Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
AkrilamidŠtetnost akrilamida
Prema mnogim istraživanjima, akrilamid je veoma toksičan za nervni sistem, tako je bilo kod osoba na kojima se eksperimentisalo, a tako i kod osoba koje su bile stalno izložene akrilamidu....
18. dec.
Prepečen hleb i krompir su kancerogeni i izazivaju rakU evropskim zakonima postoje stroga ograničenja što se tiče sadržaja akrilamida u vodi, koja se nudi na tržištu, a to bi trebalo da bude 0.1 mikrograma akrilamida po 1 litru....
16. mart
Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?U protivnom, on je isto nosilac akrilamida, i nije ništa manje štetniji od pomfrita.
Prema naučnicima, akrilamid ne treba uopšte potcenjavati, jer se može pokazati zaista opasnim....
17. jun
Da li je prepečeni hleb štetan?U zavisnosti od količine akrilamida koju unesemo u organizam, toliko se rizik da se razbolimo povećava....
21. mart
Kako da pravilno jedete beli luk?- Kada se prže, aminokiseline, masti i skrob u belom luku formiraju akrilamid....
06. dec.
Da li je zaista čips štetan?Takođe, ulje čipsa sadrži i kancerogenu materiju, tzv. akrilamid. Ta materija nastaje dok se krompir prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je uzročnik pojave raka. On može oštetiti DNK....
19. mart
Zbog čega je prženje štetno?Pržene namirnice mogu da formiraju toksična jedinjenja
Dokazano je da nekoliko namirnica nakon prženja u sebi sadrže toksičnu hemikaliju, pod imenom akrilamid, koja može da izazove formiranje ćelija raka u vašem organizmu...
14. jul
Zlatna pravila za prženje u friteziTemperatura viša od 175-180 stepeni ubrzava stvaranje akrilamida. Pri temperaturi nižoj od 160 stepena prženje se usporava i na taj način namirnica upija više masnoće nego što je neophodno....
25. feb.
Da li je štetna instant kafaPre svega, oni se odnose na hemijski akrilamid koji se koristi u prženju kafe. Veruje se da to nije dobro za zdravlje. Preterivanje sa njim dovodi do neuroloških tegoba i onkoloških oboljenja, što je posebno opasno....
06. januar
Koje orašaste plodove možemo peći?Sa druge strane, ne preporučuje se pečenje lešnika, jer se u njima nakom termičke obrade pojavljuje kancerogeno jedinjenje akrilamid....
16. januar