Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Tabasko SosIstorija Tabasko sosa
Tabasko sos dolazi iz tropske Luizijane, a početak njegove slavne istorije datira iz godina nakon kraja Građanskog rata u SAD....
20. sep.
Namaz od pasulja sa tabasko sosomPasulj, sos, sitan sir i masline bez koštica se pasiraju dok se ne dobije homogena smesa.
Namaz možete servirati kao predjelo, pre glavnog jela, ali možete namazati i na krekere i serivrati kao koktel zalogaje.
Po želji...
07. avgust
Lazanja sa dve vrste sosaSastojke za bešamel sos dobro izmešajte i stavite na šporet. S vremena na vreme mešajte žicom da se ne formiraju grudvice. Nakon što se zgusne, sos se skida sa vatre.
Za paradajz sos za lazanje, na zagrejanom ulju propržite...
30. jul
Testenina sa dve vrste sosaSkuvajte testeninu prema upustvu na pakovanju. Ocedite.
Izdinstajte mleveno meso sa masnoćom i jednom glavicom luka, isečenom na sitno. Dodajte čubar i biber.
Napravite bešamel sos od maslaca, brašna i mleka.
Isecite...
23. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Koristi i štete od soja sosaIzuzetno je popularan u azijskoj kuhinji – koristi se za jela od pirinča, za jela od povrća ili za riblje gozbe, morske plodove, različite vrste mesa. U stvari, u celoj azijskoj kuhinji bez deserata.
Tamne je...
21. sep.
Pečena svinjetina sa dve vrste sosaOperite i osušite svinjski kontrafile.
Na papir za pečenje stavite 1 kašiku maslinovog ulja, 1 kašiku origana, 1 kašiku ruzmarina, 1 kašiku korijandera, so i biber po ukusu.
Stavite meso na začine i lepo ga uvaljajte...
15. jun
Jaja preko praziluka i paradajz sosaPraziluk dobro zapržimo, dodajemo paradajz sos da uvri.
Dodajemo peršun, biber i so, ako je potrebno.
Razbijamo jaja i kuvamo dok ne bude gotovo....
26. dec.
Pečene ćuftice preko sosa od patlidžanaStavite mleveno meso u posudu zajedno sa naseckanim lukom, jajetom, prezlama i posolite ga po ukusu, pa dodajte biber.
Umesite meso i napravite ćuftice veličine šljive. Uvaljajte ih u brašno i ispržite ih u vrelom ulju...
19. okt.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Lazanja od tikvica sa dve vrste sosaTikvice dobro operite. Drške i vrhove isecite. Nasecite ih na tanke kriške po dužini.
Pripremaju se dve vrste sosa. Počinjemo sa Bolonjeze sosom. Luk očisti i sitno isecka. U tiganj stavite malo ulja da se zagreje. Dodajte...
08. jun
Kanelone u rerni sa dve vrste sosaLuk sam isekla na sitno i izdinstala na slaboj vatri, dodala so, začine i mleveno meso, na kraju sa dodala i paradajz i šećer.
Odvojeno sam zagrejala ulje i dodala brašno. Nakon što je počelo da se odvaja od dna, rastvorila...
10. nov.
Paprike punjene sirom preko paradajz sosa sa lukomPresecite paprike na pola po dužini, lako ih nauljite i zapecite.
Za to vreme prodinstajte 2 glavice na trake naseckanog luka i nekoliko čenova belog luka.
Dodajte mleveni paradajz, so, biber i naseckani peršun. Smanjite...
15. mart
Salata od mladog belog luka i mlečnog sosaBeli luk isečemo na komade dužine oko 2 cm i prelivamo prelivom od kiselog mleka, sirćeta, soli, ulja i peršuna.
Po želji salatu ukrašavamo maslinama i kuvanim jajima....
11. januar
Ćuftice na ražnjiću sa dve vrste sosa i prilogomPočinjemo sa pripremom mlečnog sosa:
Operemo, oljuštimo i krupnije izrendamo krastavac. Prebacujemo ga u posudu i u njega dodajemo iseckani čen belog luka, kiselo mleko i so. Promešamo dobro i stavljamo u frižider, pokrivamo...
10. maj
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Sporo kuvani ćureći bataci sa glazurom od meda i soja sosaOštrim nožem napravite nekoliko malih proreza na batacima i stavite unutra oljuštene čenove belog luka.
Ugrejte maslinovo ulje na umerenoj temperaturi i pržite batake sa svih strana oko 10 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu...
26. avgust
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Kako da očistite mrlju od soja sosa?Soja sos izaziva jake tamne mrlje kada dospe na odeću i odmah vas tera da pomislite na najgore, da nema uklanjanja. Evo šta treba da zapamtite da se uspešno izborite sa mrljama od soja sosa:
Delujte brzo ako vam soja...
15. avgust
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust