Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Špagete sa ostrigama i škampimaŠpagete sa ostrigama i škampima servirajte tople sa čašom belog vina....
05. avgust
CinkCink je nezaobilazni mikromineral u namirnicama koje svakodevno unosimo, ali ga ima u veoma malim količinama (50 mg ili manje).
Uloge cinka
- Reguliše genetske aktivnosti. Cink je važan regulator velikog broja genetskih...
11. maj
Ragu sa ostrigamaU šerpu na šporetu rastopiti maslac, dodati brašno i pržiti na tihoj vatri oko 4 minuta. Dodati sitno seckani crni luk , izgnječen beli luk i celer.
Dodati vermut i biber (po ukusu), pa kuvati dok tečnost ispari....
11. januar
Špagete sa ostrigamaU šerpu zahrejte malo maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca, zajedno sa 2 čena belog luka. Kada se ulje zagreje, izvadite čenove belog luka i dodajte tikvice, koje ste iseckali na kockice.
Dolijte 1 šolju vode i dodajte...
08. januar
Hrana koja sadrži cinkCink je važan element koji je jedan od životno važnih elemenata u organizmu. On je neophodan za normalno funkcionisanje svake ćelije u ljudskom telu.
Normalno u telu čoveka moraju biti sadržana dva do tri grama cinka...
10. januar
Ostrige sa siromU posudi promešamo isečen spanać, krem sir i parmezan.
Dodajemo biber i beli luk, iseckan na sitno. Promešamo dobro.
Ostrige se otvaraju, plod im se stavlja i jednu polovinu ljušture.
Sok se sačuva. Poređamo ih u...
11. jul
Ostrige sa dinjomUživajte u ostrigama sa čašom šampanjca ili drugim penušavim vinom (Proseko, kava).
Prijatno!...
15. maj
Čorba od ostrigaMaslac ugrevamo i dodajemo brašno, mešamo 2 minuta drvenom kašikom.
Postepeno dodajemo u bujon do se ne zgusne.
Dodajemo ostrige i ostavljamo da se krčka ne više od 3 minuta.
Posipamo peršunom i serviramo sa četvrtinama...
12. jul
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.
Selen...
28. okt.
Ostrige sa bejbi spanaćem na mediteranski načinNa kraju prelijte proceđenim sokom od ostriga. Gotovu smesu rasporedite preko ostriga. Pecite 15 minuta u ugrejanoj rerni na 200-220 stepeni, na gornjem grejaču....
15. maj
Da li orašasti plodovi sadrže cink?Većina orašastih plodova ima dosta nizak sadržaj cinka tako što neki sadrže više cinka od drugih. Cink pomaže normalnom funkcionisanju našeg imunološkog sistema i dr.
Orašasti plodovi koji imaju najviši sadržaj cinka su...
17. januar
OstrigeVrste ostriga
Postoji 5 vrsta jestivih ostriga, a svih 5 su poreklom iz meke ostriga - Česapik zaliva.
- Ostrea edulis (Evropska ostriga) - ona ima ovalni oblik i najprivlačniji izgled od svih ostriga....
16. sep.
Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?Meso ostriga je izuzetno ukusno, ali kao što smo rekli, izuzetno je retko u našim krajevima.
Sastav ostriga
Na svetu je vrlo malo namirnica koje se po ukusu mogu uporediti sa ostrigama....
11. maj
Koji su plodovi mora najkorisniji?Škampi
Vrlo često, pominjući škampe, imamo asocijaciju na afrodizijak, kao što je slučaj sa ostrigama. Zaista, oni takođe imaju pozitivan efekat na seksualnu moć. Ali ne samo to....
09. okt.
Najbolji izvori cinkaZanimljivo, nekada se cena ostriga određivala njihovom težinom, a što je ostriga imala više gramova, toliko grama zlata je vredela. Da, ostrige teško možete da prejedete, ali imajte na umu ovu stvar!...
22. maj
Kako se serviraju ostrige?Kao i sa svakom drugom hranom, ako se pretera sa ostrigama, postoji opasnost od trovanja.
Zato konzumirajte sa zadovoljstvom i umereno....
28. mart
Kako se jedu ostrige?Ako se školjka otvara previše lako, to je jasan signal da je ostriga pokvarena i da ne treba da se jede. Kada otvroite ostrigu, pažljivo je pogledajte....
03. januar
Morski PlodoviMeđu mineralima najvažnija je količina kalcijuma i joda u svima od njih, dok fosfora i gvožđa ima u većim dozama u rakovima, kalijuma u lignjama, kobalta - u jastozima, školjkama i ostrigama....
17. sep.
Predoziranje cinkomCink je jedan od glavnih hranljivih sastojaka za vaše telo. Međutim, nije vam potrebna prevelika količina ovog elementa.
Cink se lako dobija iz osnovnih namirnica, multivitamina i mineralnih suplemenata koje uzimamo....
27. maj
Koje voće i povrće je bogato cinkom?Cink je jedan od vitalnih minerala za ljudsko telo. Zahvaljujući njemu imamo osećaj za aromu i ukus. To je jedan od minerala za jačanje imunološkog sistema, uključen je u procese sinteze proteina u telu. Cink ima...
05. avgust
Minerali u borbi protiv infekcijaNormalno funkcionisanje imunološkog sistema pruža našem telu dovoljno snage za borbu protiv infekcija i održavanje tela neranjivim na bolesti.
Kod većine zaraznih bolesti pojavljuje se nedostatak minerala selena i cinka...
09. januar
Mršavljenje sa Dukanovom dijetom. Dozvoljene namirnicePjer Dukan je nutricionista koji je više od 30 godina do danas najčitaniji autor režima ishrane u Francuskoj. Napisao je 19 knjiga od kojih je najpoznatija "Ne znam kako da smršam".
Režim ishrane koji Dukan nudi je bazirana...
11. januar
Čaj od drenjina za nervozni stomakDrenjine su bogate mikroelementima, kao što su tanini, kalcijum, kalijum, bakar, gvožđe, mangan i cink, vitamin C i antioksidanti.
Kod lečenja proliva je nezamenjiva, jer deluje veoma brzo....
09. maj
Kako da očistimo lignje?Lignje spadaju u grupu glavonožaca, slično oktopodima i ostrigama. One liče na male sipe, ali sa imaju duguljastije telo....
24. april
Kako se otvaraju ostrige?Ako ostriga loše miriše ili je pokvarena, to znači da nije sveža;
- Treba da bude teška - Ostriga treba da bude teška....
11. januar