Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Tongkat AliKoristi od Tongkat Alija
Alijev štap ima dokazano tonizirajuće dejstvo. On deluje i kao jak afrodizijak....
03. januar
Dijetalni džem od višanjaIzabrati što veće višnje, oprati ih u dve - tri vode, očistiti od lišća, peteljki i košpica i ucelo višnje staviti u šerpu. Ušuškati štap vanilije u višnje. Posuti osam kašika stevije preko višanja.
Upaliti ringlu i na...
28. feb.
Pita sa višnjama i čokoladomJaja umutite sa šećerom, grizom, uljem, jogurtom i praškom za pecivo.
Sa tim filom premazujte kore. Za jedan štap idu 3 kore. Na treću koru staviti višnje i komade čokolade.
Urolajte kore i stavite svaki jedan pored...
02. april
Kako se suše kobasice?Kobasice su jedno od najčešće konzumiranih predjela, prisutno za stolom gotovo svake porodice.
Sa početkom hladnih dana dolazi vreme za pripremu ukusnih domaćih kobasica.
Meso koje treba da odaberemo za kobasice...
03. nov.
Pita sa sremušem i siromRecept počinjemo pripremom fila. Sremuš operemo, očistmo i isečemo listove.
Jaja, sir, jogurt i sremuš pomešamo u jednoj posudi.
Za jedan štap koristimo 3 kore, prve dve kore poprskamo uljem, a na treću ravnomerno...
12. maj
Pikantni parti ražnjićiMeso lepo operemo i osušimo. Sečemo na male komade. Dodajemo začine i ulje i ostavljamo na oko 20-30 minuta da meso upije mirise.
Za to vreme paprike i luk sečemo takođe na komade veličine kao komadi mesa.
Na bambusov...
10. januar
Domaći sudžuk od svinjske plećkePrvo isecite i meso i slaninu na ne previše velike komade.
Kada su gotovi, stavljamo ih u posudu i dodajemo im začine.
Dobro promešamo kako bi sami začini mogli dobro da aromatiziraju meso.
Ostavljamo ovako jedan...
27. dec.
SudžukTri vrste mlevenog mesa pomešamo (pre mlevenja meso treba da odstoji jednu noć na hladnom mestu). Začinite solju, alevom paprikom, kuminom, čubrom, amoinijum nitratom i izrendanim oraščićem.
Ostavite da odstoji nekoliko...
30. avgust
Pita sa koprivom i siromRecept počinjemo pripremom fila. Koprivu operemo, očistmo i isečemo i stavimo u prokuvalu vodu da se obari par minuta. Nemojte predugo. Procedite koprivu i stavite u posudu da se ohladi.
Jaja, sir i koprivu pomešamo u jednoj...
13. maj
Pita sa blagvamaRecept počinjemo sa filom za pitu. Na maslinovom ulju propržimo iseckani luk, pa dodamo sitno iseckanu blagvu, smanjite temperaturu i ostaviti da se dinsta 10 minuta.
Dodati sitno iseckanu pančetu i beli luk i dinstati...
10. maj
Pita sa jabukama i bundevomOvu predivnu pitu počinjemo sa čišćenjem i rendanjem bundeve i jabuka. Dodati šećer, vanilin šećer i cimet, pa izmešati. Napraviti peliv od mešavine vode i ulja.
Za svaki štap pite odvojiti tri kore. Premazati prvu i...
08. maj
Krvavica na banski načinOd zaklane svinje na sitno iseckajte belu džigericu, bubrege, srce, slezinu i malo krvavog mesa od stomaka i vrata.
Na kilo mesa dodajte nabrojanu količinu začina, a gramaža nane, čubra, kumina i semenki anisa treba da...
21. nov.
MrenaMrena /Barbus/ je rod, koji podrazumeva preko 300 vrsta riba, koje se nalaze u najraličitijim rekama u svetu. Mrena pripada porodici šarana /Cyprinidae/. Kod nas se predstavnici ove vrste često sreću. Zajednička karakteristika...
