Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
ViskiIstorija viskija
Viski spada u alkoholna pića koja imaju bogatu istoriju. Prema izvorima, Kelti su više od 5 vekova uspešno pravili eliksir....
10. avgust
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Svinjske šnicle marinirane viskijemPravimo smesu od kašičice viskija, 4 kašike crnog vina, kašike maslinovog ulja i kašike soja sosa. Mešamo smesu kašikom i njom prelivamo 4 šnicle sa obe strane. Ostavljamo sa strane 40 minuta....
07. januar
Punjene jabuke sa viskijemSipajte viski i ostavite smesu da vri dok miris alkohola ne ispari. Skintie smesu sa vatre i njom punite jabuke.
Pecite punjene jabuke u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta....
14. maj
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Punč od jaja sa viskijemDodajemo viski, uz neprestano mešanje.
Ostavljamo u frižider i u međuvremenu mutimo belanca u sneg. Postepeno im dodajemo pavlaku i mleko....
04. okt.
Neverovatan barbikju sos sa viskijemU veliku posudu za kuvanje na umerenoj vatro kombinujte sve sastojke.
Mešajte dok se ne sjedine i da ne zagori.
Kad provri smanjite još i ostavite na odgovarajućoj temperaturi da se krčka jedan sat, treba da mešate...
13. januar
Pijani šaran sa vinom i viskijemIzvaditi i preliti viskijem. Vratiti u rernu i peći još 15 minuta, a potom izvaditi i poslužiti.
Prijatno uz pijanog šarana sa vinom i viskijem!...
11. januar
Koktel sa viskijem, kafom i pavlakomDodajte viski, kondenzovano mleko, espreso kafu i pavlaku.
Dobro promešajte i isipajte koktel u duboke čaše za koktel.
Garnirajte celim zrnima kafe i servirajte....
09. maj
Božanstvena teletina sa viskijem i šljivamaZa ovaj recept uvek koristim teleće obraze, zato što su krti i ukusni, ali sa ribićem isto dobijate dobre rezultate.
Meso obavezno očistite od žilica, ako koristite obraze takođe isecite višak masti po površini. Isecite...
06. januar
Svinjski kotleti sa vinom i viskijemNapravite marinadu tako što ćete pomešati sve sastojke i dobro promešajte.
Svinjske kotlete isecite na komade, pa prelijte marinadom. Pokrijte alu folijom i ostavite u frižider na sat vremena.
Izvadite i posipajte...
26. april
Čokoladni mus sa kompotom i viskijemDodajte viski. Kuvajte dok alkohol ne ispari i sirup se ne redukuje.
Servirajte ohlađen čokoladni mus u desertnim čašama, garniran kompotom od sušenih trešanja i viskija....
20. maj
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Mlečni krem sa jagodama, nanom i viskijemOstavite mlečni krem sa jagodama, nanom i viskijem u frižideru sat-dva dok se gornji sloj ne stvrdne.
Poslužite sa listovima jagode i mente....
21. jun
Kolači sa piškotama, viskijem i crnom čokoladomKolači sa piškotama, viskijem i crnom čokoladom ostavljamo u frižideru da odstoje 1 noć i kolač je gotov.
Prijatno!...
23. januar
Pohovane jabuke za viskiKada se kasno vraćate kući i rešite da napravite sebi neki slatkiš i da to bude brzo - napravite pohovane jabuke za viski....
27. jun
Čizkejk od banane sa crnom čokoladom i viskijemDodati viski i narendanu čokoladu. Ukoliko je smesa previše gusta, dodati malo svežeg mleka. Sipati i razvući preko krema. Čizkejk staviti u frižider, da se stegne....
18. april