Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Crni kohošCrni kohoš je poznat još i sa nazivima cimicifuga i divlji ruzmarin.
Istorija crnog kohoša
Deo naziva ove biljke - kohoš se može prevesti kao grudi....
16. april
Crni kolačU posudi umutite mleko sa šećerom, dodajte sodu, ulje, kakao, prosejano brašno.
Sipajte gustu smesu u pleh, namazan sa malo ulja i posut brašno, pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Napravite...
13. avgust
Crni uštipciU dublju posudu sipati brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo i prah za puding sa ukusom čokolade i promešati viljuškom. Dodati jaje, mleko i vodu i sve dobro sjediniti da ne bude grudvica.
Zagrejati ulje u dubljoj manjoj...
17. jul
Crni KuminCrni kumin (Nigella Sativa) je legendarna biljka koja dolazi sa istoka. Crni kumin je visine 40-60 cm, a seme, ulje i biljka koje se dobijaju od njega poznati su pod različitim nazivima - crno seme, čukurot, faraonovo ulje...
15. jun
Crni PirinačCrni pirinač predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičast pirinač, zbog nijanse koju...
06. jun
Crni ČajCrni čaj, beli i zeleni čaj se spremaju od biljke Čaj (Camellia sinensis). Za tri vrste čaja biraju se različiti delovi biljke, tokom različitog doba godine. Osim toga ostavlja se da fermentira u različito vreme. Za beli...
03. jun
Crni PasuljPasulj pripada porodici mahunarki. Njegova zemlja porekla je Južna Amerika, ali se može gajiti svuda. Još su ga Inke gajile, a u Evropu ga je donela jedna od eskpedicija Kristofera Kolumba. Zbog lakog načina gajenja, pasulj...
11. januar
Crni gavezCrni gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljku, koja je rasprostranjena u aziji i Evropi. Na našim prostorima je poznata još kao strastvenik, divlji duvan, glatki koren i iscelitelj. Poslednji naziv nikako...
16. okt.
Crni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Ova vrsta kavijara je simbol luksuza i izobilja i često je upoređivana sa crnim dijamantima. Crni kvijar se dobija samo...
04. okt.
Crni slezCrni slez /Malva Sylvestris/ predstavlja jednogodišnju ili višegodišnju zeljastu biljku iz porodice slezova. U narodu je poznat kao gušćernjak, ćureća trava, crni sljez, velika slezovača i planinski slez.
Stabla biljke...
26. avgust
Crni biberPrstohvat bibera se dodaje u skoro svaki recept. Nekada davno korišćen kao valuta razmene i darivan bogovima kao sveti dar, sreća je što je ovaj najpoznatiji začin dostupan tokom cele godine u prodavnicama.
Biber potiče...
28. nov.
Koh od orahaUmutite jaja u paperjasti krem. Dodajte šećer i nastavite da mutite. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte orahe i promešajte rukom. Sipajte smesu u izduženu posudu za pečenje - 38 x 25 cm.
Pecite...
23. mart
Koh od čokoladeBelanca umutiti sa šećerom.
Postepeno dodavati razmućena žumanca, vanilin šećer, griz i izmešati varjačom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Pekač premazati uljem, posuti brašnom i rasporediti pripremljenu smesu za...
07. nov.
Domaći crni kolačRastvorite sodu u kiselom mleku i mutite zajedno sa uljem, brašnom i kakaom dok se ne dobije homogena smesa.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh i peče u umereno ugrejanoj rerni kolač dok ne bude gotov.
Napravite...
12. avgust
Kolač Crni biserMaslac treba da bdue mek, a jaja da su bila na sobnoj temperaturi. Umutite maslac sa šećerom, tako da dobijete penasti krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite nakon svakog jajeta. Nakon jaja, dodajte arome - vanilu, esekciju...
12. januar
Sočni crni kolačNapravite testo za kolač, tako što ćete pomešati sve sastojke za koricu i mešati dok ne dobijete homogenu smesu.
Dobijeno testo stavite u zagrejanu tepsiju i ispecite.
Da napravite preliv, prvo stavite vodu da se prokuva...
08. mart
Kolač Crni pepeoIzbušite viljuškom površinu kolača Crni pepeo i prelijte ga ravnomerno glazurom. Nasecite ga na parčiće i poslužite....
02. maj
Klasičan crni kolačSoda se pomeša sa kiselim mlekom i lagano se promeša. Šećer, ulje i jaje se umute na krem. Brašno se proseva i u njega se dodaje cimet i kakao, promeša se.
Nakon toga se pomeša sa umućenim šećerom, dodaje se i kiselo mleko...
24. sep.
Jednostavan crni kolačSastojke dobro promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Od testa odvajamo jednu šolju. Pečemo.
Kad se ispeče namažemo odvojenim testom u čaši. Nakon maženja se ne peče ponovo. Kad se namaže, od topline testa se dobija...
15. jul
Ruski crni hlebRažano i pšenično brašno zajedno prosejte. Dve pune čaše smese od brašna pomešajte sa šećerom, solju, mekinjama, kvascem i začinima.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, melasu, čokoladu i maslac i ugrejte na tihoj vatri. Smesu...
09. jun
Koktel Crni RusIzostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran.
Za liker od kafe možete da koristite Tia Maria ili Kalua likere, u zavisnosti od vašeg ukusa - drugi je ukusniji....
11. jun
Belo-crni rolatPremazati preko belog fila crni fil. Uviti pomoću folije u rolat i staviti na par sati u frižider da se stegne.
Belo-crni rolat je sjajan!...
24. januar
Crni vrganj u maslacuDobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada.
Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli. Kad počne da dobija...
05. jun