Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ukusno grčko predjeloServirajte grčko predjelo sa prepečenim kriškama i feta sirom.
Prijatno!...
05. jun
Seme konopljeBiljka konoplja se veoma dugo uzgaja. Smatra se da je ovo jedna od prvih kultura koje je čovek uzgajao. Od konoplje ljudi su pravili odeću, papir, jake konopce i proizvodili su ulje. Narodna medicina po celom svetu je uključivala...
23. maj
Seme LanaSeme lana (Semen Lini) predstavlja seme biljke lan (Linum usitatissimum), koja pripada porodici lana. Stablo lana dostiže visinu od 1.5 m. Ova kultura se odlikuje lancetastim listovima i ljubičastim cvetovima. Seme lana...
06. jul
Makovo SemeU grčko-rimskim mitovima mak je simbolizovao predstojeću smrt, a kad je bio svetlo purpurne boje, bio je obećanje za vaskrsavanje nakon smrti. Kasnije su cvetovi označavali čast, dostojanstvo i uvažavanje....
28. jun
Grčko meze od patlidžanaPatlidžan oprati i narezati na dugačke kriške. Malo posoliti i ostaviti da se iscedi, da bi istekla gorka voda.
Umočiti ih u malo brašna i pržiti do zlatne boje. Staviti na ubrus da upije višak masnoće.
U posudi izmešati...
20. feb.
Pasticio - grčko zapečeno jeloStavite pasticio u sredinu rerne i pecite grčko zapečeno jelo na 180 stepeni 40-45 minuta....
04. nov.
Tirosalata - grčko predjelo sa siromOvo predjelo u Grčkoj možete naći pod mnogim imenima - Tirosalata, Tirohtipiti, Tirokafteri, ali je to jedno te isto predjelo....
13. jul
Grčko slatko od belih trešanjaPažljivo izvadite koštice trešanja, ali sačuvajte njihov okrugli oblik.
Rastvorite šećer u šolji vode i stavite sirup da se kuva dok se ne zgusne.
Dodajte trešnje, sasvim blago promešajte i skuvajte dok slatko ne dobije...
26. april
Kukureč iz rerne - grčko tradicionalno predjeloOperite creva sa mnogo vode spolja i iznutra, tako što ćete ih prevrnuti. Properite i stavite u posudu sa jednakom količinom vode i belog sirćeta (jabukovog), stavite u frižider na dva sata da pobele. Za to vreme operite...
08. jun
Seme celera - zdravstvena upotrebaCeler se smatra rođakom peršuna i ima mnogo dokazanih zdravstvenih koristi. Ova povrtna kultura se koristi u različitim jelima u svom svojstvu hrane, tako što svojim specifičnim ukusom dopunjava ukus mnogih jela.
Seme...
04. maj
Grčko predjelo od pečene paprike i patlidžanaPrethodno isecite patlidžan po dužini i posolite. Ostavite da se ocedi gorak sok oko 40 minuta.
Za to vreme ispecite paprike i stavite ih u kesu da se popare. Nakon toga ih oljuštite.
Kad bude gotov patlidžan, osušite...
08. avgust
Grčko jelo sa boranijom, tikvicama i korijander sosomSos od korijandera (peršuna)
Ono što čini ovo grčko jelo sa boranijom, tikvicama i šargarepom zaista specijalnim, je aromatični sos od korijandera....
21. nov.
Seme slačice - koristi i primenaVećina ljudi koji vole da začine svoja jela senfom znaju da se on proizvodi od biljke slačice. Francuzi su se setili da dodaju nefermentisani sok grožđa za vino u izmrvljene semenke pikantnog začina i tako su dobili egzotičan...
17. januar
Najpopularnije iz grčke kuhinje/undefined Grčka kuhinja je mešavina mediteranske i balkanske kuhinje. Upravo u Grčkoj se pojavila prva kulinarska knjiga još pre 330 godina pre nove ere....
04. dec.
Najkorišćeniji začini u grčkoj kuhinjiAli ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju.
Evo ih....
01. jun
Najukusniji grčki Giros u domaćim uslovimaA za vas kao bonus ostaje da pogledate ove ukusne grčke recepte. A da bismo meni završili mediteranskim vetrićem, napravite neki od popularnih grčkih kolača....
21. maj
Šta sadrži laneno seme i kako se koristi?Jedna od najmoćnijih namirnica na planeti je sićušno seme koje se zove laneno seme. Bilo je lek za brojne zdravstvene probleme još od rane civilizacije. Potiče iz drevne kulture - lan, a prvobitno koristio za izradu odeće...
19. januar
Seme japanske jabuke (kaki jabuka) - koristi i upotrebaSemenke japanske jabuke, poznate i kao semenke kaki jabuke, su nusproizvod ploda japanske jabuke i imaju brojne zdravstvene koristi i razne upotrebe.
Evo nekih od poznatih zdravstvenih koristi:
Bogate su antioksidansima...
02. mart
Kako se konzumira laneno seme?Laneno seme nosi slavu supernamirnice, koja se za razliku od kinoe ili čie može uzgajati i na našim prostorima. Smatra se da redovno konzumiranje lanenog semena štiti od oboljenja srca i krvnih sudova, jer sadrži velike...
18. okt.
Kako se potapa laneno seme?Laneno seme se potapa u mlaku vodu i ostavlja se 8 sati.
Voda treba sa pokrije seme i da je 4 cm iznad semena, Posuda u kojoj se potapa pokriva se tanjirom. Dobro je da se doda himalajska so, pošto treba da aktivira...
16. jun
Šarplaninski čaj - Grčki planinski čaj - Mursalski čajOva biljka je širom sveta poznata kao „grčki čaj” i „grčki planinski čaj” jer su je Grci najranije uzgajali i izvozili.
Rizom i stabljike Šarplaninskog čaja su drvenasti u osnovi....
18. april
Tajna Bugace - jedinstveno ukusna grčka pita sa kremomBugaca je ime grčke pite koja ima sladak ili slan nadev. U većini slučajeva sladak nadev predstavlja kuvan krem, a slan može biti od sira, mlevenog mesa, spanaća....
01. nov.
Kako se konzumira laneno seme i za šta je korisnoLan je biljka koja se odavnina koristi za pređu i dijetetska ulja. Odela, napravljena od njega se odlikuju velikom jačinom i izdržljivošću, visokom hidroskopnošću i toploprovodnošću, štedi okolinu.
Laneno seme se koristi...
04. jul
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju?Seme slačice je često prisutno u salamuri i marinadi za turšije. Da li ste se ikada zapitali zašto su tu one male semenke, koje ponekad nisu baš prijatne i koje moramo da izvadimo kada poslužujemo turšiju?
Zašto se seme...
16. nov.