Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
ViskiViski
10. avgust
Istorija viskija Viski spada u alkoholna pića koja imaju bogatu istoriju. Prema izvorima, Kelti su više od 5 vekova uspešno pravili eliksir....
Tiramisu sa viskijemTiramisu sa viskijem
18. sep.
Tiramisu sa viskijem je gotov....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Svinjske šnicle marinirane viskijemSvinjske šnicle marinirane viskijem
07. januar
Pravimo smesu od kašičice viskija, 4 kašike crnog vina, kašike maslinovog ulja i kašike soja sosa. Mešamo smesu kašikom i njom prelivamo 4 šnicle sa obe strane. Ostavljamo sa strane 40 minuta....
Punjene jabuke sa viskijemPunjene jabuke sa viskijem
14. maj
Sipajte viski i ostavite smesu da vri dok miris alkohola ne ispari. Skintie smesu sa vatre i njom punite jabuke. Pecite punjene jabuke u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta....
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Punč od jaja sa viskijemPunč od jaja sa viskijem
04. okt.
Dodajemo viski, uz neprestano mešanje. Ostavljamo u frižider i u međuvremenu mutimo belanca u sneg. Postepeno im dodajemo pavlaku i mleko....
Neverovatan barbikju sos sa viskijemNeverovatan barbikju sos sa viskijem
13. januar
U veliku posudu za kuvanje na umerenoj vatro kombinujte sve sastojke. Mešajte dok se ne sjedine i da ne zagori. Kad provri smanjite još i ostavite na odgovarajućoj temperaturi da se krčka jedan sat, treba da mešate...
Pijani šaran sa vinom i viskijemPijani šaran sa vinom i viskijem
11. januar
Izvaditi i preliti viskijem. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta, a potom izvaditi i poslužiti. Prijatno uz pijanog šarana sa vinom i viskijem!...
Koktel sa viskijem, kafom i pavlakomKoktel sa viskijem, kafom i pavlakom
09. maj
Dodajte viski, kondenzovano mleko, espreso kafu i pavlaku. Dobro promešajte i isipajte koktel u duboke čaše za koktel. Garnirajte celim zrnima kafe i servirajte....
Božanstvena teletina sa viskijem i šljivamaBožanstvena teletina sa viskijem i šljivama
06. januar
Za ovaj recept uvek koristim teleće obraze, zato što su krti i ukusni, ali sa ribićem isto dobijate dobre rezultate. Meso obavezno očistite od žilica, ako koristite obraze takođe isecite višak masti po površini. Isecite...
Svinjski kotleti sa vinom i viskijemSvinjski kotleti sa vinom i viskijem
26. april
Napravite marinadu tako što ćete pomešati sve sastojke i dobro promešajte. Svinjske kotlete isecite na komade, pa prelijte marinadom. Pokrijte alu folijom i ostavite u frižider na sat vremena. Izvadite i posipajte...
Čokoladni mus sa kompotom i viskijemČokoladni mus sa kompotom i viskijem
20. maj
Dodajte viski. Kuvajte dok alkohol ne ispari i sirup se ne redukuje. Servirajte ohlađen čokoladni mus u desertnim čašama, garniran kompotom od sušenih trešanja i viskija....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Odgovarajuće meze uz viskiOdgovarajuće meze uz viski
22. jul
upravo uz viski....
Mlečni krem sa jagodama, nanom i viskijemMlečni krem sa jagodama, nanom i viskijem
21. jun
Ostavite mlečni krem sa jagodama, nanom i viskijem u frižideru sat-dva dok se gornji sloj ne stvrdne. Poslužite sa listovima jagode i mente....
Kolači sa piškotama, viskijem i crnom čokoladomKolači sa piškotama, viskijem i crnom čokoladom
23. januar
Kolači sa piškotama, viskijem i crnom čokoladom ostavljamo u frižideru da odstoje 1 noć i kolač je gotov. Prijatno!...
Pohovane jabuke za viskiPohovane jabuke za viski
27. jun
Kada se kasno vraćate kući i rešite da napravite sebi neki slatkiš i da to bude brzo - napravite pohovane jabuke za viski....
Čizkejk od banane sa crnom čokoladom i viskijemČizkejk od banane sa crnom čokoladom i viskijem
18. april
Dodati viski i narendanu čokoladu. Ukoliko je smesa previše gusta, dodati malo svežeg mleka. Sipati i razvući preko krema. Čizkejk staviti u frižider, da se stegne....