Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rođendanska jednostavna tortaUmutite 300 grama šlaga sa 300 grama mlevene plazme.
Dobro sjedinite i tako kompaktnu smesu izručite na tacnu i oblikujte po želji.
U novih 300 grama šlaga dodajte eurokrem i dobro umutite. Namazite fil preko kore....
28. januar
Mešana penjurlijaSastojci se dodaju po redu koji je napisan. Meša se drvenom kašikom. Treba da se dobije gusta, homogena smesa.
Smesa se sipa u namazan i brašnom posut pleh, srednje veličine. Peče se u umerenoj rerni (180-200 stepeni),...
21. avgust
Lažne ušećerene trešnjiceLažne ušećerene trešnjice kojima su se moja deca radovala, a sada se raduju moji unuci.
U 300 g sitno mlevenih oraha sam dodala 300 g šećera u prahu, 1 žumance, 2 vanile i bočicu crvene boje.
Dobro sam izmešala i umesila...
14. maj
Koliko kalcijuma ima u mleku?Poznato je da nam je kalcijum potreban za jake i zdrave kosti. Mnogi od nas se oslanjaju na mleko kao izvor kalcijuma.
Ali koliko zapravo ima kalcijuma u mleku?
Uporedićemo nutritivnu vrednost tradicionalnog kravljeg...
17. okt.
Pečeni zec u vatrostalnoj činijiU šerpi ugrevamo ulje i dodajemo grašak i pirinač. Začinimo solju, biberom, alevom paprikom, celerom, čubrom i estragonom.
Dok dinstamo sitno isečemo džigericu i srce. Stavljamo u šerpu. Dodajemo 300 ml vode i stavljamo...
17. mart
Moje knedle sa šljivamaProkuvati 1 l vode sa 1 šoljicom ulja, 2 k.k šećera i 2 k.k soli.
Kada provri, dodati 300 gr brašna i 300 gr griza. Dobro izmešati, i kad se malo prohladi dodati jaja.
Dobro rukama izraditi testo, stavljati šljive u...
28. januar
Jednostavno slatko od zrelih smokviSmokve oprati, očistiti i skinuti drške.
Staviti ih u duboku šerpu na tihoj vatri, dodati 300 g šećera, pa ostaviti da provri. Kada je gotovo, prekriti ih i ostaviti da odstoji 8 sati.
Dodati još 300 g šećera i ponovo...
21. maj
Posni pirinač sa pečurkama iz rernePropržimo povrće, dodajemo pirinač i začine.
Sipamo oko 300 ml vode, ako je potrebno i više.
Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotovo, oko 30 minuta....
22. nov.
Ukusna musaka sa sosomLuk se iseče na sitno i zaprži se oko minut u tiganju. Dodaje se mleveno meso i sve se prži još 4 minuta.
Zapržena smesa se sipa u posudu za pečenje i dodaje se krompir, isečen na kocke. Doliva se 300 ml vode i jelo se...
04. jul
Desert sa bundevom u đuvečariUzmite oko 300 g bundeve i narendajte je na najkrupnije rende.
Umutite dobro jaja sa šećerom. Dodajte vanilu i cimet i uz neprestano mešanje dodajte u tankom mlazu sveže mleko.
U dobijenu smesu dodajte na krupno narendanu...
16. okt.
Voćna keks torta sa šlagom i pavlakomVoćna keks torta sa šlagom i pavlakom se veoma brzo i jednostavno priprema.
Umutiti 300 g šlag krema sa 300 ml hladne kisele vode. Dodati 125 g šećera u prahu i mutiti još malo.
Dodati i 200 ml kisele pavlake i blago...
09. maj
Potaž od zelenog povrćaOvaj divan recept počinjemo dan ranije. Uveče stavimo indijski orah u posudu i prelijemo ga sa 300 ml prokuvale vode.
Sutradan procedimo indijski orah i stavimo ga u blender sa 300 ml druge vode, tome dodamo i beli luk...
26. april
Salata sa heljdom i šargarepomHeljda se skuva u 300 ml vode.
Kada je gotova i ohldi se dodaju se narendana šargarepa, isečene paprike, luk i ustinjen peršun.
Salata od povrća se začinjava i meša se.
