Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Špagete sa ostrigama i škampimaŠpagete sa ostrigama i škampima
05. avgust
Špagete sa ostrigama i škampima servirajte tople sa čašom belog vina....
CinkCink
11. maj
Cink je nezaobilazni mikromineral u namirnicama koje svakodevno unosimo, ali ga ima u veoma malim količinama (50 mg ili manje). Uloge cinka - Reguliše genetske aktivnosti. Cink je važan regulator velikog broja genetskih...
Ragu sa ostrigamaRagu sa ostrigama
11. januar
U šerpu na šporetu rastopiti maslac, dodati brašno i pržiti na tihoj vatri oko 4 minuta. Dodati sitno seckani crni luk , izgnječen beli luk i celer. Dodati vermut i biber (po ukusu), pa kuvati dok tečnost ispari....
Špagete sa ostrigamaŠpagete sa ostrigama
08. januar
U šerpu zahrejte malo maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca, zajedno sa 2 čena belog luka. Kada se ulje zagreje, izvadite čenove belog luka i dodajte tikvice, koje ste iseckali na kockice. Dolijte 1 šolju vode i dodajte...
Hrana koja sadrži cinkHrana koja sadrži cink
10. januar
Cink je važan element koji je jedan od životno važnih elemenata u organizmu. On je neophodan za normalno funkcionisanje svake ćelije u ljudskom telu. Normalno u telu čoveka moraju biti sadržana dva do tri grama cinka...
Ostrige sa siromOstrige sa sirom
11. jul
U posudi promešamo isečen spanać, krem sir i parmezan. Dodajemo biber i beli luk, iseckan na sitno. Promešamo dobro. Ostrige se otvaraju, plod im se stavlja i jednu polovinu ljušture. Sok se sačuva. Poređamo ih u...
Ostrige sa dinjomOstrige sa dinjom
15. maj
Uživajte u ostrigama sa čašom šampanjca ili drugim penušavim vinom (Proseko, kava). Prijatno!...
Čorba od ostrigaČorba od ostriga
12. jul
Maslac ugrevamo i dodajemo brašno, mešamo 2 minuta drvenom kašikom. Postepeno dodajemo u bujon do se ne zgusne. Dodajemo ostrige i ostavljamo da se krčka ne više od 3 minuta. Posipamo peršunom i serviramo sa četvrtinama...
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Zbog čega su nam potrebni cink i selen?
28. okt.
Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija. Selen...
Ostrige sa bejbi spanaćem na mediteranski načinOstrige sa bejbi spanaćem na mediteranski način
15. maj
Na kraju prelijte proceđenim sokom od ostriga. Gotovu smesu rasporedite preko ostriga. Pecite 15 minuta u ugrejanoj rerni na 200-220 stepeni, na gornjem grejaču....
Da li orašasti plodovi sadrže cink?Da li orašasti plodovi sadrže cink?
17. januar
Većina orašastih plodova ima dosta nizak sadržaj cinka tako što neki sadrže više cinka od drugih. Cink pomaže normalnom funkcionisanju našeg imunološkog sistema i dr. Orašasti plodovi koji imaju najviši sadržaj cinka su...
OstrigeOstrige
16. sep.
Vrste ostriga Postoji 5 vrsta jestivih ostriga, a svih 5 su poreklom iz meke ostriga - Česapik zaliva. - Ostrea edulis (Evropska ostriga) - ona ima ovalni oblik i najprivlačniji izgled od svih ostriga....
Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?Kako se konzumiraju i pripremaju ostrige?
11. maj
Meso ostriga je izuzetno ukusno, ali kao što smo rekli, izuzetno je retko u našim krajevima. Sastav ostriga Na svetu je vrlo malo namirnica koje se po ukusu mogu uporediti sa ostrigama....
Koji su plodovi mora najkorisniji?Koji su plodovi mora najkorisniji?
09. okt.
Škampi Vrlo često, pominjući škampe, imamo asocijaciju na afrodizijak, kao što je slučaj sa ostrigama. Zaista, oni takođe imaju pozitivan efekat na seksualnu moć. Ali ne samo to....
Najbolji izvori cinkaNajbolji izvori cinka
22. maj
Zanimljivo, nekada se cena ostriga određivala njihovom težinom, a što je ostriga imala više gramova, toliko grama zlata je vredela. Da, ostrige teško možete da prejedete, ali imajte na umu ovu stvar!...
Kako se serviraju ostrige?Kako se serviraju ostrige?
28. mart
Kao i sa svakom drugom hranom, ako se pretera sa ostrigama, postoji opasnost od trovanja. Zato konzumirajte sa zadovoljstvom i umereno....
Kako se jedu ostrige?Kako se jedu ostrige?
03. januar
Ako se školjka otvara previše lako, to je jasan signal da je ostriga pokvarena i da ne treba da se jede. Kada otvroite ostrigu, pažljivo je pogledajte....
Morski PlodoviMorski Plodovi
17. sep.
Među mineralima najvažnija je količina kalcijuma i joda u svima od njih, dok fosfora i gvožđa ima u većim dozama u rakovima, kalijuma u lignjama, kobalta - u jastozima, školjkama i ostrigama....
Predoziranje cinkomPredoziranje cinkom
27. maj
Cink je jedan od glavnih hranljivih sastojaka za vaše telo. Međutim, nije vam potrebna prevelika količina ovog elementa. Cink se lako dobija iz osnovnih namirnica, multivitamina i mineralnih suplemenata koje uzimamo....
Koje voće i povrće je bogato cinkom?Koje voće i povrće je bogato cinkom?
05. avgust
Cink je jedan od vitalnih minerala za ljudsko telo. Zahvaljujući njemu imamo osećaj za aromu i ukus. To je jedan od minerala za jačanje imunološkog sistema, uključen je u procese sinteze proteina u telu. Cink ima...
Minerali u borbi protiv infekcijaMinerali u borbi protiv infekcija
09. januar
Normalno funkcionisanje imunološkog sistema pruža našem telu dovoljno snage za borbu protiv infekcija i održavanje tela neranjivim na bolesti. Kod većine zaraznih bolesti pojavljuje se nedostatak minerala selena i cinka...
Mršavljenje sa Dukanovom dijetom. Dozvoljene namirniceMršavljenje sa Dukanovom dijetom. Dozvoljene namirnice
11. januar
Pjer Dukan je nutricionista koji je više od 30 godina do danas najčitaniji autor režima ishrane u Francuskoj. Napisao je 19 knjiga od kojih je najpoznatija "Ne znam kako da smršam". Režim ishrane koji Dukan nudi je bazirana...
Čaj od drenjina za nervozni stomakČaj od drenjina za nervozni stomak
09. maj
Drenjine su bogate mikroelementima, kao što su tanini, kalcijum, kalijum, bakar, gvožđe, mangan i cink, vitamin C i antioksidanti. Kod lečenja proliva je nezamenjiva, jer deluje veoma brzo....
Kako da očistimo lignje?Kako da očistimo lignje?
24. april
Lignje spadaju u grupu glavonožaca, slično oktopodima i ostrigama. One liče na male sipe, ali sa imaju duguljastije telo....
Kako se otvaraju ostrige?Kako se otvaraju ostrige?
11. januar
Ako ostriga loše miriše ili je pokvarena, to znači da nije sveža; - Treba da bude teška - Ostriga treba da bude teška....