Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni biberIzbor i čuvanje crnog bibera
- Poželjno je kupiti biber u zrnu, koji potom sami sameljete, jer se vrlo često u mleveni biber dodaju razne nečistoće....
28. nov.
Da li je crni biber štetan?Poboljšavajući ukus hrane, crni biber tiho nudi veliku korist telu. Crni biber je dobar začin, ali da li krije neke mračne tajne?
Da li je crni biber štetan?...
06. jun
Ružičasti biberVrlo često se u mešavinu crnog, zelenog i belog bibera dodaje ružičasti biber, a takva kombinacija se može naći pod zajedničkim nazivom "šareni biber"....
21. dec.
Crni kolačU posudi umutite mleko sa šećerom, dodajte sodu, ulje, kakao, prosejano brašno.
Sipajte gustu smesu u pleh, namazan sa malo ulja i posut brašno, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napravite...
13. avgust
Crni uštipciU dublju posudu sipati brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i prah za puding sa ukusom čokolade i promešati viljuškom. Dodati jaje, mleko i vodu i sve dobro sjediniti da ne bude grudvica.
Zagrejati ulje u dubljoj manjoj...
17. jul
Crni KuminCrni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje...
15. jun
Crni PirinačCrni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju...
06. jun
Crni ČajCrni čaj, beli i zeleni čaj se spremaju od biljke Čaj (Camellia sinensis). Za tri vrste čaja biraju se različiti delovi biljke, tokom različitog doba godine. Osim toga ostavlja se da fermentira u različito vreme. Za beli...
03. jun
Crni PasuljPasulj pripada porodici mahunarki. Njegova zemlja porekla je Južna Amerika, ali se može gajiti svuda. Još su ga Inke gajile, a u Evropu ga je donela jedna od eskpedicija Kristofera Kolumba. Zbog lakog načina gajenja, pasulj...
11. januar
Crni gavezCrni gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljku, koja je rasprostranjena u aziji i Evropi. Na našim prostorima je poznata još kao strastvenik, divlji duvan, glatki koren i iscelitelj. Poslednji naziv nikako...
16. okt.
Crni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
04. okt.
Crni slezCrni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez.
Stabla biljke...
26. avgust
Crni kohošCrni kohoš /Actaea Racemosa/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ljutića /Ranunculacea/, koja potiče iz Severne Amerike, gde slobodno raste u vlažnim listopadnim šumama sa umereno plodnim zemljištem.
Visina...
16. april
Domaći crni kolačRastvorite sodu u kiselom mleku i mutite zajedno sa uljem, brašnom i kakaom dok se ne dobije homogena smesa.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh i peče u umereno ugrejanoj rerni kolač dok ne bude gotov.
Napravite...
12. avgust
Kolač Crni biserMaslac treba da bdue mek, a jaja da su bila na sobnoj temperaturi. Umutite maslac sa šećerom, tako da dobijete penasti krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog jajeta. Nakon jaja, dodajte arome - vanilu, esekciju...
12. januar
Sočni crni kolačNapravite testo za kolač, tako što ćete pomešati sve sastojke za koricu i mešati dok ne dobijete homogenu smesu.
Dobijeno testo stavite u zagrejanu tepsiju i ispecite.
Da napravite preliv, prvo stavite vodu da se prokuva...
08. mart
Kolač Crni pepeoIzbušite viljuškom površinu kolača Crni pepeo i prelijte ga ravnomerno glazurom. Nasecite ga na parčiće i poslužite....
02. maj
Klasičan crni kolačSoda se pomeša sa kiselim mlekom i lagano se promeša. Šećer, ulje i jaje se umute na krem. Brašno se proseva i u njega se dodaje cimet i kakao, promeša se.
Nakon toga se pomeša sa umućenim šećerom, dodaje se i kiselo mleko...
24. sep.
Jednostavan crni kolačSastojke dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Od testa odvajamo jednu šolju. Pečemo.
Kad se ispeče namažemo odvojenim testom u čaši. Nakon maženja se ne peče ponovo. Kad se namaže, od topline testa se dobija...
15. jul
Ruski crni hlebRažano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu...
09. jun
Koktel Crni RusIzostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran.
Za liker od kafe možete da koristite Tia Maria ili Kalua likere, u zavisnosti od vašeg ukusa - drugi je ukusniji....
11. jun
Belo-crni rolatPremazati preko belog fila crni fil. Uviti pomoću folije u rolat i staviti na par sati u frižider da se stegne.
Belo-crni rolat je sjajan!...
24. januar