Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Široka melniška lozaIstorija široke melniške loze
Vino koje se dobija od široke melniške loze ima staru istoriju. Ono je bilo veoma cenjeno u srednjem veku....
24. mart
Široke paprike sa jajima i sirom iz rerneIzabrala sam šest krupnih belih paprika koje su velike i široke. Odsekla sam 1 cm od drške i odvojila sam semenke.
Umutimo jaja viljuškom u posudi u njih dodajemo mrvljeni sir, a po želji i mleveni biber....
23. dec.
Istorija picePica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana.
Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
31. januar
Istorija marcipanaKao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske).
Marcipan ima različite namene....
11. jun
Istorija šporetaŠporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
10. april
Sarma od lozeIzdinstajte luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso, pečurke, pirinač i masline.
Posolite i pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i drugom začinima po vašem izboru. U namazanu posudu za pečenje rasporedite jedan deo...
29. dec.
Prava istorija piceKakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane?
Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
28. sep.
Kratka istorija musakeUprkos činjenici da je poreklo musake generalno nejasno, mnogi ljudi širom sveta veruju da je reč o drevnom grčkom jelu....
12. maj
Zamrzavanje listova vinove lozeKada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo.
Listove vinove...
02. jul
Listovi loze u teglamaOdaberite mlade, zdrave listove loze približno jednake veličine.
Operite ih i poparite u posoljenoj kipućoj vodi.
Izvadite ih i ostavite da se osuše i da se ohlade.
Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte...
12. jun
1
Pasterizovani listovi vinove lozeListove operite hladnom vodom i ocedite ih.
U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber.
Kada salamura...
07. jul
Mamine sarmice od lozeU masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač...
25. nov.
Turske sarme od vinove lozePotopite pirinač u hladnu vodu pola sata, a zatim ga ocedite.
Sitno iseckan luk posolite i gnječite ga rukama, dok ne postane providan. Prelijte ga hladnom vodom i ocedite ga. Ponovite postupak još jednom.
Mlevenom...
12. januar
Turske sarme sa listovima lozeListovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe.
Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok...
19. jul
Lenja sarma od vinove lozeLuk oljuštite, sitno ga iseckajte i prodinstajte ga sa uljem, dok ne omekša.
Zatim dodajte mleveno meso, koje ste razredili sa malo vode. Mešajte oko 10 minuta, pa zatim dodajte oprani pirinač.
Nakon 4 minuta dodajte...
14. januar
Posne sarme od vinove lozePoparite konzervirane listove vinove loze u vrućoj vodi.
Prepržite sitno iseckani luk i praziluk u zagrejanoj masnoći i dodajte očišćeni i oprani pirinač, pržite ga dok ne postane staklast.
Začinite solju, biberom i...
07. april
Musaka sa listovima vinove lozeListovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu.
Posole se i zalivaju se vodom.
Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu.
Luk se očisti, opere i sitno se isecka.
Stavlja...
23. okt.
Suši u listovima vinove lozeOperite pirinač i stavite da se kuva prema uputstvu na pakovanju dok ne upije celu tečnost. Nije preporučljivo da podižete poklopac za vreme kuvanja. Kuvani pirinač ostavite ispod poklopca 15-20 minuta. Nakon toga promešajte...
04. dec.
Sarme od loze sa maslinamaPečurke se iseku na male parčiće, da bi mogle da se uviju u sarme, ali ne previše male, jer kad se zaprže savijaju se. Masline se iseku na 3-4 dela svaka. Luk i beli luk se seko na ne mnogo sitno.
U posudi se zagreva ulje...
30. dec.
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
04. april
Pileći želuci sa listom vinove lozeSkuvajte želuce i naseckajte ih na male komade.
Luk i beli luk naseckajte i izdinstajte. Kada omekšaju, dodajte želudce, prodinstajte još malo i stavite alevu papriku i začine.
Listove vinove loze prelijte vrućom vodom...
09. avgust
Posne sarme od loze sa prazilukomIseckajte luk i praziluk i zapržite ih, nakon toga dodajte opran i oceđen pirinač zajedno sa isečenim belim lukom i zapržite, dok pirinač ne postane staklast.
Začinite solju, biberom, suvom mirođijom i nanom, biberom i...
05. januar
Apetitne sarme sa listovima vinove lozeOčistite luk i šargarepu i sitno ih iseckajte. Dinstajte ih u masti.
Dodajte opran i očišćen pirinač i izrendan paradajz. Promešajte i dodajte mleveno meso. Začinite solju i začinima po želji.
Skinite nadev sa vatre...
19. januar
Ukusne sarmice od lista vinove lozeNaseckajte luk na sitno i prodinstajte ga sa malo ulja u dubokom tiganju, dodajte mleveno meso i dve kašike vode, promešajte da se sve pretvori u mrvice.
Začinite alevom paprikom, biberom, posolite i dodajte čubar. Operite...
01. jul
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuSveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu.
Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme...
31. dec.