Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Beli biber i kako da ga koristimoZačinite bešamel sos solju i belim biberom.
Šnicla sa belim biberom
Koristimo ga u marinadi za meso - soja sos, beli luk i beli biber....
28. jun
Ružičasti biberVrlo često se u mešavinu crnog, zelenog i belog bibera dodaje ružičasti biber, a takva kombinacija se može naći pod zajedničkim nazivom "šareni biber"....
21. dec.
Crni biberIzbor i čuvanje crnog bibera
- Poželjno je kupiti biber u zrnu, koji potom sami sameljete, jer se vrlo često u mleveni biber dodaju razne nečistoće....
28. nov.
Beli slezBeli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi.
Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
30. mart
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Beli borBeli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
26. avgust
Beli AmurNeophodni sastojci: file od belog amura, biber, maslinovo ulje, bosiljak i so.
Način pripreme: Namažite ribu maslinovim uljem i pospite je začinima. Promešajte dobro i ostavite da odstoji bar dva sata....
15. jun
Ćureća krilca sa biber sosomJaje razbiti i pomešati sa pavlakom, nasuti u mleko sa biberom mlevenim i biberom u zrnu.
Posuti sos preko krilaca.
Peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 250 stepeni....
27. feb.
Francuski biber biftek (Šnicla Magnifique)Dve kašike zrna bibera se namrve na krupno kroz pamučnu krpu drvenim tučkom. Šnicle se obilno uvaljaju u biber, da se zalepi sa svih strana. Pritiska se rukom.
Masnoća se ugreje na umerenoj vatri....
03. sep.
Beli frapePomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape.
Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu.
Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda.
Poslužite sa slamkom....
30. jun
1
Beli bahurDobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda.
Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte.
Dodajte sve sastojke...
19. dec.
Beli kavijarSipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje.
Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar.
Salata upija dosta hleba....
14. januar
Beli rusStavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom.
Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja.
Pospite...
09. okt.
Beli mafiniPomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno.
Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra).
Istopite...
04. jun
1
Beli gaspačoDodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
15. avgust
Beli kolačPriprema kore
Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
10. okt.
Beli polirani pirinačZrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač.
U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
10. avgust
Pohovani beli amurPomešajte brašno sa začinima u posudi. U drugu posudu stavljamo semenke suncokreta. Umutite jaje u treću posudu.
Operite i isecite ribu na komade.
Svaki komad umočite u brašno, zatim u jaje i na kraju uvaljajte u semenke...
25. dec.
Klasični beli sosDodajte hladan bujon, so i biber po ukusu.
Kuvajte smesu na slaboj vatri dok se ne zgusne (neophodno je desetak minuta). Ovaj beli sos je osnovni sos, koji se koristi za mnoga jela....
25. nov.
Torta Beli SanTorta Beli San je autorska
Nije preterano slatka i veoma je sočna! Vredi isprobati ovu tortu sa pavlakom!
Način pripreme:
Odvojte žumanca od belanca....
17. maj
Prženi beli lukZnamo da je beli luk prisutan u hiljadama recepata različitih lekova narodne medicine, tako da nikada nije loše da se pojede malo belog luka....
12. mart
Hrskavi beli amurPrvo, pravimo marinadu - u veliku odgovarajuću posudu stavljamo sok od limuna, maslinovo ulje, belo vino, origano, biber, soja sos, so i senf. Promešamo dobro marinadu, da se pomešaju sastojci....
19. sep.
Beli posni borščOnda dodajte čubar, biber i šarenu so, ako je potrebno, stavite fidu i ostavite još, dok fida ne bude gotova.
Na kraju dodajte iseckan peršun, promešajte i skinite sa vatre....
11. april