Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

RabarbaraRabarbara
21. jul
Istorija rabarbare Rabarbara je prenesena iz centralne Kine u engleske bašte, gde je mnogo brzo oplemenjena. Postala je toliko poznata da joj je čak Molier dao zasluženu pažnju u svojoj "Lekovitoj ljubavi"....
Džem od rabarbareDžem od rabarbare
30. maj
Birajte listove i stabljike rabarbare koje su manje-više iste veličine. Od vode i šećera skuvajte šećerni sirup, po potrebi skidajte penu i ostavite da se ohladi....
Džem od jagoda i rabarbareDžem od jagoda i rabarbare
03. jun
Džem od jagoda i rabarbare čuvati na hladnom i mračnom mestu....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Američka pita sa rabarbaromAmerička pita sa rabarbarom
01. jun
Rabarbara se opere i osuši. Seče se na komade. Pomešajte jaja, šećer, cimet, dodajte seckanu rabarbaru, dodajte skrob. Sve se izmeša i stavi na testo....
Sladoled sa rabarbarom i đumbiromSladoled sa rabarbarom i đumbirom
01. jun
Stavite rabarbaru, đumbir, sirup i med u šerpu i dinstajte oko 15 minuta. Ohladiti i napraviti pire. Prelijte sos preko sladoleda, dobro promešajte i stavite u zamrzivač na još 2 sata....
Kolač sa rabarbarom i jagodamaKolač sa rabarbarom i jagodama
02. avgust
Kolač sa rabarbarom i jagodama se peče oko 50-60 minuta ili dok ne dobije zlatastu preplanulost....
Kiš sa šparglama i rabarbaromKiš sa šparglama i rabarbarom
19. januar
Rabarbaru, isečenu na komade dužine oko 6 cm podelimo na dva dela po dužini i pomešamo sa šećerom. Špargle, isečene po dužini na dva dela i nakon toga na komade oko 6 cm i rabararu ređamo u sporalu....
Rabarbara kao super hrana i lekRabarbara kao super hrana i lek
02. jul
Zanimljiva činjenica je da pored sosa od rabarbare postoje i kolači sa rabarbarom, pa čak i sladoled od rabarbare....
Kolač sa rabarbarom i sitnim siromKolač sa rabarbarom i sitnim sirom
02. jun
Na zapečenu koru stavite rabarbaru, pa preko nje rasporedite smesu od sitnog sira. Kolač sa rabarbarom i sitnim sirom stavite da se ponovo peče 35-40 minuta na 160 stepeni....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Sosevi uz pačije mesoSosevi uz pačije meso
17. april
Rabarbara se seče na sitne kockice, a voda zajedno sa šećerom se prokuva na jakoj ringli. U nju se stavlja otprilike 2/3 rabarbare da ključa otprilike 10-15 minuta dok ne omekne....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Proizvodi bogati kalcijumomProizvodi bogati kalcijumom
26. sep.
Tako da, čak i da usvojite samo 25%, ipak dobijate 87 mg po šolji (240 grama) kuvane rabarbare. Rabarbara ima mnogo vlakana, vitamin K i druge hranljive materije....
Hrana u kojoj ima više gvožđa nego u teletiniHrana u kojoj ima više gvožđa nego u teletini
30. maj
/page pageRabarbara Ako vam spanać nije omilje, izaberite drugo lisnato povrće za salatu....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....