Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
GaudaIstorija Gaude
Prvi sir Gauda je proizveden u istoimenom gradu u Južnoj Holandiji i imalo je naziv Gouda....
02. avgust
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Neobična trobojna Gauda koju morate probatiGauda koja se koristi za izvoz je obično mlađa (stara između jednog i šest meseci) i njena tekstura je drugačija od one kod lokalnog holandskog gauda sira, koji je star između 12 i 18 meseci, pa mu boja tamni i postaje...
28. jul
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Pečurke punjene gaudomGotovom smesom punimo pečurke i stavljamo gaudu i kačkavalj, začinjavamo crnim biberom i pečemo punjene pečurke u prethodno zagrejanoj rerni na 20 minuta.
Pečurke punjene gaudom su gotove....
02. feb.
Salata paradajz sa gaudomStavite u posudu zajedno sa maslinama, isecite gaudu na komade i dodajte je. Začinite solju, maslinovim uljem i malo sirćeta.
Promešajte i servirajte na tanjiru posutu semenkama susama....
30. mart
Mali hlepčići sa gaudomNamažite ih umućenim žumancem sa malo vode, pospite gaudom i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 20 minuta.
Male hlepčiće sa gaudom poslužite sa glavnim jelom za ručak ili večeru....
24. dec.
Pire od karfiola sa gaudomCvetove karfiola kuvati u slanoj vodi, 15-20 minuta, da omekšaju.
Ocediti kuvani karfiol, dodati maslac, sir, so, biber, beli luk u prahu i izmiksati ili propasirati.
Doterati ukus i poslužiti.
Napomena
Karfiol...
08. feb.
Kalcone sa ćuretinom i gaudomZavršavamo narendanom ili na mnogo tanke kriške isečenom gaudom. Po želji možete da stavite malo topljenog sira.
Uvijaju se dva kraja i preklapaju se. Oštrim nožem se prave blagi razrezi, da bi para izašla nagore....
24. nov.
Keto pica sa lukankom i gaudomPo želji može da se narenda još gaude ili kačkavalja.
Keto pica sa lukankom i gaudom je sjajan izbor, ako držite keto dijetu....
22. nov.
Lepeza od svinjskog vrata sa gaudomU svaki razrez stavljamo pod dve kriške topljenog sira, po jednu krišku gaude, po jendu kiršku mocarele, krugove crvene i zelene paprike i krug paradajza. Prelivamo marinadom....
20. okt.
Kiflice sa gaudom i kiselim mlekomSvaki komad razvucite, premažite sa još maslaca i stavljajte od Gauda sira.
Zatvorite svaku kiflicu, tako da nadev ne izlazi tokom pečenja.
5....
16. dec.
Slani mafini sa piletinom i gaudomIzvadite i ostavite slane mafine sa piletinom i gaudom da se ohlade i servirajte sa svežom salatom i sosom od belog luka....
04. maj
Punjene pečurke sa spanaćem i gaudomIzrendajte gaudu i stavite po malo u svaku pečurku.
Pecite ponovo dok se gauda ne rastopi.
Punjene pečurke sa spanaćem i gaudom su gotove....
16. januar
Klub sendvič sa šunkom i gaudomNamažite dve kriške maslacem. Stavite šunku, kačkavalj i zatvorite.
Zagrejte toster i ispecite kriške dok ne budu gotove.
Servirajte u tanjiru, isečen na pola....
23. maj