Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

KapsaicinKapsaicin
22. nov.
Istorija kapsaicina Kao što je već postalo jasno, osećaj ljutine koju dobijamo kada jedemo crvenu ljutu papriku je posledica jedinjenja kapsaicina. Otkrio ga je u prvoj četvrtini devetnaestog veka P....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Koje su namirnice bogate kapsaicinom?
27. sep.
Evo namirnica u kojima možete pronaći kapsaicin: Kapsaicin se nalazi u svakom pojedinom pikantnom jelu svetske kuhinje....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Ljute PaprikeLjute Paprike
09. jun
Istorija ljutih paprika Ljute paprike su dar od prirode jedinstven po svom ukusu i svojim lekovitim svojstvima. Poznate kao čili paprike (Capsicum annuum), ljute paprike potiču iz Južne Amerike....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Kako da neutralizujemo ljutoKako da neutralizujemo ljuto
22. maj
Samo nekoliko stvari mogu pomoći neutralizovanju kapsaicina - i voda nije jedno od njih Kapsaicin Kapsaicin je alkaloidno ulje i nalazi se u različitim nivoima, u zavisnosti od ljutine paprike, koristi se za pripremu...
Ljute paprike Halapenjo - koristi i činjeniceLjute paprike Halapenjo - koristi i činjenice
10. jun
Što više kapsaicina, to je više zdravstvenih koristi, to je recept, ali sve je više dokaza da su i ne tako začinjena jedinjenja kapsaicina takođe korisna....
Da li ljuto podiže krvni pritisak?Da li ljuto podiže krvni pritisak?
31. mart
Uzimanje dnevne doze kapsaicina iz ljutih paprika može pomoći u borbi sa hipertonijom. Kapsaicin otpušta krvne sudove i spušta krvni pritisak. Nauka objašnjava kako ljute paprike utiču na pritisak....
Šta meri Skovilova skala?Šta meri Skovilova skala?
12. mart
Na primer, paprika bez kapsaicina kao slatka paprika ima 0 SHU, dok paprika sa puno kapsaicina kao Carolina Reaper ima preko 2 miliona SHU....
Zašto je pikantna hrana toliko korisna?Zašto je pikantna hrana toliko korisna?
17. mart
Kontroliše krvni pritisak Kapsaicin može proširiti krvne sudove i pomoći u snižavanju pritiska. Takođe pomaže u sprečavanju krvnih ugrušaka....
Ove namirnice su uvek verni pomoćnici kod kašljaOve namirnice su uvek verni pomoćnici kod kašlja
11. nov.
Kapsaicin je ljuta supstanca koja se nalazi u ljutoj paprici. Jedan od moćnih efekata kapsaicina je smanjenje simptoma kašlja....
Koja supstanca čini ljute paprike ljutim?Koja supstanca čini ljute paprike ljutim?
01. maj
Ljuti ukus paprike duguju supstanci kapsacin. On je veoma koristan za zdravlje, ali ne treba preterivati sa konzumiranjem ljutih paprika, što naročito važi za ljude koji imaju problema sa stomakom....
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?
09. jun
U njoj se mogu naći eterična ulja, kapsaicin (zbog koje ima ljut ukus)....
Kajenska PaprikaKajenska Paprika
25. jul
Ova činjenica je dokazana eksperimentom na psima, koji su, nakon prijema kapsaicina, pokazali niže nivoe glukoze. Sastav kajenske paprike Najpopularniji aktivni sastojak kajenske paprike je kapsaicin....
ČiliČili
15. avgust
Pored likopena, kapsaicin ima dokazano antikancerogeno dejstvo i predstavlja efikasno sredtsvo u borbi sa starenjem....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Nekoliko razloga da jedete ljutoNekoliko razloga da jedete ljuto
13. dec.
Ljuta paprika sadrži supstancu kapsaicin, koja ubrzava metabolizam, što dovodi do bržeg sagorevanja kalorija. Kapsaicin podiže telesnu temperaturu i ubrzava rad srca....