Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GlutaminGlutamin je aminokiselina koja se sintetiše u organizmu uz pomoć druge aminokiseline, drugačije se naziva i glutaminska kiselina ili glutamat....
10. jul
GlutaminatGlutaminat ili mononatrijumov glutaminat je materija koja je neophodna za život čoveka....
30. jun
Šta je umami?Upotreba glutamata u kuvanju ima dugu istoriju. Fermentisani riblji sosovi, koji su bogati glutamatom, bili su široko korišćeni u starom Rimu....
03. maj
Šta sadrže rolnice od rakovaNatrijum glutamat, koji se nalazi u rolnicama, sam po sebi nema ukus i miris, ali ima određenu osobinu da pojačava ukus drugih proizvoda. Nemate razloga za brigu što se tiče sadržaja natrijum glutamata u proivodima....
14. feb.
Kako da napravite ukusan prženi pirinač?Završni dodir dolazi sa dodatkom, pogađate, natrijum glutamat....
23. maj
Šta sadrži majonez iz prodavnica?Monnatrijum glutamat je natrijumova so glutaminske kiseline i beli je kristalni prah koji se koristi kao aroma....
22. januar
Korejska turšija KimčiSmesu sipajte u šerpu i dodajte morsku so, šećer, natrijum glutamat, soja sos i vodu.
Marinadu sipajte u šerpu sa povrćem, pokrijte i ostavite 5 dana na tamnom mestu....
05. mart
Kontraindikacije, doze i koristi od glutaminaGlutamin sadrži 19% azota, što znači da je glutamin glavni izvor i prenosnik azota do ćelija u mišićima....
01. mart
Parmezan - u 100 g sira ima 1.2 g glutamata, što, prema sadržaju ove materije, Parmezan postavlja na drugo mesto, odmah nakon plavog sira....
18. jul
Deficit aminokiselinaTo su:
- glutamin i glutaminska kiselina;
- asparagin:
- serin;
- tirozin;
- glicin;
- prolin;
- cistin;
- cistein;
- arginin;
- asparaginska kiselina....
29. jul
Prženi pirinač na kineski načinU pirinač se dodaje sitno iseckano meso i 1 kašičica vegete (ili natrijum glutaminat).
Razbiju se jaja i njima se prelije pirinač. Jelo se promeša i skloni sa vatre....
07. feb.
Najopasnije namirnice na našem tržištuLista hrane koja nas polako ubija
Natrijum glutamat - Označen sa E-621, mononatrijum glutamat se koristi kao pojačivač ukusa. Takođe se dodaje najneočekivanijim proizvodima....
07. dec.
Dinstana svinjetina sa krompirom na kineski načinDodajemo glutamat ili suvi bujon, ako je potrebno.
Ispod poklopca dinstamo oko 10 minuta na tihoj vatri, mešamo pažljivo s vremena na vreme dok se sos ne zgusne....
17. april
Hot-dog vas može ubiti: Pogledjte koliko je štetan!Da bi se postigao bolji ukus, dodaje se karmin i mononatrijum-glutamat. To čini krajnji proizvod veoma nezdravim, pa čak i - opasnim....
29. jun
Koje su zamenjive aminokiseline?Glutamin pomaže da se ukloni sav metabolički otpad iz tela i neutrališe amonijak....
23. mart
Prženi pirinač sa povrćemZačinite natrijum glutamatom i omletom iseckanim na trakice. Nakon još 2 minute mešanja, sklonite prženi pirinač sa povrćem i poslužite tako što pre toga dodate malo soli po ukusu....
17. april
Kako da pripremite riblji bujonPrema mnogim stručnjacima, njegov glavni pojačivač ukusa - mononatrijum glutamat, dovodi do zavisnosti i oštećenja mozga.
Domaće pripremljen bujon se, pak, lako pravi i veoma je koristan i ukusan....
30. jun
Japanski majonezNegde se dodajte i poboljšivač ukusa - mononatrijum glutamat, ali ja vam ne preporučujem, zato što je proizvod sporan što se tiče toga da li je koristan ili štetan za naše zdravlje i bolje je da ne rizikujemo....
18. okt.
Od čega je napravljen majonez?U strukturi nekih majoneza ulazi dobro poznati monatrijum-glutamat, koji se dokazano štetan. U nekim majonezima dodaje se velika količina belog šećera....
04. dec.
Pet dodataka ishrani, koje treba izbegavati poput kugeMononatrijum glutamat
Ovaj aroma se najčešće povezuje sa kineskom hranom, ali se zapravo nalazi u bezbroj prerađene hrane, od smrznutih večera i preliva za salatu do mesa....
10. mart
Piletina sa kikirikijem u Kung Pao slatko-kiselom sosuDodajte mladi luk i ljutu papričicu i pržite dok se malo ne karamelizuje, dodajte beli luk i posle 1 minut vratite piletinu i kikiriki i dodajte šećer i glutamat, na kraju dodajte soja sos, hoisin sos, pirinčano sirće i...
15. april
Soja SosBoja, slatkoća i glutamat u pravom soja sosu se dobija prirodno od razgradnje proteina i skroba....
27. jul
Najnezdravija američka hranaNe treba da zaboravimo ni ogromnu količinu mocarele, kačkavalja i druge sireve, kao i soseve bez kojih se pica retko konzumira - za poboljšavanje njihovog ukusa u njima je sadržano mnogo šećera, mnogo soli i natrijum glutamata...
09. dec.
Kako pržiti i propržiti pirinač?Ustvari, kineski prženi pirinač je ukusan ne samo zbog natrijum glutamata, koji oni bogato stavljaju u pirinač. Tajna ukusnog prženog pirinča je njegovo kuvanje. Baš tako - kuvanje....
05. mart