Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

ŠeriŠeri
27. jun
Istorija šerija Što se tiče porekla naziva ovog likernog vina postoje nekoliko teorija i do današnjeg dana nije ustanovljeno da li naziv šeri potiče iz grada Hera, koji se nalazi blizu stubova Herkulesa, kojig pominju...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
Kada se govori o meksičkoj kuhinji, svako zamišlja ukusne kukuruzne pogače, poznate pod nazivom tortilje, aromatični meksički pasulj, različite vrste čili paprika i čak insekte koje Meksikanci i danas nastavljaju da konzmiraju...
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)Dijeta s kojom je Adel istopila 15 kilograma za mesec dana (Sirtuin dijeta)
10. avgust
Dijeta sa namirnicama, bogatim sirtuinima - to je režim za mršavljenje 2016. godine. Ispitana od strane niza imena svetskog šou biznisa, ona vam pomaže da skinete do 3 kg nedeljno. Sirtuin dijetu su rzradili dijetolozi...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
Malaga je vrsta likerskog vina i ima dugu istoriju. Ovo vino su voleli još stari Grci i Rimljani, koji su ga čuvali u amforama izloženim suncu na terasama i tavanima. Španska Malaga je vrsta mešanog vina....
Vino MalagaVino Malaga
04. dec.
Istorija vina Malaga Prema gradu je i vino dobilo naziv. Malaga spada u alkoholna pića koja imaju viševekovnu istoriju. Ovo desertno vino je poznato još od davnina. Grci i Rimljani su obožavali ovo vino....
Koktel Golden FlipKoktel Golden Flip
24. avgust
1
Šeri i liker od badema su osnova ovog koktela. Miksujemo u šejkeru sa ledom votku, sladak šeri, amareto liker, žumance i šećer u prahu. Mutimo dobro i čekamo da se dobro ohladi. Presipamo u malu ohlađenu vinsku čašu...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Paprike sa belim lukom i peršunomPaprike sa belim lukom i peršunom
15. okt.
Zagrejte roštilj i zapecite paprike. Stavite ih u najlon kesu na 5-10 minuta, nako toga ih oljuštite. Isecite ih na lente i stavite u malu posudu. Pomešajte beli luk, peršun, šeri i maslinovo ulje, nakon toga prelijte...
Orada sa sosomOrada sa sosom
15. sep.
Zagrejte maslinovo ulje i zapecite zeleni biber jedan minut, ocedite ulje i dodajte konjak. Čim ispari, dodajte luk, paradajz, šeri, vino i šećer, dinstajte dok se ne dobije konzistencija sirupa. Zapecite filete na...
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Hladna supa od paradajzaHladna supa od paradajza
03. dec.
Stavite sok od paradajza i pavlaku u odgovarajuću posudu i dobro promešajte. Kada se pavlaka potpuno rastvori u sok od paradajza dodajte i ostale začine - šeri i šećer. Stavite so i biber po ukusu. Tako napravljena...
Pohovani tofuPohovani tofu
12. jul
Kriške sojinog sira se uvaljaju u brašno, nakon čega se potapaju u jaje. Prže se u 2 kašike maslinovog ulja dok se ne dobije zlatasto braon boja. So, šeri, susamovo ulje i bujon se pomešaju. Tofu se posipa mladim lukom...
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
Teleća supa sa kukuruzomTeleća supa sa kukuruzom
23. okt.
Pomešamo u odgovarajućoj posudi soja sos, šeri i šećer. Meso očistimo od masnoće i isečemo na srednje kocke. Stavljamo ih u marinadu na 1 sat. Nakon toga izlivamo marinadu u drugu posudu (ne bacamo je). Zagrevamo...
Medenjaci sa cimetom i belom čokoladomMedenjaci sa cimetom i belom čokoladom
02. januar
Umutite jaja sa maslacem i medom. Dodajte cimet, sodu i malo soli. Uz neprestano mešanje dodajte brašno. Uz pomoć kašike dobijenu smesu rasporedite u nepravine lopte na papiru za pečenje u odgovarajući pleh. Pecite...
Špargle sa mesom od rakovaŠpargle sa mesom od rakova
24. okt.
Prokuvajte vodu u šerpi, posolite i blanširajte špargle na 5 minuta. Ocedite ih i poređajte ih u tanjir za posluženje. Ugrejte ulje i u njemu prodinstajte đumbir na jedan minut, a zatim ga izvadite iz masnoće. U ulje...