Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

GaudaGauda
02. avgust
Istorija Gaude Prvi sir Gauda je proizveden u istoimenom gradu u Južnoj Holandiji i imalo je naziv Gouda....
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Neobična trobojna Gauda koju morate probatiNeobična trobojna Gauda koju morate probati
28. jul
Gauda koja se koristi za izvoz je obično mlađa (stara između jednog i šest meseci) i njena tekstura je drugačija od one kod lokalnog holandskog gauda sira, koji je star između 12 i 18 meseci, pa mu boja tamni i postaje...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Ukusna salata sa maslinama i gauda siromUkusna salata sa maslinama i gauda sirom
25. jul
Ukusna salata sa maslinama i gaudom je spremna....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Pečurke punjene gaudomPečurke punjene gaudom
02. feb.
Gotovom smesom punimo pečurke i stavljamo gaudu i kačkavalj, začinjavamo crnim biberom i pečemo punjene pečurke u prethodno zagrejanoj rerni na 20 minuta. Pečurke punjene gaudom su gotove....
Salata paradajz sa gaudomSalata paradajz sa gaudom
30. mart
Stavite u posudu zajedno sa maslinama, isecite gaudu na komade i dodajte je. Začinite solju, maslinovim uljem i malo sirćeta. Promešajte i servirajte na tanjiru posutu semenkama susama....
Mali hlepčići sa gaudomMali hlepčići sa gaudom
24. dec.
Namažite ih umućenim žumancem sa malo vode, pospite gaudom i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 20 minuta. Male hlepčiće sa gaudom poslužite sa glavnim jelom za ručak ili večeru....
Pire od karfiola sa gaudomPire od karfiola sa gaudom
08. feb.
Cvetove karfiola kuvati u slanoj vodi, 15-20 minuta, da omekšaju. Ocediti kuvani karfiol, dodati maslac, sir, so, biber, beli luk u prahu i izmiksati ili propasirati. Doterati ukus i poslužiti. Napomena Karfiol...
Kalcone sa ćuretinom i gaudomKalcone sa ćuretinom i gaudom
24. nov.
Završavamo narendanom ili na mnogo tanke kriške isečenom gaudom. Po želji možete da stavite malo topljenog sira. Uvijaju se dva kraja i preklapaju se. Oštrim nožem se prave blagi razrezi, da bi para izašla nagore....
Pogačice sa gaudom i origanomPogačice sa gaudom i origanom
17. jul
Veoma ukusne pogačice sa gaudom i origanom i aromom maslaca....
Ćuftice od krompira sa gaudomĆuftice od krompira sa gaudom
07. maj
Ćuftice od krompira sa gaudom su veoma ukusne....
Keto pica sa lukankom i gaudomKeto pica sa lukankom i gaudom
22. nov.
Po želji može da se narenda još gaude ili kačkavalja. Keto pica sa lukankom i gaudom je sjajan izbor, ako držite keto dijetu....
Lepeza od svinjskog vrata sa gaudomLepeza od svinjskog vrata sa gaudom
20. okt.
U svaki razrez stavljamo pod dve kriške topljenog sira, po jednu krišku gaude, po jendu kiršku mocarele, krugove crvene i zelene paprike i krug paradajza. Prelivamo marinadom....
Kiflice sa gaudom i kiselim mlekomKiflice sa gaudom i kiselim mlekom
16. dec.
Svaki komad razvucite, premažite sa još maslaca i stavljajte od Gauda sira. Zatvorite svaku kiflicu, tako da nadev ne izlazi tokom pečenja. 5....
Slani mafini sa piletinom i gaudomSlani mafini sa piletinom i gaudom
04. maj
Izvadite i ostavite slane mafine sa piletinom i gaudom da se ohlade i servirajte sa svežom salatom i sosom od belog luka....
Punjene pečurke sa spanaćem i gaudomPunjene pečurke sa spanaćem i gaudom
16. januar
Izrendajte gaudu i stavite po malo u svaku pečurku. Pecite ponovo dok se gauda ne rastopi. Punjene pečurke sa spanaćem i gaudom su gotove....
Klub sendvič sa šunkom i gaudomKlub sendvič sa šunkom i gaudom
23. maj
Namažite dve kriške maslacem. Stavite šunku, kačkavalj i zatvorite. Zagrejte toster i ispecite kriške dok ne budu gotove. Servirajte u tanjiru, isečen na pola....