Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
ŠardoneIstorija Šardonea
Šardone se gajio još u drevna vremena na tlu Mesopotamije - današnji Liban....
05. okt.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeOvo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
12. maj
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Istorija čokolade koju su napisali AsteciKada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
25. okt.
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeSama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
04. nov.
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasIstorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
04. feb.
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno.
Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
10. avgust
ŠampanjacVrste šampanjca
Blanc de blancs - to je fino belo vino (prevodi se kao Belo od belog) i pravi se samo od šardonea....
22. avgust
Najpopularniji sirevi na svetuIstorija ovog mlečnog proizvoda je raznolika kao i njegove vrste.
Istorija sira
Sir je mlečni proizvod koji ljudi proizvode i konzumiraju hiljadama godina....
15. mart
Pino MoniU Australiji grožđe od ove sorte ima dužu istoriju u proizvodnji u poređenju sa proizvodnjom vina od pino noara.
Na Novom Zelandu proizvođači vina nedavno započinju proizvodnju šampanjca i vina od Pino Monija....
08. okt.
Dom PerinjonIstorija Dom Perinjona
Ovo opijajuće piće nosi ime znamenitg benediktskkog monaha Pjer Perinjona koji je dobio titulu dom. Prema legendi upravo on je tvorac šampanjca, dok se to desilo oko 17.veka....
28. sep.
ČedarČedar po pravilu može da se servira sa šardoneom, sovinjon balankom, rizlingom, kaberne sovinjonom i pino noarom....
13. jul
Mon d'OrVažan trenutak u istoriji sira Mon d'Ora je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statuta 1981. godine u Francuskoj....
11. okt.
Šta je umami?Istorija ukusa umami
Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
03. maj
RizlingIstorija Rizlinga
Poreklo rizlinga, kao i mnogo drugih starijih vrsta grožđa, gubi se u vremenu. Dokazana činjenica je da je tokom daleke 1435. godine rizling gajen u Riselhajmu u Nemačkoj....
05. okt.
Pečeni losos na pireu od koprivePoslužuju se preko pirea sa nekoliko kapi tabasko sosa i čašom dobro ohlađenog šardonea....
09. april
Popularni holandski sireviIstorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku.
Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
08. jul
GaudaAroma Gaude se odlično slaže sa voćnim belim vinom - Šardone, Rizling, Pino Gri. Uz stariji i tvrđi sir dobar izbor je čaša Vintidž porta....
02. avgust
Tet de Muan - švajcarski sirIstorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
06. okt.