Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Prženi oslić HekOslić Hek se očisti, opere i iseče na parčiće, ako je neophodno.
Posipa se solju i biberom sa svih strana,
U posudi se pomešaju dve vrste brašna i promešaju se.
Svako parče oslića se uvalja u smesu od brašna....
02. jul
Pržena riba hekOčišćenu i nasečenu ribu uvaljati u smesu, pripremljenu od svih začina i prezle (brašna).
Zagrejati masnoću na tiganju, uvaljati svako parče ribe hek i stavljati ga da se prži. Gotovu ribu ostaviti da se iscedi na niskoj...
06. jun
Jednostavna pohovana riba hekU posudi umutimo jaja i belanca. Dodajemo so, začin za ribu, kiselu vodu i brašno.
Pomešamo dobro u ujednačenu retku kašu za pohovanje ribe.
Zagrevamo ulje u dubokom tiganju.
Potapamo riblje filete u smesu za pohovanje...
19. maj
Pohovni hek u rerniFileti ribe hek se začinjavaju solju i biberom. Pohuju se u brašnu, jajetu, prezlama i opet jajetu i isprže se u zagrejanoj masnoći.
Poređaju se u namazanu posudu za pečenje. Pavlaka se promeša sa iseckanim belim lukom...
22. sep.
Prženi hek sa đumbiromOčistimo i operemo ribu. Isečemo je na komade veličine oko 5 cm.
U posudi pomešamo začine - samlevenu morsku so, beli biber, đumbir u prahu i izrendanu koru od jednog limuna.
Pomešajte sve začine zajedno i njima namažite...
26. dec.
Hek u pivskom testuOčistite rubu i isecite na filete. Posolite, pospite biberom i sokom od limuna. Ostavite tako da se marinira oko 30 minuta.
Pripremite pivsko testo tako što umutite jaja, dodaje so, pivo i brašno. Promešajte i ostavite...
17. okt.
Hek sa pečenim krompiromOčistimo i operemo ribe. Svaku stavljamo na list papira za pečenje. Namažemo ih maslinovim uljem spolja i iznutra. Posipamo ribu majčinom dušicom spolja i iznutra.
Prelivamo sokom od pola limuna, o preostali limun isečemo...
30. april
Ćufte od oslića hekRibu očistiti od kostiju, pa pažljivo odvojiti kožu od mesa. Meso sitno naseckati ili ga samleti u mašini za mlevenje mesa, pa isto uraditi i sa slaninom. Dodati mrvice kriške hleba i začine.
Dodati i sitno naseckani luk...
28. maj
Sicilijanska supa od hek oslićaU šerpu se stavlja ulje i u njega se dodaju sitno isečeni luk, beli luk na parčiće i pola paradajza, isečenog na kocke.
Sve se dinsta dok luk ne omekša i paradajz se ne zgusne. Dodaje se brašno i čim se proprži razredi...
27. mart
Pohovana riba hek sa prilogomZačinimo ribu solju i biberom. Ostavljamo sa strane i pripremamo smesu za pohovanje.
U posudu razbijemo jaja, dodajemo brašno, pivo, biber i so. Promešamo sve to dobro.
Stavljamo ulje u tiganj i počinjemo da pržimo,...
04. mart
Dečija čorbica sa ribom hekFile i povrće se operu i iseku na sitne parčiće.
Krompir, šargarepa, paprika i boranija se izdinstaju u maslacu i malo vode, nakon čega se prelivaju vrelom vodom, kuvaju se dok ne omekšaju i dodaje se paradaz.
Nakon...
31. maj
Specijalni pohovani hek sa bademimaOčistite ribu, operite je i isecite na dva dela po dužini, posle još na dva po širini. Posolite, natrljajte biberom i pospite sokom od limuna. Ostavite u frižideru i počnite sa pripremom smese za pohohvanje.
Umutite belanca...
25. april
Riblja čorbica sa ribom hekDobro očišćena riba se seče na krupne kocke, soli se i ostavlja u frižideru dva sata.
U međuvremenu se stavlja litar posoljene vode da provri i u nju se stavljaju sitno isečeni luk, šargarepa i krompirići.
