Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zalogaji pršute sa dinjomOdsecite poklopac dinji.
Pomou male okrugle kašičice izdubite loptice dinje, pazeći da loptice budu savršene.
Od šunke napravite male ružice.
Vratite loptice dinje unutra, ređajući između njih šunku haotično....
19. nov.
Rolati od pršute sa ukusnim nadevomMožete dodati i više bibeta, so se ne preporučuje, zato što je pršuta dovoljno slana.
Preko svake trake mesa stavite po kašiku-dve od nadeva - zavisi od debljine i dužine pršute....
21. feb.
PršutaIstorija pršute
Za pršutu se zna još od davnina, a najverovatnije iz bronzanog doba....
17. jul
Rolati od pršute sa kruškom i karamelizovanim lukomPreko svakog listića pršute stavite kačkavalj. Preko stavite po komadić kruške i karamelizovan luk. Uvijte četiri rolatića.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 6 minuta....
13. april
Zalogaji sa ružicama od dimljenog lososa, pileće pršute i krem sira1. Isecite kriške hleba na pola i pecite ih na gril tiganju nekoliko sekundi. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
2. Dok se hlade pomešajte krem sir, kiselu pavlakju i so i mešajte dok se ne pomešaju. Sada po želji možete...
14. mart
Prepelica pečena u pršuti i maslacu sa biljkamaUvijte prepelice pačetom pršute po sredini i pričvrstite čačkalicom.
Stavite ih u posudu za pečenje i prelijte smesom od maslinovog ulja i soka od limuna. Pecite 30 minuta....
22. sep.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Paketići od pršuteUkrstite dve trake pršute. Stavite još dve da biste dobili nešto kao krug. Na ovaj način uradite i sa preostalom pršutom. Oljuštite i odvojite samo mesnati deo paradajza....
07. januar
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
PršutaPosle 24 časa meso izvaditi iz dasaka, i obilno namazati za ove strane (po mogućnosti četkom) specijalno pripremljenim začinom za pršutu....
06. feb.
Zečija pršutaOd vode i soli napravite slani rastvor. Natopite cele zečije filete u njemu 18 sati.
Nakon toga ih ocedite dobro i kroz jedan kraj svakog parčeta probodite konac.
Zakačite zečetinu na suvo i provetrivo mesto oko 4 dana...
16. januar
Kajzer pršutaFilee očistite od žilica. Stavite u pleh i zatrpajte u morsku so, lepo pritisnite so do filea da nema vazduha.
Sa jedne strane možete podići pleh u koji ste ih stavili da se sliva krv. Tako odstoji 12 sati, ne više, zato...
11. avgust
Pileća pršutaPileća pršuta se uvalja u njih. Kraj svakog filea se izbuši debelom iglom i naniže se na konac....
03. sep.
Teleća pršutaProvucite debelo uže kroz ivici svakog parčeta i okačite pršutu na provetrivo mesto. Kriterijum za gotovu teleću pršutu je promena boje.
Ova pršuta može da izdrži u kesi u frižideru do 4-5 meseci....
17. mart
Konjska pršutaOdaberite meso bez kostiju, tetiva i hrskavica, koje se seče po dužini mišića. Pripremite duboku posudu i počnite da ređate - red morske soli, red mesa i završite sa solju.
Ostavite da odstoji tako od 5 do 7 dana. Nakon...
15. mart
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Domaća ovčija pršutaJoš 10 dana tako odstoji i pršuta je spremna za konzumaciju ili pripremanje jela. Na fotografiji pršuta je sa smanjenom količinom soli i spremna je za kuvanje....
10. okt.
Šarena novogodišnja pršutaTako je trećeg dana pršuta gotova za konzumiranje.
Savršeno domaće, ukusno i zdravo meze, koje sa sigurnošću treba da prisustvije na vašoj novogodišnjpj trpezi....
23. dec.
Pršuta od lososaU praksi pršuta je već spremna za konzumaciju nakon što se opere hladnom vodom i osuši....
18. mart
Seoska kozja pršutaNeslanu pršutu stavljamo na 1 sat u belo vino sa mlevenom piskavicom - 0.200 ml vina na 1 kg mesa; na 1 litar vina/1 kesica sminduga.
Na godotvu pršutu za sušenje ne stavljamo nikakve začine....
28. sep.