Salata sa heljdom i šargarepom je gotova....
27. maj
Topla salata od kupusaIsečemo kupus, 1 glavicu luka i 300 g šunke.č
U 1/2 šolje za kafu maslinovog ulja propržimo iseckani luk i šunku.
Dodajemo kupus i kukuruz.
Začinimo peršunom, celerom i solju po ukusu.
Prilikom serviranja ukrašavamo...
09. sep.
Rebra sa belim pirinčem i cveklomMariniramo rebra sa kuminom, muskatnim oraščićem i alevom paprikom.
Stoje 3 sata u frižideru.
Pečemo ih u rerni pod folijom sa vodom.
Kuvamo pirinač (300 g) sa 900 ml vode.
Salatu od svekle spremamo na kraju....
12. jul
Panakota sa jagodama u čašiUgrejte 300 ml slatke pavlake da provri, 300 ml svežeg mleka i 3 supene kašike šećera.
Dodajte u 2 posebne čaše po jednu kesicu želatina (10 g), prethodno rastvorenog sa malo hladne vode.
Kada nabubri, dodajte jedan...
15. jun
Ukusne bakine krofniceRastvaramo kvasac u malo toplog mleka i 2-3 supene kašike brašna. Dodajemo još 300 g brašno i dodajemo ulje, šećer, izrendanu koru limuna, so i 2 jajeta.
Zamesimo meko testo i ostavljamo da nadođe oko pola sata /manje-više...
04. okt.
Ukusan desert za 30 minutaPriprema se puding od vanile. U posudu sa 300 ml svežeg mleka i 100 ml pavlake sipamo kesicu pudinga vanile i mutimo mikserom i za tri minuta je spreman.
Priprema se puding od čokolade na isti način - 300 ml svežeg mleka...
27. feb.
Pileći bataci sa pirinčem i pečurkama u rerniPileće batake prokuvajte 15 minuta u šerpi sa 1 kašičicom soli i operite ih pod tekućom vodom.
Pečurke, koje ste prethodno naseckali, skuvajte u posebnoj šerpi oko 10-15 minuta, a nakon toga ih ocedite.
Naseckajte luk...
06. jul
Grčki sos BešamelStavite na ringlu da provri 900 ml svežg mleka.
Belo brašno i kukuruzni skrob se rastvaraju odvojeno u preostalih 300 ml mleka.
Dodajemo ih uz neprestano mešanje u kipuće mleko, ne sklanjajući ga sa vatre.
Kada se...
08. okt.
Bezalkoholni punč1. Pomešajte sok sa 300 ml vode i jabukama, isečenim na kriške, stavite ih da provru i dodajte cimet i šećer.
2. Sipajte punč u čaše i servirajte sa kriškom limuna ili pomorandže.
3. Ako želite da pojačate njegovo dejstvo...
11. okt.
Pečena punjena paprikaPapriku ispeći, ohladiti i oljuštiti. Odstraniti od drške i semena.
4 jajeta umutiti sa 300 g sira i puniti paprike, zatim ih poredjati u nauljanu tepsiju.
Umutiti 2 jajeta i 40 g kisele pavlake, preliti preko paprike...
15. avgust
Univerzalno testo u mini pekariU čaši za merenje umutite jaje. Sipajte vodu do 300 ml.
Sipjate u unutrašnjost mini pekare. Stavite redom so, šećer, ulje, brašno i na kraju kvasac.
Kvasace ne treba da dodiruje vodu. Uključite na program za testo....
26. jul
Pileća srca i pečurke na maslacu u rerniOčistite (naseckajte) i stavite u pleh 500 g ohlađenih pilećih srca i 300 g krupno iseckanih šampinjona.
Dodajte malo belog vina, soli, bibera i kriške maslaca.
Pileća srca i šampinjone na maslacu pecite u rerni na...
06. avgust
Supa od crvenog i belog sočivaU kravlji maslac i malo vode dinstamo sitno iseckan luk i izrendanu šargarepu.
Nakon toga sipamo 300-400 ml vode i dodajemo sočivo i sitno iseckani paradajz.
Kuvamo dok se sočivo ne skuva oko 30-40 minuta. Skidamo sa...
06. sep.