Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Bela RepaBela Repa
20. sep.
Bela repa je vrsta korenaste biljke koje pripada porodici kupusnjača /Brassicaceae/, tj. ona je rođak rotkvicama, kupusu, karfiolu, renu i drugim biljkama. Ova biljka je poreklom iz Azije, a rasprostranjena je...
Bela repa punjena mesomBela repa punjena mesom
30. sep.
Bela repa punjena mesom je gotova....
Šećerna RepaŠećerna Repa
21. jun
Šećerna repa je dvogodišnja biljka, koja ima rozetu od listova i raširen koren tokom prve godine, a plodna stabla tokom sledeće sezone. Seme se sadi u proleće, a repa se skuplja u jesen. Listovi tokom prve godine rastu od...
Bela čokoladaBela čokolada
12. sep.
Bela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da...
Bela radaBela rada
19. sep.
Bela rada (Krasuljak, Petrovac) je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. Rizom bele rade je kratak, puzeći, sa mnogo malih korena na donjoj strani. Stabljika je gola, dostiže visinu do 15 cm Listovi...
Specjalitet od jezika i repaSpecjalitet od jezika i repa
17. okt.
Jezik najpre dobro oprati pod mlazom hladne vode. Oprani jezik staviti u expres lonac zajedno sa telećim repom, sipati vodu da prelije , malo posoliti i dodati alkoholno sirće. Ovako pripremljeni jezik kuvati jedan sat...
Čorba sa mesom od telećeg repaČorba sa mesom od telećeg repa
21. dec.
Teleći rep skuvamo sa solju u ekspres loncu, ne manje od 50 minuta i odvojimo pažljivo od kostiju - meso sitno iseckamo. Bujon procedimo i vraćamo meso u njega. Povrće sečemo: krompir na krupnije kocke, papriku na trake...
Bela sangrijaBela sangrija
06. jun
Stavite jabuke u srednju posudu zajedno sa sokom od limuna i ostavite ga tako 5 minuta. Premestite neoceđene parčiće jabuke u velikoj tegli sa preostalim začinima, promešajte ih, da se pomešaju. Pokrijte i ostavite...
Bela taramaBela tarama
30. dec.
Narendajte luk i umutite ga u avanu zajedno sa kavijarom dok se ne dobije homogena smesa. Hleb se natopi na kratko u vodi, nakon čega se izvadi i stavlja se na salvetu, da se ocedi. Iskida se na male parčiće i postepeno...
Janija od goveđeg repa sa šitake pečurkamaJanija od goveđeg repa sa šitake pečurkama
08. dec.
Uvaljajte kolutove telećeg repa u brašno sa malo sveže mlevenog bibera. Pržite ih do zlatne boje u šerpi sa malo maslinovog ulja na jakoj vatri. Meso ne bi trebalo da bude na gomili, pa sam ga pržila u dve porcije....
Supaa pihtija od svinjskih nogu, ušiju i repaSupaa pihtija od svinjskih nogu, ušiju i repa
18. jun
Svinjske noge, uši i rep operemo dobro i stavljamo u duboku šerpu. Prelivmo hladnom vodom. Sačekamo da provri i onda posolimo. Dodajemo krupnije isečen celer, šargarepu i luk. Stavljamo i lovorov list. Kuvamo dok potpuno...
Bela vafl tortaBela vafl torta
14. jun
Semenke suncokreta zapecite na umerenom tiganju. Mešajte neprestano dok ne dobije zlatnu boju. U blenderu sameljite što može sitnije, dodajte tahini od susama, javorov sirup i rastopljeni maslac od kokosa. Sve promešajte...
Bela jagnjeća čorbaBela jagnjeća čorba
27. jul
Bela jagnjeća čorba je gotova....
Domaća bela čokoladaDomaća bela čokolada
12. maj
Domaća bela čokolada je gotova....
Crno-bela tortaCrno-bela torta
21. april
Da bi napravili donji sloj, treba da sipamo mleko u šerpu, stavimo crnu čokoladu i istopimo na blagoj temperaturi. Sjedinimo sa tim keks i lešnike. Sve to staviti u posudu u kojoj cemo oblikovati tortu. Za fil: Napraviti...
Bela riba SaganakiBela riba Saganaki
07. nov.
Mešajte, da ne zagore luk i beli luk i kuvajte dok lignja na postane od prozračne mlečno bela, tad redukujte jačinu vatre za dva stepena. Sipajte uzo i flambirajte, pazeći da ne stojite iznad plamena....
Bela torta OreoBela torta Oreo
12. januar
Prvo, odvojite krem iz Oreo keks i sačvajte ga. Keks isitnite na srednje komadiće. Umutite jaja mikserom i nakon 5 minuta dodajte šećer. Sledi ulje i mleko, pa mutite još 2 minuta. Dodajte vanilin šećer, brašno i...
Bela jagnjeća sarmaBela jagnjeća sarma
04. januar
Operite iznutrice /belu džigericu, creva, bubrege/ i stavite da se kuvaju u odgovarajućoj posudi. Za vreme kuvanja je dobro da skidate penu rešetkastom kašikom. Gotove iznutrice /treba da budu dobro kuvane/ isecite na komadiće...
Bela ekler tortaBela ekler torta
25. jun
1. Za kore stavite sveže mleko sa maslacem, prstohvatom soli i kašičicom šećera. Sipajte odjednom brašno i mešajte intenzivno dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ivica posude. 2. Ostavite da se ohladi, nije...
Bela pileća supaBela pileća supa
23. januar
Očistite i isecite povrće - krompir i šargarepu isecite na sitnije komade, a celer - na krupne kriške. Uzmite šerpu i stavite sve sastojke za supu, bez mesa i fide, sipajte 3 litre vode i stavite na vatru. Ugrejte i ostavite...
Torta bela nedeljaTorta bela nedelja
21. sep.
Umutite belanca i šećer na sneg, nakon toga dodajte uz neprestano mešanje jedno po jedno žumance. Dodajte brašno, mešajte silikonskom spatulom, a nakon toga i brašno sa praškom za pecivo. U kalup sa dnom koje se skida /24cm...
Turska bela alvaTurska bela alva
26. jun
1
Glukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre. Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg. Umućena belanca i orašasti plodovi se sipaju u šerpu sa glukozom i meša...
Pileća bela čorbaPileća bela čorba
23. dec.
1
U šerpu sipati 10 ml ulja i ostaviti da se zagreje. Crni luk iseckati na sitne kockice i dodati u ulje da se prodinsta. Šargarepu iseći na kolutove, a pileći file na malo krupnije kocke. Nakon što se luk izdinstao, naliti...
Torta Bela ružaTorta Bela ruža
04. sep.
Jaja za piškote se podele na belanca i žumanca. Belanca se umute sa polovinom šećera, a žumanca s drugom polovinom. Brašno se proseje. Postepeno se u žumance dodaje brašno, dok se smenjuje naizmenično sa smesom od belanaca...
Pržena bela ribaPržena bela riba
07. april
Ribu očistite i dobro operite. Neka se ocedi, pa je posolite i ostavite pola sata da upije so. U tepsiju sipajte brašno i svaku ribu uvaljajte, pa je odložite da dobro upije brašno. Ribu pržite na zagrejanoj masti...