Povrće se...
30. sep.
Pohovani oslić hek u rerniOdmrznite ribu, očistite i posolite. Ostavite je da upije so.
Umutite jaja. Potopite svaki komad u jaje, nakon toga u brašno i ponovo u jaje.
Na dno pleha stavite list papira za pečenje, pospite uljem i poređajte komade...
24. mart
Pržena pohovana riba hek sa sosomPrčićima ribe odvojinmo kosti da budu file, ili ih po želji pržimo tako cele, samo ako su parčići manji, da se dobro isprže.
Pohujemo svako pare u jajetu i prezlama i stavljamo u zagrejano ulje pržeći ih sa obe strane....
22. okt.
Riba hek sa pečurkama i vinomPosolite riblje filete i pospite ih sa malo soka od limuna i biberom.
Zagrejte ulje i zapržite na sitno isečen luk, šargarepe - na krugove i pečurke isečene na parčiće. Dodajte cele neoljuštene čenove belog luka i paradajz...
09. sep.
Riba hek u rerni sa pečenim patlidžanomRiba se natrlja solju, sokom od limuna, senfom i maslinovim uljem i uvija se u foliju.
Patidžan se opere i poređa se u posudu za pečenje i peče se ceo s drškama.
Stavljamo u vruću rernu ribu u gornji red, patlidžan...
04. januar
Riba hek sa kukuruznim pohovanjem i krompir salatomKrompir se kuva u posoljenoj vodi. Kada bude gotov ostavlja se da se ohladi i oljušti se. Iseče se na kocke veličine 3 x 3 cm. Luk se iseče na polumesece. Masline se očiste od koštica i iseku se na krupno. Dodaju se mali...
07. mart
Hek u svežem mleku, serviran sa prženim paprikamaOperite ribu, očistite i isecite na komade veličine oko 5 cm.
U sveže mleko stavite so i kurkumu. Dobro promešajte i sa dobijenom smesom prelijte komade ribe. Ostavite tako da odstoji oko 30 minuta.
Za to vreme isecite...
18. mart
Pohovana riba hek u rerni sa hrskavom koricomFilete ribe hek posipamo solju. U posudicu razbijemo jaja i mutimo ih.
U drugoj posudi pomešamo kukuruzno brašno sa biberom.
Svaki filet potapamo prvo u kukuruzno brašno, nakon toga u jaje i na kraju u prezle.
Pritiskamo...
09. dec.
Riba hek u rerni sa pirinčem, mladim lukom i šargarepomPirinač se opere i natopi u vodi, da nabubri. Šargarepe se iseku na sitno. Stavlja se vruća voda da provri i rastvara se bujon od povrća.
Mladi luk se iseče ne sitno, a riba na kotlete.
Kotleti ribe hek se posole, pospu...
11. maj
Medaljoni od ribe hek sa sosom od pavlake i limunaRiblje medaljone pospite solju i biberom sa obe strane i staivte u posudu za pečenje.
Luk očistite, sitno isecite i rasporedite preko ribe.
Čenove belog luka oljuštite i izgnječite, dok se ne dobije kašica. U njih dodajte...
07. dec.
Šta sadrže rolnice od rakovaOsnovni sastojak rolnica od rakova nije meso rakovog repa, nego pročišćena riblja belančevina poznata kao surimi. Surimi se pravi od mesa bele ribe, najčešće ribe hek, ali i od sabljarke, tilapije i od raznih vrsta...
14. feb.
KeracudaKeracuda je lokalna bugarska vrsta grožđa, od koje se pravi pitko belo vino. Ona je karakteristična pretežno za jugozapadne delove Bugarske. Neveliki zasadi prisutni su u oblastima Kresnensko, Sandansko i Simitlijsko....
02. okt.
Riblja čorba na dalmatinski načinRagu stavljamo u gazu. Stavljamo u šerpu, prelivamo vodom. Dodajemo šargarepu i jednu glavicu luka. Ostavljamo da vri na tihoj vatri nekoliko sati. Nakon toga skidamo gazu, bujon procedimo, a ragu očistimo i odvajamo meso...
05. sep.