniji od pomfrita. Prema naučnicima, akrilamid ne treba uopšte potcenjavati, jer se može pokazati zaista opasnim....
Da li je prepečeni hleb štetan?Da li je prepečeni hleb štetan?
21. mart
U zavisnosti od količine akrilamida koju unesemo u organizam, toliko se rizik da se razbolimo povećava....
Kako da pravilno jedete beli luk?Kako da pravilno jedete beli luk?
06. dec.
- Kada se prže, aminokiseline, masti i skrob u belom luku formiraju akrilamid....
Da li je zaista čips štetan?Da li je zaista čips štetan?
19. mart
Takođe, ulje čipsa sadrži i kancerogenu materiju, tzv. akrilamid. Ta materija nastaje dok se krompir prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je uzročnik pojave raka. On može oštetiti DNK....
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Pržene namirnice mogu da formiraju toksična jedinjenja Dokazano je da nekoliko namirnica nakon prženja u sebi sadrže toksičnu hemikaliju, pod imenom akrilamid, koja može da izazove formiranje ćelija raka u vašem organizmu...
Zlatna pravila za prženje u friteziZlatna pravila za prženje u fritezi
25. feb.
Temperatura viša od 175-180 stepeni ubrzava stvaranje akrilamida. Pri temperaturi nižoj od 160 stepena prženje se usporava i na taj način namirnica upija više masnoće nego što je neophodno....
Da li je štetna instant kafaDa li je štetna instant kafa
06. januar
Pre svega, oni se odnose na hemijski akrilamid koji se koristi u prženju kafe. Veruje se da to nije dobro za zdravlje. Preterivanje sa njim dovodi do neuroloških tegoba i onkoloških oboljenja, što je posebno opasno....
Koje orašaste plodove možemo peći?Koje orašaste plodove možemo peći?
16. januar
Sa druge strane, ne preporučuje se pečenje lešnika, jer se u njima nakom termičke obrade pojavljuje kancerogeno jedinjenje akrilamid....