Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MisoMiso je tradicionalni japanski začin, koji se smatra jednim od najkorisnijih na celom svetu. Uprkos tome što ga nazivamo začinom, miso je više gusta i lepljiva pasta, koja ima veoma slan ukus i zasićenu aromu. Miso se proizvodi...
27. jun
Miso supa sa pirinčanom fidomLuk isečemo na trakice ili sitno, a šargarepu na štapiće. Pečurke očistimo i sečemo na kriške.
U šerpu stavljamo 6 šolja vode i povrće. Ostavljamo da provri.
Posebno stavljamo vodu da provri za pirinčanu fidu - 2 šolje...
16. mart
Zelena salata sa miso dresingomJednostavna, ali veoma ukusna i zdrava salata. Njen bogat sadržaj minerala i viramina je čini odgovarajućom za svaki uzrast.
Operemo salate i osušimo ih pažljivo. Isečemo na četvrtinu. Očišćene i oprane rotkvice sečemo...
04. dec.
Posna miso supa sa spanaćemSpanać očistite i poparite. Ocedite u ugrejte vodu, 200-250 ml.
Tofu isecite na 6-8 većih kockice. Kad voda provri, dodajte tofu. Dodajte i spanać.
U posudu sipajte malo tečnosti i u njoj razmutite miso pastu. Nakon...
08. januar
Beli slezBeli slez /Althaea officinalis/, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Slezova. Ima pravo stablo koje dostiže do 2 m visine. Listovi belog sleza su trouglasti, u obliku jajeta ili celi.
Cvetovi su krupni, mnogobrojni...
30. mart
Beli BiberBeli biber je začin koji se dosta koristi u kulinarstvu. Ima karakterističan miris i blago ljut ukus. Dobija se od plodova biljke Piper nigrum, od koje se takođe dobija i svima dobro poznat crni biber. Ova biljka pripada...
22. dec.
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Beli borBeli bor /Pinus sylvestris/ je zimzeleno četinarsko drvo iz porodice Rosaceae, visoko do 40 m. Kora u osnovi je tamno siva i jako ispucala. Mlade grane bora su zelenkaste. Listovi su igličasti, po dva u opnastim cvetnim ložama...
26. avgust
Beli AmurBeli amur (Ctenopharyngodon idella) je jedan od najvećih predstavnika porodice šarana. U našu zemlju je donesen iz Rusije, potiče sa reka Amur i Usuri na dalekom istoku. Zbog izuzetno vrednih ekonomskih kvaliteta i brzog...
15. jun
Beli rusStavite nekoliko kocki leda u prethodno ohlađenu čašu i dodajte liker Kaluu ili drugi liker sa kafom.
Posebno promešajte votku i sveže mleko i polako prelijte preko likera - cilj je da koktel bude u dva sloja.
Pospite...
09. okt.
Beli gaspačoDodajte beli luk, so, sirće, maslinovo ulje i hleb, koji možete izlomiti ili izmrviti da ne opterećuje blender....
15. avgust
Beli mafiniPomešajte suve sastojke - brašno, prašak za pecivo, so, promešajte ih i prosejte ih zajedno.
Umutite belanca sa šećerom u vazdušast tvrd sneg (pri okretanju posude, nek se ne izliva smesa, već nek ostane unutra).
Istopite...
04. jun
1
Beli bahurDobro operemo belu džigericu i sečemo je na sitne kockice, ako želiteda bahur bude beo, treba da operete komade džigerice u nekoliko voda.
Iseckajte i šareno meso na tračice, praziluk sitno iseckajte.
Dodajte sve sastojke...
19. dec.
Beli frapePomešajte kafu, vodu i šećer u čašu za frape.
Umutite miskerom ili posebnim uređajem za frape, dok ne dobijete gustu penu.
Polako sipajte sveže mleko i dodajte kockice leda.
Poslužite sa slamkom....
30. jun
1
Beli kolačPriprema kore
Jaja se mute zajedno sa šećerom, dok se ne udvostruči obim. Nakon toga se dodaje vanila, kokosovo brašno i prašak za pecivo. Muti se lepo mikserom. Brašno se proseje i dodaje se postepeno u smesu od jaja. Muti...
10. okt.
Beli kavijarSipamo kiselo mleko u veću posudu, stavljamo mlevene orahe, izgnječen beli luk, majonez, biber, so, sirće i ulje.
Izmrvimo suvi hleb i stavljamo 2 kašike prezli i promešamo kavijar.
Salata upija dosta hleba....
14. januar
Beli polirani pirinačZrna belog poliranog pirinča imaju glatku površinu zbog načina proizvodnje. Odlikuje ih prozirna struktura i mogu biti tri vrste: dugozrni, srednjezrni ili okrugli pirinač.
U pogledu nutritivne vrednosti, ova žitarica...
10. avgust
Pohovani beli amurPomešajte brašno sa začinima u posudi. U drugu posudu stavljamo semenke suncokreta. Umutite jaje u treću posudu.
Operite i isecite ribu na komade.
Svaki komad umočite u brašno, zatim u jaje i na kraju uvaljajte u semenke...
25. dec.
Prženi beli lukZnamo da je beli luk prisutan u hiljadama recepata različitih lekova narodne medicine, tako da nikada nije loše da se pojede malo belog luka....
12. mart
Crno beli kuglofU posudu staviti jaja i šećer, mutiti da jaja postanu penasta. Dodati ulje i vanilin šećer i mleko, kašiku sirćeta pa mešati. Kad se sve sjedini dodati prašak za pecivo i brašno, pa mešati da se sjedini.
Odvojiti 1/4 smese...
26. dec.
Beli čokoladni musNakon toga sipajte beli čokoladni mus u odgovarajuće čaše i stavite u frižider.
Ovaj beli čokoladni mus je omiljen svima kod kuće....
02. sep.
Beli čokoladni kremDodajte maslac i ostavite smesu da se potpuno ohladi, pa nakon toga dodajte umućenu pavlaku, promešajte i sipajte beli krem u čaše....
23. jun
Beli grčki kolačiGrčki kolači treba da ostanu beli.
Dok su još topli beli grčki kolači se mažu ružinom vodom i posipaju se obilno šećerim u prahu.
Nek vam je slatko!...
25. maj