Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Pino BlanPino Blan
13. feb.
Istorija Pino blana Pino blan dolazi iz Francuske. Smatra se da je on genetska mutacija Pino grija i Pino noara. U Elzasu se on često naziva i Klevner. Pino blan se često meša i sa Šardoneom....
Pino GriPino Gri
13. okt.
Istorija Pino grija Koreni Pina gri treba da se traže u Francuskoj. Smatra se da on proizilazi iz porodice Pino noar. Potoje mišljenja da je Pino gri poznat grožđarima još tokom srednjeg veka....
Pino MoniPino Moni
08. okt.
U Australiji grožđe od ove sorte ima dužu istoriju u proizvodnji u poređenju sa proizvodnjom vina od pino noara. Na Novom Zelandu proizvođači vina nedavno započinju proizvodnju šampanjca i vina od Pino Monija....
Pino NoarPino Noar
03. okt.
Istorija pino noara Pino noar je jedna od nasjtarijih vrsta na kontinentu. Smatra se da je bila poznata čovečanstvu još u antičko doba. Bila je visoko cenjena od strane rimljana zajedno sa muskatom....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
GrijerGrijer
08. avgust
Istorija Grijera Dobivši naziv po istoimenoj oblasti u kantonu Friburg, Grijer se pominje još u dokumentima iz 1115. godine, u kojem se opisuje proizvodnja ovog sira....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Sa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino GriSa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino Gri
21. jul
Vino Pino Gri ima karakterističnu jaku aromu voća, laganu nijansu meda i veoma zasitan ukus. Pino Gri je jedno od takozvanih plemenitih vina, koja se smatraju jednom od najaristokratskijih napitaka. Pino Gri se servira ohlađeno...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Pileći rolati sa grijer sirom i opasno ljutim sosomPileći rolati sa grijer sirom i opasno ljutim sosom
25. april
Očistimo pileće grudi od žilica i otvaramo kao leptir. Ostavljamo pileće meso između dva lista papira za pečenje i pažljivo izlupamo dok ga ne istanjimo. Isečemo sitno čen belog luka. Očistimo, oljuštimo papriku i isečemo...
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
ŠampanjacŠampanjac
22. avgust
Istorija šampanjca Do srednjeg veka u Evori su se gajenjem gvožđa i vinogradarstvom bavili uglavnom monasi i crkveni službenici....
Mon d'OrMon d'Or
11. okt.
Važan trenutak u istoriji sira Mon d'Ora je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statuta 1981. godine u Francuskoj....
Komte sirKomte sir
05. okt.
Istorija Komte sira Komte je mlečni proizvod sa viševekovnom istorijom. Ispostavilo se da je još u 12. veku ovaj sir već bio poznat francuzima....
Sir MjunsterSir Mjunster
12. okt.
Istorija Mjunstera Mjunster ima staru i bogatu istoriju. Smatra se da se proizvodio još u sednom veku od strane italijanskih benediktinskih monaha u manastiru koji se nalazio na teritoriji savremenog departmenta Vož....
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Istorija ovog mlečnog proizvoda je raznolika kao i njegove vrste. Istorija sira Sir je mlečni proizvod koji ljudi proizvode i konzumiraju hiljadama godina....
ČedarČedar
13. jul
Proizvodnja sira Čedar počinje u 12. veku, a o tome svedoči istorijska dokumentacija o njegovoj trgovini....
ŠardoneŠardone
05. okt.
Istorija Šardonea Šardone se gajio još u drevna vremena na tlu Mesopotamije - današnji Liban....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....