Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

ŠardoneŠardone
05. okt.
Istorija Šardonea Šardone se gajio još u drevna vremena na tlu Mesopotamije - današnji Liban....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
ŠampanjacŠampanjac
22. avgust
Vrste šampanjca Blanc de blancs - to je fino belo vino (prevodi se kao Belo od belog) i pravi se samo od šardonea....
Najpopularniji sirevi na svetuNajpopularniji sirevi na svetu
15. mart
Istorija ovog mlečnog proizvoda je raznolika kao i njegove vrste. Istorija sira Sir je mlečni proizvod koji ljudi proizvode i konzumiraju hiljadama godina....
Punjeni jagnjeći šardeniPunjeni jagnjeći šardeni
03. dec.
Ovom smesom napunite šardene i zatvorite ih sa 2-3 čačkalice....
Pino MoniPino Moni
08. okt.
U Australiji grožđe od ove sorte ima dužu istoriju u proizvodnji u poređenju sa proizvodnjom vina od pino noara. Na Novom Zelandu proizvođači vina nedavno započinju proizvodnju šampanjca i vina od Pino Monija....
Dom PerinjonDom Perinjon
28. sep.
Istorija Dom Perinjona Ovo opijajuće piće nosi ime znamenitg benediktskkog monaha Pjer Perinjona koji je dobio titulu dom. Prema legendi upravo on je tvorac šampanjca, dok se to desilo oko 17.veka....
Škampi iz tiganjaŠkampi iz tiganja
18. avgust
Servira se sa čašom Šardonea!...
ČedarČedar
13. jul
Čedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
Mon d'OrMon d'Or
11. okt.
Važan trenutak u istoriji sira Mon d'Ora je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statuta 1981. godine u Francuskoj....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
RizlingRizling
05. okt.
Istorija Rizlinga Poreklo rizlinga, kao i mnogo drugih starijih vrsta grožđa, gubi se u vremenu. Dokazana činjenica je da je tokom daleke 1435. godine rizling gajen u Riselhajmu u Nemačkoj....
Pečeni losos na pireu od koprivePečeni losos na pireu od koprive
09. april
Poslužuju se preko pirea sa nekoliko kapi tabasko sosa i čašom dobro ohlađenog šardonea....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
GaudaGauda
02. avgust
Aroma Gaude se odlično slaže sa voćnim belim vinom - Šardone, Rizling, Pino Gri. Uz stariji i tvrđi sir dobar izbor je čaša Vintidž porta....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....