Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Uštipci od pivaUštipci od piva
03. nov.
Odvojimo belanca i žumanca. U posudi umutimo belanca na sneg. U drugoj posudi se umute žumanca i pivo. Dodajte se prosejano brašno, pomešano sa praškom za pecivo i solju. Lepo se promeša, dodaju se belanca i ponovo se...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Kalorije u različitim vrstama pivaKalorije u različitim vrstama piva
04. maj
Da, alkohol sadrži kalorije. Drugo pogrešno shvatanje jeste da je alkohol izvor energije. On definitivno nije izvor energije. Ono što čini molekule alkohola takvima da utiču na mozak kako bi stvorili jedan osećaj euforije...
Zalogaji od piva i karfiolaZalogaji od piva i karfiola
25. okt.
Iskidajte glavicu karfiola na ružice. Dobro ih operite i prebacite u šerpu sa blago posoljenom vodom. Blanširajte nekoliko minuta i izvadite pomoću rešetkaste kašike. Umutite jaja i dodajte u njih pivo i crni biber...
Riba u testu od pivaRiba u testu od piva
05. nov.
Riblji file je po vašem ukusu. Iseče se. U brašno, pomešano sa solju, biberom, alevom paprikom i belim lukom, se sipa pivo i dobro se promeša da ne ostanu grudvice od brašna. Zagrevamo ulje, uvaljamo parče ribe u testo...
Školjke u sosu od pivaŠkoljke u sosu od piva
28. avgust
Operite i očistite crne školjke od brkića i tvrdih formacija po ljusci. Ukoliko ima slomljenih na kojima se pokazuje unutrašnjost, bacite ih, zato što nisu žive i nisu dobre za kuvanje i konzumaciju. Iseckajte luka...
Kolačići od piva sa ratlukomKolačići od piva sa ratlukom
08. sep.
Zamesimo meko testo od brašna, piva, ulja i soli. Ako se testo lepi dodajemo još brašna. Oblikuju se male loptice veličine oraha. Svaka loptica se razvije na dlanu i stavlja se parče ratluka i orah. Ponovo se oblikuju...
Marinada od piva za krmenadleMarinada od piva za krmenadle
16. feb.
Napraviti pire od luka pomoću štapnog miksera. Umešati senf, beli luk i soja sos. Postepeno dolivati pivo. Pomešati i dobijenim sosom se mazati prethodno izlupane krmenadle. Ova količina marinade je dovoljna za oko...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Svinjske rolnice u sosu od pivaSvinjske rolnice u sosu od piva
15. feb.
1. Isecite fino (4 mm) svinjski kontrafile. Svaki filet raširite oklagijom, ne koristeči preterano jak pirtisak, krhki su i lago se šire. Tako, osim što će biti krhkiji, povećaće im se i površina. 2. Očistite i isecite...
Umak od sireva i tamnog pivaUmak od sireva i tamnog piva
07. maj
/undefined Rastopite maslac u posudu na ringli i dodajte brašno. Mešajte energično dok se ne stvori gusta smesa i propržite na kratko. Počnite da sipate lagano sveže mleko. Začinite solju i biberom i ostaivte smesu da...
Pohovani oslić sa marinadom od pivaPohovani oslić sa marinadom od piva
03. okt.
U kući mnogo volimo oslić, prvo zato što je veoma ukusna riba i drugo - jer nema mnogo kostiju, a lako se čisti. Kada je za stolom malo dete - sklanjanje kostiju ribi i njena bezopasna konzumacija su od odlučujućeg značaja...
Pile sa začinima i aromom pivaPile sa začinima i aromom piva
07. jun
Sve sastojke za suvu smesu sjedniti u maloj posudi. Pile namazati spolja i unutra smesom. Otvoriti konzervu piva i naliti pola količine. U konzervu od piva staviti naseckan beli luk, majčinu dušicu i ruzmarin. Probiti...
Pita od piva sa mlevenim mesomPita od piva sa mlevenim mesom
22. maj
Luk se sitno isecka i proprži u ulju. U njega se dodaje mleveno meso, sok od paradajza, so, biber i aleva paprika. Smesa se ostavlja da vri dok ne ispari sok. Brašno se zaprži u rastopljenom maslacu. U njega se dodaje...
Kobasice, pohovane u smesi od pivaKobasice, pohovane u smesi od piva
19. januar
Umutite jaja sa solju, uljem i biberom. Dodajte pivo i brašno i mutite, dok ne dobijete homogenu smesu. Smesa treba da bude gustine retke boze, zato, ako je potrebno dodajte još malo brašna. Kobasicu isecite na krugove...
Šnicle od vrata sa marinadom od pivaŠnicle od vrata sa marinadom od piva
13. januar
Natrljajte šnicle sa malo soli i začina. Stavite ih u posudu, sipajte pivo u kojem ste promešali kiselo mleko. Ostavite da se mariniraju na nekoliko sati u frižideru. Izvadite ih 30 minuta pre pečenja. Zagrejte rernu...
Pangasius, pohovan u testu od piva, sa paradajzomPangasius, pohovan u testu od piva, sa paradajzom
04. jul
Isecite file od pangasiusa na parčiće. Začinite solju i biberom. Napravite testo od piva, mešajući umućena jaja sa brašnom i pivom. Mešajte dok ne dobijete gust krem. Potopite ribu u testo i pržite u zagrejanom maslinovom...
Rolat od prepelica u sosu od tamnog pivaRolat od prepelica u sosu od tamnog piva
03. dec.
Ljuštimo kožu prepelicama i patapamo ih u posudu sa hladnom vodom i sokom jednog limuna da odstoje jednu noć na hladnom. Odvajamo od kostiju i zatežemo meso na streč foliji tako da se dobije pravougaonik. Istucamo gde...
Svinski vrat u marinadi od meda i pivaSvinski vrat u marinadi od meda i piva
28. jun
Šnicle od svinjskog vrata lagano izlupajte čekićem i zasecite na krajevima, kako se meso ne bi skupilo i deformisalo prilikom pečenja. Posolite i pobiberite. Promešajte presovani beli luk, med, sok od limuna, pivo, sirće...
Svinjske šnicle na roštilju s marinadom od pivaSvinjske šnicle na roštilju s marinadom od piva
12. jun
Isecite meso na šnicle debljine oko 1, 5 cm. Sameljite biber i natrljajte njim meso sa svih strana. U odgovarajuću posudu sipajte pivo, maslinovo ulje, beli luk, šećer i malo soli. Promešajte dobro da se pomešaju sastojci...
Zalogaji od belog mesa u pohovanju od pivaZalogaji od belog mesa u pohovanju od piva
19. sep.
Odvojimo žumance i belance jednog velikog jajeta. Umutimo belance u sneg. Žumance umutimo odvojeno dok ne dobijemo gustu smesu. U smesu od žumanca stvljamo biber, alevu papriku i so. Dodajemo i pola šolje brašna sa 1 prstohvatom...
Kako da napravimo smesu za pohovanje od piva?Kako da napravimo smesu za pohovanje od piva?
07. maj
Pržena jela s pohom od piva obično su izuzetno ukusna i hrskava. Ako jednom naučite kako da pripremite smesu, dobićete neprocenjivog saveznika u kuhinji. U tu svrhu dobro umutite jedno jaje. Dodajte mu jednu čašu piva...