Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Po drugima, koreni marcipana su negde u Italiji, Nemačkoj ili Mađarskoj. Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske)....
MarcipanMarcipan
28. jul
Istorija marcipana Poreklo ove ukusne poslastice je obavijen velom misterije. Poznato je da je još od davnina postojala metoda sjedinjavanja badema sa sokom od šećerne trske u zemljama Mediterana i Indiji....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Pistaći torta sa marcipanomPistaći torta sa marcipanom
28. jun
Pistaći torta sa marcipanom je gotova....
Originalni Drezdenski štolen sa marcipanomOriginalni Drezdenski štolen sa marcipanom
23. nov.
Suve kajsije se iseku sitno, u njih se dodaje izrendani marcipan, kandirane korice limuna, sitno iseckani bademi i pistaći. Muti se i mesi se kao tesgto, zato što je marcipan isti kao i testo....
Božićni vočni kolač sa marcipanomBožićni vočni kolač sa marcipanom
16. januar
Sačekajte da se gotov kolač ohladi u kalupu 10 minuta, nakon toga okrenite na rešetku da se potpuno ohladi božićni voćni kolač sa marcipanom....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Nemačka pita sa jabukama sa marcipanomNemačka pita sa jabukama sa marcipanom
02. feb.
Uživajte u ovoj čarobno ukusnoj nemačkoj piti sa jabukama i marcipanom!...
Čokoladni keksići sa marcipanom i džemomČokoladni keksići sa marcipanom i džemom
02. januar
Čokoladni keksići sa marcipanom i džemom su gotovi....
Veseli čokoladni martovski keks sa marcipanomVeseli čokoladni martovski keks sa marcipanom
28. jun
Bojom se crtaju i preko figure od marcipana željeni oblici (može da se crta i sa kakaom rastvorenim sa kapljicama vode)....
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Bombone od badema sa marcipanom i urmamaBombone od badema sa marcipanom i urmama
11. jun
Marcipan od badema: Bademi se stave u vrelu vodu na 5-10 minuta, ocede se i ohlade. Uzima se badem, pritiska se prstima sa jedne strane i ljuska će se lako otstraniti....
Čokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivomČokoladna torta sa marcipanom i čokoladnim prelivom
11. okt.
Marcipan od badema nije teško naći u prodavnicama, prodaje se u kalupima. Ovaj slatkiš je između torte i kolača, ne mogu tačno da ga odredim, ali više je torta....
Božićni venac sa cimetom i marcipanom od bademaBožićni venac sa cimetom i marcipanom od badema
03. feb.
U posudici pomešajte meki maslac, šećer, cimet i marcipan od badema. Promešajte dobro viljuškom. Namažite koru nadevom i pospite sušenim voćem (suvo grožđe, borovnice i drugo)....
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Torta švedska princezaTorta švedska princeza
23. feb.
Prvobitno klasična torta za princeze se naziva Zelena torta, zbog pokrić od zelenog marcipana. Ovo je najpoznatija i voljena torta sa marcipanom!...
Kolači od badema sa crnom čokoladomKolači od badema sa crnom čokoladom
27. sep.
Obavezan uslovi u receptu za kolače od badema sa crnom čokoladom je da čokolada bude crna, da kontrastira slatkoći marcipana! Ako želite možete da kupite gotov marcipan od badema iz prodavnice - 250 g!...
Božični keksići-zvezde sa kapučinomBožični keksići-zvezde sa kapučinom
26. avgust
Marcipan na sobnoj temperaturi se razvuče oklagijom i istim kalupom se iseku zvezdice. Ne tanje od 5 mm, a može i malo deblje....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....