Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vino MadeiraIstorija vina Madeira
Madeira je vino, o kojem postoje razne legende. Jedna od njih glasi da je odavno jedan lokalni trgovac želeo da rasprostrani svoje vino i u Indiju....
12. feb.
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta....
09. jun
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Najpopularnija likerska vinaRazličite vrste Madeire razlikuju se u zavisnosti od sorte grožđa koja se koristi....
11. april
Najpopularnija portugalska vinaDobro portugalsko vino
Kada se govori o vinu Portugala, to su uvek, pre svega, vina Porto i Madeira....
29. mart
Italijanski sos od vinaZagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih.
Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne.
Dodajte origano i pavlaku i promešajte.
Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
14. okt.
Nemački umak od vinaMaslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon.
Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi.
Dodaje se vino...
17. okt.
Finese prilikom posluživanja vinaKada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer...
09. jul
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Sorbe od trešanja i vinaVino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola.
Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
01. avgust
Kolač od griza i vinaPomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu.
Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta.
Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
11. sep.
Kolačići od vina sa marmeladomSve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela.
Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm.
Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
19. jul
Sorbe od jagoda i vinaVino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino.
Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti.
Procedi se, ohladi se...
28. okt.
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
Komadići svinjetine u sosu od vinaIsecite meso na male komade. Pospite ih brašnom, solju i biberom, istresite višak.
Ugrejte maslinovo ulje u tiganju na vatri i stavite meso. Pržite dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte. Izvadite meso na ubrus....
20. januar
Teleći jezik u sosu od vinaJezik stavite u posudu sa poklopcem, pa dodajte krupno iseckan luk, karanfilić i lovorov list.
Prelijte belim vinom, u koje ste dodali malo soli i bibera. Dodajte vodu, tako da voda pokrije jezik, poklopite i kuvajte...
19. jul
Svinjski obrazi u sosu od vina1. Začinite meso biberom i pecite ga na jakoj vatri, u maslinovom ulju, 1-2 minuta sa svih strana. Izvadite na tanjir i uvijte u aluminijumsku foliju.
2. U istoj posudi sa masti propržite iseckani luk, šargarepu i celer...
05. mart
Sos od crvenog luka i vinaServirajte jednostavan i ukusan sos od crvenog luka i vina sa crvenim mesom, pečenim na roštilju ili tiganju.
Prijatno!...
15. april