Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Bugarski lukBugarski luk
05. maj
Koristi od bugarskog luka Bugarski luk se nalazi na spisku lekovitih biljaka....
Slani začin Samardala (Bugarski luk)Slani začin Samardala (Bugarski luk)
03. jun
Očistite svežu samardalu i isecite je na male komade. Stavite samardalu u blender i dodajte vodu. Samardalu sameljite u kašu. Ako ne može da stane cela količina odjednom, dodajte samardalu u porcijama. Sipajte kašu...
Bugarski kačamakBugarski kačamak
09. mart
Stavi se da provri 1, 8 litara vode sa mlekom, uljem, solju i sipa se brašno. Meša se neprekidno. Kuva se i istovremeno s tim se muti žicom deset minuta. Maslac se istopi u tiganju i sipa se crveni biber. Meša se....
Bugarski čomlekBugarski čomlek
09. feb.
Namazati kolenice solju i biberom, a povrće iseći na krupnije komade. Za ovo jelo obavezno koristiti glinenu posudu - đuvečaru. U posudu staviti paradajz i alevu papriku, u sredini staviti kolenice, a oko njih - povrće...
Klasični bugarski taratorKlasični bugarski tarator
07. okt.
Vaš osvežavajući tradicionalni bugarski tarator je spreman!...
Tradicionalni bugarski đuvečTradicionalni bugarski đuveč
08. feb.
Prijatno uz tradicionalni bugarski đuveč!...
LukLuk
08. jun
Luk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine. Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
Bugarski retro kolači VitoškeBugarski retro kolači Vitoške
22. maj
Za ovaj sladak retro rolat najpre se na streč foliju dimenzija 20/30 ređaju keksići, umočeni u toplo mleko u oblik pravougaonika (3/5). Tri keksića po širini i 5 po dužini. Premazuju se kremom od maslaca napravljenim...
Bugarski koledarski hleb - kolakBugarski koledarski hleb - kolak
27. mart
Jedan od tradicionalnih božićnih hlebova je koledarski kolač - kolak. Odlikuje ga činjenica da je uvijen na način da im je u sredini rupa kako bi ih koledari mogli nanizati na svoje štapove. Kao i kod ostalih božićnih...
Bugarski svinjski kavarma kebabBugarski svinjski kavarma kebab
06. feb.
Na zagrejano ulje staviti svinjsko meso, posoliti ga i pržiti uz mešanje. Posle 6-7 minuta dodati praziluk i pržiti zajedno, još toliko vremena od prilike. Dodati paradajz pire, alevu papriku, uz mešanje doliti vino...
Krompir na bugarski načinKrompir na bugarski način
16. mart
1
Operite krompir i skuvajte ga u posoljenoj vodi. Kada se ohladi, oljuštite ga i narendajte na krupno. Posolite ga i rasporedite u nauljen i brašnom posut pleh. Jaja dobro umutite, dok ne udvostruče zapreminu i dodajte...
Bugarski kolači za BožićBugarski kolači za Božić
20. april
Prosejte brašno sa praškom za pecivo, cimetom i prstohvatom soli. U sredini napravite udubljenje, pa u njega sipajte prethodno umućeno jaje sa vanilin šećerom. Nakon toga dodajte maslac i zamesite glatko testo. Dobijeno...
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Pohovani lukPohovani luk
16. mart
Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje. Umutimo...
Karamelizovan lukKaramelizovan luk
29. maj
Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte. Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
Francuski bageti na bugarski načinFrancuski bageti na bugarski način
02. avgust
U mlakoj vodi se rastvara kvasac sa prstohvatom šećera i delom brašna, treba da se dobije retka kaša, ostavlja se na toplom da nadođe. Za to vreme prosevamo brašno i pomešamo sa solju. Kad kvasac bude gotov, dodajemo ga...
Mladi LukMladi Luk
25. sep.
Svako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Uzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne. Nakon toga uzmite mali tiganj...
Pečeni celi lukPečeni celi luk
13. januar
Ogulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta. Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
Karamelizovani crveni lukKaramelizovani crveni luk
01. januar
Luk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice. U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk. Dodaju se so i majčina dušica. Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
Kiseli marinirani lukKiseli marinirani luk
16. januar
Oljuštite luk. U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
Luk punjen parmezanomLuk punjen parmezanom
04. april
Luk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje. Dobijenom smesom napunite glavice...
Punjeni posni lukPunjeni posni luk
24. mart
Oljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj. Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
Luk punjen mocarelomLuk punjen mocarelom
23. mart
Oljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu. Mocarelu isecite na lente, široke...