Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust
Feta SirFeta sir ima viševekovnu istoriju. Smatra se da se u Grčkoj još pre 8 vekova pre Hrista pravio sličan mlečni proizvod od ovčijeg i kozjeg mleka....
20. dec.
Šta je umami?Istorija ukusa umami
Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
03. maj
Popularni holandski sireviIstorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku.
Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
08. jul
Hleb sam maslinama i fetomFetu iseći na kockice, a masline preseći na četvrtine.
Pomešati brašno sa kvascom i toplom vodom. Dodati jaja, maslac, vino, ulje.
Umesiti testo, dodati komadiće fete, pa opet umesiti. Na kraju dodati masline i umesiti...
26. feb.
Špagete sa spanaćemSkuvati špagete i ocediti.
Spanać izblendati i staviti na maslac da se proprži par minuta, posuti brašnom pa zaliti mlekom.
Posoliti pobiberiti, dodati ispasirani beli luk. izdrobiti sir pa ddoati svemu da se kuva....
02. mart
2
Dijetalna večera sa lososomObrok sadrži oko 350 kalorija. Ajzberg salatu iseći i staviti u duboku činiju.
Mladi spanać očistiti i oprati i poredati na ajzberg salatu.
Paradajz iseći na kriškice i poredati preko mladog spanaća. Isecediti limun...
07. sep.
Tet de Muan - švajcarski sirIstorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
06. okt.
Čili bolonjez sos za špageteU tiganj staviti ulje i propržiti iseckan luk, beli luk i praziluk.
Iseckati slaninicu i propržiti na luku. Dodati i mleveno meso i maslac da se krčka i nakon par minuta nasuti paradajz pire, sok od paradajza, ljuti kečap...
08. mart
Fusili sa tunjevinom i siromRecept počinjemo sa kuvanjem fusila. Stavimo vodu da se ugreje, pa kad provri stavimo fusile i smanjimo vatru. Kuvamo ne duže od osam do deset minuta.
Procedimo makarone, pa naspemo kajmak, kocicke fete, kockice bri sira...
21. maj
Fusili sa kiselim krastavcima i siromRecept počinjemo kuvanjem fusila. Stavimo vodu da se ugreje, pa kad provri stavimo fusile i smanjimo vatru , pa kuvamo ne duže od osam do deset minuta.
Procedimo skuvane fusile, pa naspemo kajmak, kocicke fete, kockice...
26. maj
Zvrk sa siromZa svaki zvrk ćemo koristiti po dve gotove kore za pitu. Prvu koru premažemo sa malo ulja i na nju stavljamo drugu koru.
Fil napravimo od umućenog jajeta, grubo izgnječene fete i zrelog tvrdog sira, pa sve polijemo sa...
02. april
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeMeđutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli.
Istorija štrudle
Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....
03. januar
Lisnate rol piceLisnato testo ostavimo da se odmrzne na sobnoj temperaturi u proseku oko pola sata.
Za to vreme možete da pripremate nadev. Narendamo šunku i edamer.
Kad se testo odledi, razvučemo ga na pobrašnjenoj površini i isečemo...
10. jun
Koktel Crni RusIstorija poznaje samo Belog Rusa i Crvenog Rusa. Izostavljeni koktel Crni Rus je tužan i pomalo razočaran....
11. jun
ApsintOvo piće je ostalo u istoriji kao zeleni napitak Đavola zbog mnoštva incidenata koje su napravili ljudi koji su se prepili od Apsinta.
Istorija apsinta
Apsint ima mnogogodišnju istoriju....
26. sep.