15. sep.
Masala čaj - sve koristi i kako ga pitiIspijanje čaja je vekovima bila umetnost na Istoku. Ova praksa je počela u Kini, proširila se na Japan, a Britanci su uveli ispijanje crnog čaja sa mlekom i šećerom, što je zapravo osnova čaja zvanog masala.
Tokom vremena...
04. januar
Moj domaći kompot od breskveOperite breskve, oljuštite tanko, isecite na polovine ili četvrtine i izvadite košticu.
Brekve poredajte u staklene tegle.
U šerpu staviti vodu, šećer i štap vanile, stavite na ringlu dok ne proključa. Kad proključa...
11. feb.
Sudžuk od magarećeg mesaKada se pravi sudžuk od magarećeg mesa on o treba da ima i deo slanine, budući da je samo meso mnogo suvo.
Slanina, koja treba da se stavi u meso dodaje se 300-400 g na kilogram magarećeg.
Meso se čisti od žila, sklanja...
06. januar
Čokoladna baklava (Burma Tatlisi)Rerna - 175 stepeni.
Odgovarajuća tepsija za pečenje - 32-22 cm.
1. U maloj šerpi se pomešaju gazirana voda i ulje. Stavljaju se na ringlu dok ne provre i skidaju se. Smesa se ostavlja da se ohladi.
2. Priprema sirupa...
30. januar
Čaj od brusnice - za šta je koristan?Kisela bobica koja raste u šumama i oko močvarnih mesta naziva se brusnica. Sadrži značajnu količinu vitamina, limunske kiseline, kao i glukoze i fruktoze. Brusnice se mogu jesti upravo tako sveže, bogato posute šećerom...
12. feb.
Pikantno suvo mezeOblikujte filee. Na dno pleha sipajte morsku so. Poređajte komade mesa. Pospite ih obilno morskom solju i prekrijte sa svih strana.
Ostavite ih 24 sata, da upiju so. Spremne filee očistite od soli.
Pomešajte dva dela...
23. feb.
Štrudla od jabuka za dijabetičareOperemo jabuke, oljuštimo i krupnije izrendamo.
U šerpu stavimo rendane jabuke i u njih dodajemo cimet, suvo grožđe, 1/3 paketa maslaca. Ostavljamo na vatri 5-10 minuta ili pažljivo mešao dok se sastojci ne pomešaju....
17. sep.
Najskuplji sireviSir je svetski poznat mlečni proizvod i za njegovu pripremu postoje različiti načini, prema specifičnoj preradi, vrsti mleka, načinu i vremenu skladištenja.
Na pozadini ostalih sireva, postoji nekoliko koji se definitivno...
05. dec.
Konjske potkoviceSameljite konjsko, svinjsko meso i slaninu uz pomoć mašinice za mlevenje mesa. Po želji je koliko će biti krupno.
Dodajte biber i kumin - 4 grama po kilogramu. Poželjno je da koristite u zrnu, samleven u domaćim uslovima...
22. sep.
Pita sa mesom i šampinjonimaRecept počinemo pripremom fila za ovu pitu.
Pripremimo tiganj, stavimo ga na ringlu, na umereno jaku temperaturu (ako je temperatura od 0 do 9 onda uključite na 5).
Na tiganj naspemo tri kašike ulja i dok se ono greje...
10. maj
Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstvaHiljadama godina unazad se čaj pije, a za to postoje i čvrsti razlozi. CAMELLIA SINENSIS je zimzeleno drvo čiji se listovi i pupoljci koriste za dobijanje čaja. Tradicionalni čaj CAMELLIA SINENSIS nije samo topao napitak...
14. mart
JasikaJasika /Populus tremula/ je vrsta topole, koja se može sresti u Aziji i Evropi. Uglavnom raste u planinskim predelima i oko reka na nadmorskoj visini do 2000 metara.
Jasika je drvo koje dostiže visinu do 35 metara. Veoma...
30. jul