Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Feta SirFeta Sir
20. dec.
Feta sir ima viševekovnu istoriju. Smatra se da se u Grčkoj još pre 8 vekova pre Hrista pravio sličan mlečni proizvod od ovčijeg i kozjeg mleka....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Hleb sam maslinama i fetomHleb sam maslinama i fetom
26. feb.
Fetu iseći na kockice, a masline preseći na četvrtine. Pomešati brašno sa kvascom i toplom vodom. Dodati jaja, maslac, vino, ulje. Umesiti testo, dodati komadiće fete, pa opet umesiti. Na kraju dodati masline i umesiti...
Špagete sa spanaćemŠpagete sa spanaćem
02. mart
2
Skuvati špagete i ocediti. Spanać izblendati i staviti na maslac da se proprži par minuta, posuti brašnom pa zaliti mlekom. Posoliti pobiberiti, dodati ispasirani beli luk. izdrobiti sir pa ddoati svemu da se kuva....
Dijetalna večera sa lososomDijetalna večera sa lososom
07. sep.
Obrok sadrži oko 350 kalorija. Ajzberg salatu iseći i staviti u duboku činiju. Mladi spanać očistiti i oprati i poredati na ajzberg salatu. Paradajz iseći na kriškice i poredati preko mladog spanaća. Isecediti limun...
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
Čili bolonjez sos za špageteČili bolonjez sos za špagete
08. mart
U tiganj staviti ulje i propržiti iseckan luk, beli luk i praziluk. Iseckati slaninicu i propržiti na luku. Dodati i mleveno meso i maslac da se krčka i nakon par minuta nasuti paradajz pire, sok od paradajza, ljuti kečap...
Fusili sa tunjevinom i siromFusili sa tunjevinom i sirom
21. maj
Recept počinjemo sa kuvanjem fusila. Stavimo vodu da se ugreje, pa kad provri stavimo fusile i smanjimo vatru. Kuvamo ne duže od osam do deset minuta. Procedimo makarone, pa naspemo kajmak, kocicke fete, kockice bri sira...
Fusili sa kiselim krastavcima i siromFusili sa kiselim krastavcima i sirom
26. maj
Recept počinjemo kuvanjem fusila. Stavimo vodu da se ugreje, pa kad provri stavimo fusile i smanjimo vatru , pa kuvamo ne duže od osam do deset minuta. Procedimo skuvane fusile, pa naspemo kajmak, kocicke fete, kockice...
Zvrk sa siromZvrk sa sirom
02. april
Za svaki zvrk ćemo koristiti po dve gotove kore za pitu. Prvu koru premažemo sa malo ulja i na nju stavljamo drugu koru. Fil napravimo od umućenog jajeta, grubo izgnječene fete i zrelog tvrdog sira, pa sve polijemo sa...
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeKako napraviti štrudlu - vodič za početnike
03. januar
Međutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli. Istorija štrudle Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....
Lisnate rol piceLisnate rol pice
10. jun
Lisnato testo ostavimo da se odmrzne na sobnoj temperaturi u proseku oko pola sata. Za to vreme možete da pripremate nadev. Narendamo šunku i edamer. Kad se testo odledi, razvučemo ga na pobrašnjenoj površini i isečemo...
Koktel Crni RusKoktel Crni Rus
11. jun
Istorija poznaje samo Belog Rusa i Crvenog Rusa. Izostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran....
ApsintApsint
26. sep.
Ovo piće je ostalo u istoriji kao zeleni napitak Đavola zbog mnoštva incidenata koje su napravili ljudi koji su se prepili od Apsinta. Istorija apsinta Apsint ima mnogogodišnju istoriju....