Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Prejedamo se GMO mesom krava-mutanata, a ne sumnjamoPrejedamo se GMO mesom krava-mutanata, a ne sumnjamo
02. januar
Fotografije krave-mutanta, poznate kao Belgijsko plavo, mogu da užase svakog čoveka. Iako na prvi pogled ne može da se poveruje, ove životinje zaista postoje i predstavljaju rezultat GMO eksperimenata za dobijanje mesa....
Kako da prepoznamo GMO voće?Kako da prepoznamo GMO voće?
05. feb.
Poslednjih godina se povećava broj GMO voća koje se pojavljuje na našim trpezama. Prema podacima različitih organizacija, skoro 80% namirnica, koje svakodnevno stavljamo na sto su genetski modifikovane i sadrže DNK promenjenog...
Crna lista najotrovnijih namirnicaCrna lista najotrovnijih namirnica
27. april
Pristalice teorije konspiracije su mišljenja da skandal sa konjskim mesom, koji je zahvatio sve zemlje evropske unije (EU) je samo poslužio da se skrene pažnja društvu sa činjenice da nas vodeći proizvođači truju genetski...
Kako da odaberemo kvalitetan hleb?Kako da odaberemo kvalitetan hleb?
24. april
Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb. Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb...
Izbegavajte ove namirnice ako imate grčeve u želucuIzbegavajte ove namirnice ako imate grčeve u želucu
07. april
Kada imate grčeve u želucu, onda je poželjno da unosite nešto lakše namirnice, koje se lakše i vare. Tu spadaju kiselo mleko, dvopek, slani štapići, supe i pojedine vrste voća i povrća. U slučaju da imate grčeve...
Zbog čega je sojin lecitin štetan?Zbog čega je sojin lecitin štetan?
29. april
Sojin lecitin se dobija u proizvodnji sojinog ulja i brašna. U prošlosti je sojin lecitin smatran otpadnim proizvodom. Međutim, 1939. otkriveno je kako ga je moguće iskoristiti u proizvodnji namirnica, tako da je danas...
Rolat od tikvica sa tuštom i ruskim majonezomRolat od tikvica sa tuštom i ruskim majonezom
05. feb.
Oljutšimo i narendamo tikvice. U dubokoj posudi promešamo 4 jaja. Iscedimo rukama tikvice, da im ocedimo sok, jer su mnogo vodene. Dodajemo ih u jaja i začinjavamo sitno isečenim peršunom, celim listovima tušta, himalajskom...
Koristi i štete od soja sosaKoristi i štete od soja sosa
21. sep.
Izuzetno je popularan u azijskoj kuhinji ​​– koristi se za jela od pirinča, za jela od povrća ili za riblje gozbe, morske plodove, različite vrste mesa. U stvari, u celoj azijskoj kuhinji bez deserata. Tamne je...
Ideje za zdrave prilogeIdeje za zdrave priloge
31. dec.
Prženi krompir je bez sumnje omiljeni prilog mladih i starih i dobro ide uz sve vrste mesnih jela i ribe. Ali koliko god da je prženi krompir ukusan, uvršten je na listu najštetnijih namirnica. Iz tog razloga, u...
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
Švajcarski sir SbrinzŠvajcarski sir Sbrinz
07. jun
Sir Sbrinz je tradicionalan sir u Švajcarskoj. Pravi se od kravljeg mleka i proizvodi se pre svega u centralnim oblastima zemlje. Koristi se veoma široko u švajcarskoj kuhinji, zamenjujući parmezan. Istorija sira...
SalamaSalama
10. avgust
Koliko god se poricala potreba čoveka za mesom, činjenica je da je već hiljadama godina meso osnovna namirnica koja je u istoriji spasila bezbroj života od smrti zbog gladi. Zato su naši preci činili sve kako bi sačuvali...
Zdrava ishrana i zdravo teloZdrava ishrana i zdravo telo
07. dec.
Navike u ishrani su prilično kontroverzno pitanje, jer svi nutricionisti preporučuju konzumiranje sporih ugljenih hidrata (ovsena kaša i druge žitarice) za doručak i odustajanje od proteina, ali u isto vreme, kada jedete...
Najopasnije namirnice na našem tržištuNajopasnije namirnice na našem tržištu
07. dec.
Svima je jasno da mnogi od proizvoda na našem tržištu nisu obećanog kvaliteta. Svakim danom se povećava proizvodnja i prodaja štetne hrane. Statistički gledano, najmasovnije se konzumiraju u velikim gradovima, gde se...
Bageti sa različitim nadevomBageti sa različitim nadevom
07. avgust
Volim domaći hleb! Neću da ponavljam da nema ništa zajedničko sa kupovnim. Drugo što volim je da eksperimentišem (s vremena na vreme) sa njegovim pravljenjem. I zbog toga što dosta često "držim lekcije", da su zamrznuti bageti...
Braon ili bela jaja - da li postoji razlika?Braon ili bela jaja - da li postoji razlika?
04. april
Mnogi ljudi imaju svoje sklonosti kada je u pitanju boja jaja. Neki smatraju da se braon jaja zdravija ili prirodnija, dok drugi smatraju da su bela jaja čistija ili prosto ukusnija. Ali da li zaista razlike između braon...