Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Začini u arapskoj kuhinjiTeško da postoji nešto karkterističnije za arapsku kuhinju od vešte kombinacije različitih začina. Nezavisno od toga da li su sveži ili sušeni, upravo oni daju neponovljivi ukus i aromu svim arapskim jelima....
22. feb.
Arapska tortaPomešajte u posudi isečene i očišćene urme i ušećeren đumbir, isečen na sitne parčiće i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite sa strane da se prohladi 10 minuta.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i namažite kalup ili posudu...
08. maj
Arapska kafaStavite vodu da se zagreva na šporetu u posudi i neposredno pre ključanja stavite sve sastojke u vodu.
Skuvajte kafu tako što je prokuvate nekoliko puta, skidajući je sa vatre svaki put kada dođe do ivice posude.
Sipajte...
21. jun
Arapska pitaPrvo skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Koristite samo koru od limuna i malo soka. Kuvajte oko 10-12 minuta i ostavite da se ohladi.
Umutite jaja sa prstohvatom soli i dodajte sok od limuna - 1 kašičicu i brašno prosejano...
06. jun
Arapska musakaPropržite luk, ljute paprike i šargarepu. Dodajte mleveno meso, sitno iseckana 2 paradajza, biber i so. Dinstajte dok meso ne bude gotovo, pa sklonite sa vatre.
Dodajte sitno iseckan peršun. Patlidžan ogulite i isecite...
02. jul
Arapska salata TabuleKoličina bulgura zavisi od toga da li želite dijetalnu varijantu salate ili hranljivu varijantu.
Potopiti bulgur u 300 ml tople vode, koja nije vruća. Vodu dodavati u malim količinama, uz mešanje. Nakon svakog dodavanja...
30. maj
Ukusna arapska pitaPodelimo kore na tri dela, a smesu na dva. U namazan pleh stavljamo jedan deo kora.
Sastojke, napisane gore pomešamo u posudi i sipamo polovinu preko kora. Tako radimo i sa ostalima, završavamo korama.
Isečemo i odozgo...
04. jun
Gurme kuhinjaGurme kuhinja je veoma popularna u celom svetu. Kod nas je ljubitelja ovakve kuhinje svakog dana sve više....
09. mart
Korzikanska kuhinjaJela lokalne korzikanske kuhinje u korzikanskoj kuhinji
Korzikanska kuhinja odražava dvojnost, karakterističnu za ostrvo....
17. avgust
Arapska salata sa leblebijomU tiganju sa malo masnoće upržiti leblebije. Povrće naseći na male kockice, luk sitno naseckati i dodati malo soli.
U velikoj posudi sve sjediniti i dodati kajsije, nasečene na male parčiće.
Malo promešati, dodati sirće...
19. maj
Arapska musaka sa cimetomLuk sitno iseckajte. Stavite ga u zagrejano ulje, dodajte cimet, muskatni oraščić, malo soli - 1-2 prstohvata. Kada omekša, dodajte mleveno meso, pa začinite kuminom.
Promešajte, da se sve lepo sjedini. Dodajte sitno...
11. maj
Arapska salata od patlidžanaArapska salata od patlidžana (Baba Ganuš) je tradicionalno jelo sa Bliskog istoka - vrsta kjopoola poznat i kao Hacilim be'thina u Izraelu (od thina - susamov athini).
Patlidžan se ispeče i oljušti se....
25. jul
Kodrit Kadir - arapska tortaU dubok kalup za kuglof ili pleh stavite šećer i karamelizujte ga na vatri, ali pazite da ne zagori.
Nakon toga tepsiju malo nagnite na sve strane, kako bi se karamel rasporedio svuda i ostavite ga da se malo ohladi....
23. sep.
1
Arapska pasta od susama - tahiniStaviti tiganj na ringlu srednje toplu. Ubacite susam, brašno i so.
Neprestano mešati dok susam ne dobije zlatnu boju.
U blender ubaciti susam i ulje. Blendati dok se sve ne sjedini....
25. dec.
Arapska salata Tabule sa bulguromOvaj koji smo mi kupili je iz arapske prodavnice, dosta je sitniji iz onog na koji ste navikli u prodavnici. To radim da bi bio lakši i pogodniji za korišćenje....
22. nov.
Arapska krem čorba od sočivaOmiljena arapska krem čorba od sočiva, koja nas prenosi na orijent svojim zasićenim istančanim ukusom, pikantna - zagrevajuća i u hladnim danima!
Čudesnog ukusa!...
04. feb.
Krafini iz moje kuhinjeKrafini iz moje kuhinje su veoma ukusni!
Beleška: raskošan francuski krafin, ne samo po ukusu već i po izgledu....
13. dec.
Marokanska kuhinja: Praznik za čulaZa praznik trpeza je ispunjena raznim jelima, salatama, tažinijem (dinstanim, pripremljenim u tradicionalnom glinenom loncu) i svežim voćem, posluženim na izvrsno ukrašenim arapskim jelima....
22. nov.
Mlečna pita iz moje kuhinjeRerna - 180 stepeni; Posuda za pečenje - duboka
Dve šake kora se iseku ili iskidaju na parčiće. Preko njih se stavljaju grudve maslaca. Zapeku se u rerni dok ne porumene, pri čemu se mešaju da se ispeku ravnomerno. Izvade...
17. okt.
Škampi saganaki iz moje kuhinjeŠkampi su odmrznuti - blanširani.
U šerpu/tiganj sa debelim dnom se stavlja maslinovo ulje da se zagreje i dodaje se usitnjeni luk i komorač - da omekšaju i blago da se zarumene. Izvade sei i ostavljaju se sa strane....
07. nov.
Krem brule iz moje kuhinjeIzvor Francuska kuhinja.
Napomena Izuzetno jedostavan i ukusan desert. Koristila sam gorionik za pripremu karamela od posipanog šećera....
16. dec.