Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Divlji luk - SremušDivlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova....
31. maj
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaNapitkom od divljeg luka suzbija se kašalj, reumatizam, bronhitis, normalizuje se i rad crevnog trakta....
26. sep.
Punjeni divlji golubDobro očišćeni golubovi se pune mlevenim mesom od kifli (kifla, jaje, sveže mleko, maslac, biber i so).
Treba da se dobije gusta kaša.
Zašivamo golubove i pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta.
Dinstamo grašak i...
17. okt.
Škotski divlji petaoPomešajte žumanca, maslac, ulje i pavlaku u dubokoj posudi, pa ih kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Posolite i dodajte biber.
Sklonite sa vatre i posipajte sitno iseckanim peršunom.
Poslužite preko...
03. maj
Prženi divlji šampinjonOčistite i operite divlje šampinjone.
Nasecite ih na krupne komade i stavite ih da se prže sa malo vode i maslaca.
Malo kasnije dodajte i sitno naseckani luk. Upržite i dodajte nanu i so....
06. april
Divlji krastavacNarodna medicina i divlji krastavac
Divlji krastavac deluje diuretski i smirujuće. Naša narodna medicina preporučuje divlji krastavac kao lek kod neurastenija, crvenog vetra, temperature....
23. april
Divlji JamDivlji jam (Dioscorea villosa), poznat još kao meksički sladak krompir, predstavlja divlju biljku koja se sreće pretežno u Severnoj Americi....
12. okt.
Divlji LososIzbor divljeg lososa i čuvanje
Kao svaka morska riba, divlji losos se najlakše čuva od rečnih riba....
17. dec.
Divlji pirinač sa pečurkamaPo želji pri serviranju pospite divlji pirinač sa pečurkama soja sosom....
28. nov.
Divlji zec u đuvečariZeca ostavite da odstoji 24 sata u šerpi sa smesom sirćeta i vode. Operite zeca, stavite ga u šerpu sa vrelom vodom i prokuvajte ga dok se ne pojavi pena na površini.
Kada se zec skuva, izvadite ga iz vode i podelite meso...
03. feb.
LukLuk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine.
Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
08. jun
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Prženi divlji pirinač sa jajimaKorisitla sam divlji pirinač u kesi. Pirinač se kuva u keso, koja se stavlja u vruću vodu i kuva se oko 35 minuta.
Oljuštite luk i isecite ga na sitno. Izdinstajte ga u maslacu....
30. mart
Punjeni divlji zec u rerniSirće, so, šećer, biber, lovorov list, karanfilić i oljušten i isečen luk, beli luk, šargarepu i celer stavite u vodu i marinadu kuvajte u poklopljenoj posudi 10 minuta.
Nakon što se marinada ohladi, ostavite zeca da...
09. avgust
Dinstani divlji zec na italijanski načinDivlji zec je apsolutno divlja životinja koja se lovi i pripada gastronomskoj kategoriji divljači, u koju spadaju i divlja svinja, jelen i srna....
24. okt.
Mladi LukSvako zna koliko je povrće korisno i kako nam ono obezbeđuje zdravlje i dugovečnost. Jedno od najviše konzumiranog povrća na našoj trpezi jeste mladi luk, za kojeg mnogi ljudi i ne slute da je veoma bogat korisnim materijama...
25. sep.
Bugarski lukBugarski luk često raste i kao divlja biljka u bukovim šumama. On predstavlja lukovicu iz koje rastu nekoliko strukova koji su tanki i mogu biti dugi i do 40 cm....
05. maj
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Prženi beli lukUzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj...
12. mart
Kiseli marinirani lukOljuštite luk.
U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
16. januar
Pečeni celi lukOgulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta.
Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
13. januar
Karamelizovani crveni lukLuk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice.
U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk.
Dodaju se so i majčina dušica.
Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
01. januar
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj