Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Kaberne SovinjonKaberne Sovinjon
08. mart
Istorija Kaberne Sovinjona Kaberne Sovinjon je jedna od najvažnijih sorti za stvaranje najboljih francuskih vina....
Kaberne FranKaberne Fran
05. okt.
Rodna povezanost Kaberne frana i Kaberne sovinjona je negirana od strane naučnika dugo vremena. Ipak nakon sprovedene DNK analize postaje jasno da Kaberne sovinjon potiče od ukrštavanja Kaberne frana i sovinjon blana....
Sovinjon blanSovinjon blan
11. okt.
Karakteristike Sovinjon blana Vina sovinjon blan se karakterišu sočnošću i kristalnom čistoćom. Osnovna karakteristika sovinjon blana je trenutno prepoznatljiv, pronicljiv, svež, fin i izuzetno harmoničan ukus....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinomFrancuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinom
14. mart
Servirajte francuski pileći frikase sa Sovinjon blan vinom, ako želite pospite ga sa malo sitno iseckanog peršuna. Prijatno!...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?Kakva je razlika između Merloa i Kabernea?
23. januar
Najpoznatije poznate vrste crnog vina su Merlo (Merlot) i Kaberne (Cabernet). Obe vrste vina odlično idu uz meso, a svaka od njih ima svoj specifičan ukus. Merlo i Kaberne potiču iz Bordoa, Francuska....
BordoBordo
09. januar
U njegovom sastavu se mogu osetiti note kaberne sovinjona, kaberne frana, merloa, karmenera, semijona, sovinjon blana, itd. Velike površine vinove loze su zaštitni znak Bordoa....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
ČedarČedar
13. jul
Čedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
MalbekMalbek
09. dec.
Smatra se da se najbolje sorte malbeka proizvode u Argentini, dok se u Francuskoj malbek koristi kao sorta za kupažiranje sa sortama kaberne fran, pti verdo, merlo, kaberne sovinjon u okolini Bordoa, a u dolini reke Loare...
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Vina koja mu prave dobro društvo su šardone, sovinjon blan, rizling, kaberne sovinjon i pino crni. Gauda Ovaj holandski sir je veoma puterast, oko 40-48 procenata sadržaja masti....
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Pa sledi: - Roze, penušava vina, bela vina od poslednje verbe - 6-8°C - Sovinjon blan - 8-10°C - Šardone - 10-12°C - Pino noar - 14°C - Malbek - 16°C - Kaberne sovinjon, Merlo, Karmener, Sira...
KjantiKjanti
12. okt.
Posle toga u sanđioveze se dodaje merlo, sira i kaberne sovinjon, da bi se poboljšali kvalieti ukusa vina....
ParmezanParmezan
18. jul
Ovaj italijanski sir se odlično slaže sa Kianti i sa drugim jakim crnim vinima, kao što je to Kaberne Sovinjon, Pino Noar, Crveni Bordo, Kaberne frank, Merlo, Rioha, Chianti Classico, Ribera del Duero, Zinfandel...
Sir BoforSir Bofor
08. okt.
Isečen na tanke parčiće može da se servira samostalno u kombinaciji sa crnim vinom - sirom ili kaberne sovinjonom....
Stilton - prefinjen delikatesStilton - prefinjen delikates
22. avgust
Stilton najbolje ide uz desertno vino kao što je Kaberne Sovinjon, Muskat, Šira i drugi. Takođe, servira se i sa prefinjenim jakim crvenim vinom....
SanđovezeSanđoveze
08. januar
Uobičajene sorte za kupažiranje (kombinovanje) su Kaberne Sovinjon i Kabrene Fran. Uključivanje ovih sorti omogućava da se vinu izgradi struktura i kompleksnost, ali i da se poveća period odležavanja vina....