Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

MisoMiso
27. jun
Miso je tradicionalni japanski začin, koji se smatra jednim od najkorisnijih na celom svetu. Uprkos tome što ga nazivamo začinom, miso je više gusta i lepljiva pasta, koja ima veoma slan ukus i zasićenu aromu. Miso se proizvodi...
Miso supa sa pirinčanom fidomMiso supa sa pirinčanom fidom
16. mart
Luk isečemo na trakice ili sitno, a šargarepu na štapiće. Pečurke očistimo i sečemo na kriške. U šerpu stavljamo 6 šolja vode i povrće. Ostavljamo da provri. Posebno stavljamo vodu da provri za pirinčanu fidu - 2 šolje...
Zelena salata sa miso dresingomZelena salata sa miso dresingom
04. dec.
Jednostavna, ali veoma ukusna i zdrava salata. Njen bogat sadržaj minerala i viramina je čini odgovarajućom za svaki uzrast. Operemo salate i osušimo ih pažljivo. Isečemo na četvrtinu. Očišćene i oprane rotkvice sečemo...
Posna miso supa sa spanaćemPosna miso supa sa spanaćem
08. januar
Spanać očistite i poparite. Ocedite u ugrejte vodu, 200-250 ml. Tofu isecite na 6-8 većih kockice. Kad voda provri, dodajte tofu. Dodajte i spanać. U posudu sipajte malo tečnosti i u njoj razmutite miso pastu. Nakon...
Beli slezBeli slez
30. mart
Beli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi. Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
Beli BiberBeli Biber
22. dec.
Beli biber je začin koji se dosta koristi u kulinarstvu. Ima karakterističan miris i blago ljut ukus. Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Beli borBeli bor
26. avgust
Beli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
Beli AmurBeli Amur
15. jun
Beli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog...
Beli rusBeli rus
09. okt.
Stavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom. Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja. Pospite...
Beli gaspačoBeli gaspačo
15. avgust
Dodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
Beli mafiniBeli mafini
04. jun
1
Pomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno. Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra). Istopite...
Beli bahurBeli bahur
19. dec.
Dobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda. Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte. Dodajte sve sastojke...
Beli frapeBeli frape
30. jun
1
Pomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape. Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu. Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda. Poslužite sa slamkom....
Beli kolačBeli kolač
10. okt.
Priprema kore Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
Beli kavijarBeli kavijar
14. januar
Sipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje. Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar. Salata upija dosta hleba....
Beli polirani pirinačBeli polirani pirinač
10. avgust
Zrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač. U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
Pohovani beli amurPohovani beli amur
25. dec.
Pomešajte brašno sa začinima u posudi. U drugu posudu stavljamo semenke suncokreta. Umutite jaje u treću posudu. Operite i isecite ribu na komade. Svaki komad umočite u brašno, zatim u jaje i na kraju uvaljajte u semenke...
Torta Beli anđeoTorta Beli anđeo
13. januar
Prijatno uz tortu Beli anđeo!...
Crno-beli kolačCrno-beli kolač
04. nov.
Prijatno uz crno-beli kolač!...
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Znamo da je beli luk prisutan u hiljadama recepata različitih lekova narodne medicine, tako da nikada nije loše da se pojede malo belog luka....
Crno beli kuglofCrno beli kuglof
26. dec.
U posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini. Odvojiti 1/4 smese...
Beli čokoladni musBeli čokoladni mus
02. sep.
Nakon toga sipajte beli čokoladni mus u odgovarajuće čaše i stavite u frižider. Ovaj beli čokoladni mus je omiljen svima kod kuće....
Beli čokoladni kremBeli čokoladni krem
23. jun
Dodajte maslac i ostavite smesu da se potpuno ohladi, pa nakon toga dodajte umućenu pavlaku, promešajte i sipajte beli krem u čaše....
Beli grčki kolačiBeli grčki kolači
25. maj
Grčki kolači treba da ostanu beli. Dok su još topli beli grčki kolači se mažu ružinom vodom i posipaju se obilno šećerim u prahu. Nek vam je slatko!...