Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Tongkat AliTongkat Ali
03. januar
Koristi od Tongkat Alija Alijev štap ima dokazano tonizirajuće dejstvo. On deluje i kao jak afrodizijak....
Dijetalni džem od višanjaDijetalni džem od višanja
28. feb.
Izabrati što veće višnje, oprati ih u dve - tri vode, očistiti od lišća, peteljki i košpica i ucelo višnje staviti u šerpu. Ušuškati štap vanilije u višnje. Posuti osam kašika stevije preko višanja. Upaliti ringlu i na...
Pita sa višnjama i čokoladomPita sa višnjama i čokoladom
02. april
Jaja umutite sa šećerom, grizom, uljem, jogurtom i praškom za pecivo. Sa tim filom premazujte kore. Za jedan štap idu 3 kore. Na treću koru staviti višnje i komade čokolade. Urolajte kore i stavite svaki jedan pored...
Kako se suše kobasice?Kako se suše kobasice?
03. nov.
Kobasice su jedno od najčešće konzumiranih predjela, prisutno za stolom gotovo svake porodice. Sa početkom hladnih dana dolazi vreme za pripremu ukusnih domaćih kobasica. Meso koje treba da odaberemo za kobasice...
Pita sa sremušem i siromPita sa sremušem i sirom
12. maj
Recept počinjemo pripremom fila. Sremuš operemo, očistmo i isečemo listove. Jaja, sir, jogurt i sremuš pomešamo u jednoj posudi. Za jedan štap koristimo 3 kore, prve dve kore poprskamo uljem, a na treću ravnomerno...
Pikantni parti ražnjićiPikantni parti ražnjići
10. januar
Meso lepo operemo i osušimo. Sečemo na male komade. Dodajemo začine i ulje i ostavljamo na oko 20-30 minuta da meso upije mirise. Za to vreme paprike i luk sečemo takođe na komade veličine kao komadi mesa. Na bambusov...
Domaći sudžuk od svinjske plećkeDomaći sudžuk od svinjske plećke
27. dec.
Prvo isecite i meso i slaninu na ne previše velike komade. Kada su gotovi, stavljamo ih u posudu i dodajemo im začine. Dobro promešamo kako bi sami začini mogli dobro da aromatiziraju meso. Ostavljamo ovako jedan...
SudžukSudžuk
30. avgust
Tri vrste mlevenog mesa pomešamo (pre mlevenja meso treba da odstoji jednu noć na hladnom mestu). Začinite solju, alevom paprikom, kuminom, čubrom, amoinijum nitratom i izrendanim oraščićem. Ostavite da odstoji nekoliko...
Pita sa koprivom i siromPita sa koprivom i sirom
13. maj
Recept počinjemo pripremom fila. Koprivu operemo, očistmo i isečemo i stavimo u prokuvalu vodu da se obari par minuta. Nemojte predugo. Procedite koprivu i stavite u posudu da se ohladi. Jaja, sir i koprivu pomešamo u jednoj...
Pita sa blagvamaPita sa blagvama
10. maj
Recept počinjemo sa filom za pitu. Na maslinovom ulju propržimo iseckani luk, pa dodamo sitno iseckanu blagvu, smanjite temperaturu i ostaviti da se dinsta 10 minuta. Dodati sitno iseckanu pančetu i beli luk i dinstati...
Pita sa jabukama i bundevomPita sa jabukama i bundevom
08. maj
Ovu predivnu pitu počinjemo sa čišćenjem i rendanjem bundeve i jabuka. Dodati šećer, vanilin šećer i cimet, pa izmešati. Napraviti peliv od mešavine vode i ulja. Za svaki štap pite odvojiti tri kore. Premazati prvu i...
Krvavica na banski načinKrvavica na banski način
21. nov.
Od zaklane svinje na sitno iseckajte belu džigericu, bubrege, srce, slezinu i malo krvavog mesa od stomaka i vrata. Na kilo mesa dodajte nabrojanu količinu začina, a gramaža nane, čubra, kumina i semenki anisa treba da...
MrenaMrena
15. sep.
Mrena /Barbus/ je rod, koji podrazumeva preko 300 vrsta riba, koje se nalaze u najraličitijim rekama u svetu. Mrena pripada porodici šarana /Cyprinidae/. Kod nas se predstavnici ove vrste često sreću. Zajednička karakteristika...
