Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MirođijaSastav mirođije
Semenke mirođije su veoma dobar izvor kalcijuma i dobar izvor minerala mangana i gvožđa....
28. nov.
Živi kvas za hleb (Gajenje i održavanje)Počinjem tako što u posudi sa poklopcem izmerim 25 g integralnog brašna .U njega dodajem 30 mililitara vode. Generalno, integralna brašna upijaju više vode, nego bela.
Kvas sa belim brašnom obično iziskuje 100% hidrataciju...
08. jun
Gajenje bosiljkaPri gajenju sadnica seme se obično seje u drugoj polovini marta, na otvorene ili pokrivene leje od polietilenske folije, širine 1, 2 m....
01. dec.
Gajenje cvekleTo čini ovu biljku idealnom za gajenje u severnim predelima.
Sadnja cvekle
Najbolje zemljište za cveklu je sa pH između 6.0 i 7.0, a negde zemljište treba da bude i alkalnije....
18. mart
Gajenje tikvicaSami možete gajiti tikvice, za čije poreklo možete biti sasvim sigurni. Kako bi tikvice bogato rađale zemljište treba obraditi još tokom jeseni.
Tada je potrebno da se ono prekopa na dubini od 25 cm, tako da se na jedan...
21. maj
Eterično ulje mirođijeDobijanje eteričnog ulja od mirođije
Sirovina za dobijanje eteričnog ulja mirođije je začin mirođija, koja daje veoma aromatičan i blag proizvod u obliku ulja pogodnog za medicinske i kozmetičke svrhe....
08. dec.
Čudesne koristi sveže mirođijeSveža mirođija stimuliše metabolizam i pomaže izbacivanju masti....
25. okt.
Zamrzavanje peršuna i mirođijeNakon što osušite, iseckajte peršun ili mirođiju, kao kad ih dodajete u jelo.
Isečenu mirođiju i peršun možete pomešati i sastaviti. Možete opušteno da pripremite zeleni miks po ukusu....
13. okt.
Čuvanje mirođije i peršunaDa biste sačuvali aromu i korisna svojstva mirođije i peršuna, morate ih pravilno čuvati. Nakon kupovine peršuna ili mirođije, umotajte ih u novine i stavite novine u plastičnu kesu....
02. dec.
Gajenje ljutih paprikaPaprika, nezavisno da li je slatka ili ljuta, je povrće koje voli toplotu. Nakon sejanja, semenje mu niče za deset dana, pri temperaturi od 25 stepeni. To se dešava u periodu od februara do maja. Jedna od osnovnih briga za...
19. april
Gajenje batat krompiraZa gajenje ovog krompira se biraju ravne površine ili blago okrenute jugu, kao i mesta sa glineno-peskovitim zemljištem. Priprema zemljišta za sejanje krompira počinje jesenjim oranjem....
11. maj
Čaj od mirođijePripremite seme i stabljike mirođije:
Izmerite 1 kašiku celog semena mirođije.
Prokuvajte vodu: 2 šolje vode prokuvajte u loncu ili džezvi....
10. januar
Zamrzavanje sveže mirođijeSitno iseckajte grančice mirođije. Možete da iseckate i lisće i grančice.
Naseckanu mirođiju ubacite i dobro pritisnite u kutije za jednokratnu upotrebu ili u kutije za zamrzavanje....
16. avgust
Gajenje ruzmarina u saksijiGajenje ruzmarina može biti u saksiji, ali i u sanduku. Tokom zime se stavlja unutra na toplo. Treba da mu se obezbedi mesto gne nema mraza, da bude svetlo i provetrivo. Zalivajte redovno, ali ne po mnogo....
28. dec.
Sadnja i gajenje čempresaGajenje čempresa
Čempres nije zahtevan i lak je za gajenje. Važno je da znate da on može rasti i na nismim temperaturama. Tokom zime, ako temperatura padne do -20, postoji opasnost da drvo izmrzne....
19. mart
Gajenje bosiljka u saksijiBosiljak je začinska biljka, koja se koristi u mnogim jelima. Poznato je oko 150 vrsta biljke. Susreću se i jednogodišnji i višegodišnji predstavnici ove vrste. Na Balkanu je rasprostranjen jednogodišnji bosiljak....
07. mart
Sađenje i gajenje rukoleRukola je biljka koja se veoma lako gaji i koja nimalo nije zahtevna. Da biste mogli da konzumirate ovu biljku, potrebno je da prođu oko 4 sedmice od samog zasađivanja.
Rukola se gaji u isto vreme kao i spanać i zelena...
13. mart
Gajenje mente u saksijiMenta osvežava ukus hrane i veoma je korisna za varenje. To je jedna od najpopularnijih i najkorisnijih biljaka. Može se gajiti u bašti, ali dobro raste i u saksijama. Reći ćemo vam kako da gajite mentu u saksiji na...
11. april
Sadnja i gajenje patlidžanaSadnja i gajenje ovog povrća uopšte nije komplikovana, i ako imate povrtnjak, dobro je da u njega uključite i patlidžan....
04. jun
Brz pesto od mirođijeMirođija se očisti od drški i iskida se.
Beli luk se oljušti i zajedno sa mirođijom se stavlja u miltipraktik.
Dodajte i maslinovo ulje, orahe i so.
Blendirajte sve sastojke dok se ne dobije pasta....
19. avgust
Kako da osušimo mirođiju?One mogu da upadnu u biljku, a odatle mogu da dospeju u hranu koju spremate s mirođijom.
Veliki broj ljudi smatra da mirođija treba da se suši samo na suncu....
22. sep.
Kada se pije čaj od mirođije?A da biste u vaš meni ubacili više mirođije, isprobajte jednu ukusnu salatu Snežana i pogledajte još koristi semenki mirođije....
22. dec.
Zašto mirođija požuti?Skoro svi mi volimo tarator sa puno mirođije. Da, međutim, ponekad mirođija požuti za kratko vreme i postaje neupotrebljiva.
Gotovo da nema kuhinje na svetu u kojoj se ne koristi mirođija....
22. dec.
Sadnja i gajenje čeri paradajzaPoslednjih godina čeri paradajz je postao veoma popularan u Evropi. Lep je, zanimljiv i pogodan za salate, za ukrašavanje svih vrsta jela, a veoma je ukusan i kuvan.
Uprkos egzotičnom izgledu, čeri nije teško posaditi...
20. januar
Piletina sa sosom od mirođijeDodaje se na sitno isečena mirođija i parčići piletine. Sve se meša i ostavlja pola sata da upije....
29. jun