Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

GlutaminGlutamin
10. jul
Glutamin je aminokiselina koja se sintetiše u organizmu uz pomoć druge aminokiseline, drugačije se naziva i glutaminska kiselina ili glutamat....
GlutaminatGlutaminat
30. jun
Glutaminat ili mononatrijumov glutaminat je materija koja je neophodna za život čoveka....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Upotreba glutamata u kuvanju ima dugu istoriju. Fermentisani riblji sosovi, koji su bogati glutamatom, bili su široko korišćeni u starom Rimu....
Šta sadrže rolnice od rakovaŠta sadrže rolnice od rakova
14. feb.
Natrijum glutamat, koji se nalazi u rolnicama, sam po sebi nema ukus i miris, ali ima određenu osobinu da pojačava ukus drugih proizvoda. Nemate razloga za brigu što se tiče sadržaja natrijum glutamata u proivodima....
Detoks napici za čišćenje crevaDetoks napici za čišćenje creva
16. maj
Umešajte mirođiju i L-glutamin u prahu....
Kako da napravite ukusan prženi pirinač?Kako da napravite ukusan prženi pirinač?
23. maj
Završni dodir dolazi sa dodatkom, pogađate, natrijum glutamat....
Šta sadrži majonez iz prodavnica?Šta sadrži majonez iz prodavnica?
22. januar
Monnatrijum glutamat je natrijumova so glutaminske kiseline i beli je kristalni prah koji se koristi kao aroma....
Korejska turšija KimčiKorejska turšija Kimči
05. mart
Smesu sipajte u šerpu i dodajte morsku so, šećer, natrijum glutamat, soja sos i vodu. Marinadu sipajte u šerpu sa povrćem, pokrijte i ostavite 5 dana na tamnom mestu....
Kontraindikacije, doze i koristi od glutaminaKontraindikacije, doze i koristi od glutamina
01. mart
Glutamin sadrži 19% azota, što znači da je glutamin glavni izvor i prenosnik azota do ćelija u mišićima....
ParmezanParmezan
18. jul
- u 100 g sira ima 1.2 g glutamata, što, prema sadržaju ove materije, Parmezan postavlja na drugo mesto, odmah nakon plavog sira....
Deficit aminokiselinaDeficit aminokiselina
29. jul
To su: - glutamin i glutaminska kiselina; - asparagin: - serin; - tirozin; - glicin; - prolin; - cistin; - cistein; - arginin; - asparaginska kiselina....
Prženi pirinač na kineski načinPrženi pirinač na kineski način
07. feb.
U pirinač se dodaje sitno iseckano meso i 1 kašičica vegete (ili natrijum glutaminat). Razbiju se jaja i njima se prelije pirinač. Jelo se promeša i skloni sa vatre....
Najopasnije namirnice na našem tržištuNajopasnije namirnice na našem tržištu
07. dec.
Lista hrane koja nas polako ubija Natrijum glutamat - Označen sa E-621, mononatrijum glutamat se koristi kao pojačivač ukusa. Takođe se dodaje najneočekivanijim proizvodima....
Dinstana svinjetina sa krompirom na kineski načinDinstana svinjetina sa krompirom na kineski način
17. april
Dodajemo glutamat ili suvi bujon, ako je potrebno. Ispod poklopca dinstamo oko 10 minuta na tihoj vatri, mešamo pažljivo s vremena na vreme dok se sos ne zgusne....
Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!
29. jun
Da bi se postigao bolji ukus, dodaje se karmin i mononatrijum-glutamat. To čini krajnji proizvod veoma nezdravim, pa čak i - opasnim....
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Glutamin pomaže da se ukloni sav metabolički otpad iz tela i neutrališe amonijak....
Prženi pirinač sa povrćemPrženi pirinač sa povrćem
17. april
Začinite natrijum glutamatom i omletom iseckanim na trakice. Nakon još 2 minute mešanja, sklonite prženi pirinač sa povrćem i poslužite tako što pre toga dodate malo soli po ukusu....
Kako da pripremite riblji bujonKako da pripremite riblji bujon
30. jun
Prema mnogim stručnjacima, njegov glavni pojačivač ukusa - mononatrijum glutamat, dovodi do zavisnosti i oštećenja mozga. Domaće pripremljen bujon se, pak, lako pravi i veoma je koristan i ukusan....
Japanski majonezJapanski majonez
18. okt.
Negde se dodajte i poboljšivač ukusa - mononatrijum glutamat, ali ja vam ne preporučujem, zato što je proizvod sporan što se tiče toga da li je koristan ili štetan za naše zdravlje i bolje je da ne rizikujemo....
Od čega je napravljen majonez?Od čega je napravljen majonez?
04. dec.
U strukturi nekih majoneza ulazi dobro poznati monatrijum-glutamat, koji se dokazano štetan. U nekim majonezima dodaje se velika količina belog šećera....
Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kugePet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kuge
10. mart
Mononatrijum glutamat Ovaj aroma se najčešće povezuje sa kineskom hranom, ali se zapravo nalazi u bezbroj prerađene hrane, od smrznutih večera i preliva za salatu do mesa....
Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosuPiletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosu
15. april
Dodajte mladi luk i ljutu papričicu i pržite dok se malo ne karamelizuje, dodajte beli luk i posle 1 minut vratite piletinu i kikiriki i dodajte šećer i glutamat, na kraju dodajte soja sos, hoisin sos, pirinčano sirće i...
Soja SosSoja Sos
27. jul
Boja, slatkoća i glutamat u pravom soja sosu se dobija prirodno od razgradnje proteina i skroba....
Najnezdravija američka hranaNajnezdravija američka hrana
09. dec.
Ne treba da zaboravimo ni ogromnu količinu mocarele, kačkavalja i druge sireve, kao i soseve bez kojih se pica retko konzumira - za poboljšavanje njihovog ukusa u njima je sadržano mnogo šećera, mnogo soli i natrijum glutamata...
Kako pržiti i propržiti pirinač?Kako pržiti i propržiti pirinač?
05. mart
Ustvari, kineski prženi pirinač je ukusan ne samo zbog natrijum glutamata, koji oni bogato stavljaju u pirinač. Tajna ukusnog prženog pirinča je njegovo kuvanje. Baš tako - kuvanje....