Masala čaj - sve koristi i kako ga pitiMasala čaj - sve koristi i kako ga piti
04. januar
Ispijanje čaja je vekovima bila umetnost na Istoku. Ova praksa je počela u Kini, proširila se na Japan, a Britanci su uveli ispijanje crnog čaja sa mlekom i šećerom, što je zapravo osnova čaja zvanog masala. Tokom vremena...
Moj domaći kompot od breskveMoj domaći kompot od breskve
11. feb.
Operite breskve, oljuštite tanko, isecite na polovine ili četvrtine i izvadite košticu. Brekve poredajte u staklene tegle. U šerpu staviti vodu, šećer i štap vanile, stavite na ringlu dok ne proključa. Kad proključa...
Sudžuk od magarećeg mesaSudžuk od magarećeg mesa
06. januar
Kada se pravi sudžuk od magarećeg mesa on o treba da ima i deo slanine, budući da je samo meso mnogo suvo. Slanina, koja treba da se stavi u meso dodaje se 300-400 g na kilogram magarećeg. Meso se čisti od žila, sklanja...
Čokoladna baklava (Burma Tatlisi)Čokoladna baklava (Burma Tatlisi)
30. januar
Rerna - 175 stepeni. Odgovarajuća tepsija za pečenje - 32-22 cm. 1. U maloj šerpi se pomešaju gazirana voda i ulje. Stavljaju se na ringlu dok ne provre i skidaju se. Smesa se ostavlja da se ohladi. 2. Priprema sirupa...
Čaj od brusnice - za šta je koristan?Čaj od brusnice - za šta je koristan?
12. feb.
Kisela bobica koja raste u šumama i oko močvarnih mesta naziva se brusnica. Sadrži značajnu količinu vitamina, limunske kiseline, kao i glukoze i fruktoze. Brusnice se mogu jesti upravo tako sveže, bogato posute šećerom...
Pikantno suvo mezePikantno suvo meze
23. feb.
Oblikujte filee. Na dno pleha sipajte morsku so. Poređajte komade mesa. Pospite ih obilno morskom solju i prekrijte sa svih strana. Ostavite ih 24 sata, da upiju so. Spremne filee očistite od soli. Pomešajte dva dela...
Štrudla od jabuka za dijabetičareŠtrudla od jabuka za dijabetičare
17. sep.
Operemo jabuke, oljuštimo i krupnije izrendamo. U šerpu stavimo rendane jabuke i u njih dodajemo cimet, suvo grožđe, 1/3 paketa maslaca. Ostavljamo na vatri 5-10 minuta ili pažljivo mešao dok se sastojci ne pomešaju....
Najskuplji sireviNajskuplji sirevi
05. dec.
Sir je svetski poznat mlečni proizvod i za njegovu pripremu postoje različiti načini, prema specifičnoj preradi, vrsti mleka, načinu i vremenu skladištenja. Na pozadini ostalih sireva, postoji nekoliko koji se definitivno...
Konjske potkoviceKonjske potkovice
22. sep.
Sameljite konjsko, svinjsko meso i slaninu uz pomoć mašinice za mlevenje mesa. Po želji je koliko će biti krupno. Dodajte biber i kumin - 4 grama po kilogramu. Poželjno je da koristite u zrnu, samleven u domaćim uslovima...
Pita sa mesom i šampinjonimaPita sa mesom i šampinjonima
10. maj
Recept počinemo pripremom fila za ovu pitu. Pripremimo tiganj, stavimo ga na ringlu, na umereno jaku temperaturu (ako je temperatura od 0 do 9 onda uključite na 5). Na tiganj naspemo tri kašike ulja i dok se ono greje...
Pet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstvaPet vrsta čajeva koji imaju neverovatna lekovita svojstva
14. mart
Hiljadama godina unazad se čaj pije, a za to postoje i čvrsti razlozi. CAMELLIA SINENSIS je zimzeleno drvo čiji se listovi i pupoljci koriste za dobijanje čaja. Tradicionalni čaj CAMELLIA SINENSIS nije samo topao napitak...
JasikaJasika
30. jul
Jasika /Populus tremula/ je vrsta topole, koja se može sresti u Aziji i Evropi. Uglavnom raste u planinskim predelima i oko reka na nadmorskoj visini do 2000 metara. Jasika je drvo koje dostiže visinu do 35 metara. Veoma...