Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
RabarbaraIstorija rabarbare
Rabarbara je prenesena iz centralne Kine u engleske bašte, gde je mnogo brzo oplemenjena. Postala je toliko poznata da joj je čak Molier dao zasluženu pažnju u svojoj "Lekovitoj ljubavi"....
21. jul
Džem od rabarbareBirajte listove i stabljike rabarbare koje su manje-više iste veličine. Od vode i šećera skuvajte šećerni sirup, po potrebi skidajte penu i ostavite da se ohladi....
30. maj
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Američka pita sa rabarbaromRabarbara se opere i osuši. Seče se na komade. Pomešajte jaja, šećer, cimet, dodajte seckanu rabarbaru, dodajte skrob.
Sve se izmeša i stavi na testo....
01. jun
Sladoled sa rabarbarom i đumbiromStavite rabarbaru, đumbir, sirup i med u šerpu i dinstajte oko 15 minuta. Ohladiti i napraviti pire.
Prelijte sos preko sladoleda, dobro promešajte i stavite u zamrzivač na još 2 sata....
01. jun
Kolač sa rabarbarom i jagodamaKolač sa rabarbarom i jagodama se peče oko 50-60 minuta ili dok ne dobije zlatastu preplanulost....
02. avgust
Kiš sa šparglama i rabarbaromRabarbaru, isečenu na komade dužine oko 6 cm podelimo na dva dela po dužini i pomešamo sa šećerom.
Špargle, isečene po dužini na dva dela i nakon toga na komade oko 6 cm i rabararu ređamo u sporalu....
19. januar
Rabarbara kao super hrana i lekZanimljiva činjenica je da pored sosa od rabarbare postoje i kolači sa rabarbarom, pa čak i sladoled od rabarbare....
02. jul
Kolač sa rabarbarom i sitnim siromNa zapečenu koru stavite rabarbaru, pa preko nje rasporedite smesu od sitnog sira. Kolač sa rabarbarom i sitnim sirom stavite da se ponovo peče 35-40 minuta na 160 stepeni....
02. jun
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Sosevi uz pačije mesoRabarbara se seče na sitne kockice, a voda zajedno sa šećerom se prokuva na jakoj ringli. U nju se stavlja otprilike 2/3 rabarbare da ključa otprilike 10-15 minuta dok ne omekne....
17. april
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust
Proizvodi bogati kalcijumomTako da, čak i da usvojite samo 25%, ipak dobijate 87 mg po šolji (240 grama) kuvane rabarbare.
Rabarbara ima mnogo vlakana, vitamin K i druge hranljive materije....
26. sep.
Hrana u kojoj ima više gvožđa nego u teletini/page
pageRabarbara
Ako vam spanać nije omilje, izaberite drugo lisnato povrće za salatu....
30. maj
Šta je umami?Istorija ukusa umami
Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
03. maj
Popularni holandski sireviIstorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku.
Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
08. jul
Tet de Muan - švajcarski sirIstorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
06. okt.