Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Široka melniška lozaŠiroka melniška loza
24. mart
Istorija široke melniške loze Vino koje se dobija od široke melniške loze ima staru istoriju. Ono je bilo veoma cenjeno u srednjem veku....
Široke paprike sa jajima i sirom iz rerneŠiroke paprike sa jajima i sirom iz rerne
23. dec.
Izabrala sam šest krupnih belih paprika koje su velike i široke. Odsekla sam 1 cm od drške i odvojila sam semenke. Umutimo jaja viljuškom u posudi u njih dodajemo mrvljeni sir, a po želji i mleveni biber....
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kao dokaz, veruje se da se do danas najukusniji marcipan proizvodi u Libeku (Severna Nemačka) i Keningbergu (istorijska prestonica Pruske). Marcipan ima različite namene....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Sarma od lozeSarma od loze
29. dec.
Izdinstajte luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso, pečurke, pirinač i masline. Posolite i pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i drugom začinima po vašem izboru. U namazanu posudu za pečenje rasporedite jedan deo...
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Uprkos činjenici da je poreklo musake generalno nejasno, mnogi ljudi širom sveta veruju da je reč o drevnom grčkom jelu....
Zamrzavanje listova vinove lozeZamrzavanje listova vinove loze
02. jul
Kada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo. Listove vinove...
Listovi loze u teglamaListovi loze u teglama
12. jun
1
Odaberite mlade, zdrave listove loze približno jednake veličine. Operite ih i poparite u posoljenoj kipućoj vodi. Izvadite ih i ostavite da se osuše i da se ohlade. Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte...
Pasterizovani listovi vinove lozePasterizovani listovi vinove loze
07. jul
Listove operite hladnom vodom i ocedite ih. U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber. Kada salamura...
Mamine sarmice od lozeMamine sarmice od loze
25. nov.
U masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač...
Turske sarme od vinove lozeTurske sarme od vinove loze
12. januar
Potopite pirinač u hladnu vodu pola sata, a zatim ga ocedite. Sitno iseckan luk posolite i gnječite ga rukama, dok ne postane providan. Prelijte ga hladnom vodom i ocedite ga. Ponovite postupak još jednom. Mlevenom...
Turske sarme sa listovima lozeTurske sarme sa listovima loze
19. jul
Listovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe. Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok...
Lenja sarma od vinove lozeLenja sarma od vinove loze
14. januar
Luk oljuštite, sitno ga iseckajte i prodinstajte ga sa uljem, dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno meso, koje ste razredili sa malo vode. Mešajte oko 10 minuta, pa zatim dodajte oprani pirinač. Nakon 4 minuta dodajte...
Posne sarme od vinove lozePosne sarme od vinove loze
07. april
Poparite konzervirane listove vinove loze u vrućoj vodi. Prepržite sitno iseckani luk i praziluk u zagrejanoj masnoći i dodajte očišćeni i oprani pirinač, pržite ga dok ne postane staklast. Začinite solju, biberom i...
Musaka sa listovima vinove lozeMusaka sa listovima vinove loze
23. okt.
Listovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu. Posole se i zalivaju se vodom. Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu. Luk se očisti, opere i sitno se isecka. Stavlja...
Suši u listovima vinove lozeSuši u listovima vinove loze
04. dec.
Operite pirinač i stavite da se kuva prema uputstvu na pakovanju dok ne upije celu tečnost. Nije preporučljivo da podižete poklopac za vreme kuvanja. Kuvani pirinač ostavite ispod poklopca 15-20 minuta. Nakon toga promešajte...
Sarme od loze sa maslinamaSarme od loze sa maslinama
30. dec.
Pečurke se iseku na male parčiće, da bi mogle da se uviju u sarme, ali ne previše male, jer kad se zaprže savijaju se. Masline se iseku na 3-4 dela svaka. Luk i beli luk se seko na ne mnogo sitno. U posudi se zagreva ulje...
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Pileći želuci sa listom vinove lozePileći želuci sa listom vinove loze
09. avgust
Skuvajte želuce i naseckajte ih na male komade. Luk i beli luk naseckajte i izdinstajte. Kada omekšaju, dodajte želudce, prodinstajte još malo i stavite alevu papriku i začine. Listove vinove loze prelijte vrućom vodom...
Posne sarme od loze sa prazilukomPosne sarme od loze sa prazilukom
05. januar
Iseckajte luk i praziluk i zapržite ih, nakon toga dodajte opran i oceđen pirinač zajedno sa isečenim belim lukom i zapržite, dok pirinač ne postane staklast. Začinite solju, biberom, suvom mirođijom i nanom, biberom i...
Apetitne sarme sa listovima vinove lozeApetitne sarme sa listovima vinove loze
19. januar
Očistite luk i šargarepu i sitno ih iseckajte. Dinstajte ih u masti. Dodajte opran i očišćen pirinač i izrendan paradajz. Promešajte i dodajte mleveno meso. Začinite solju i začinima po želji. Skinite nadev sa vatre...
Ukusne sarmice od lista vinove lozeUkusne sarmice od lista vinove loze
01. jul
Naseckajte luk na sitno i prodinstajte ga sa malo ulja u dubokom tiganju, dodajte mleveno meso i dve kašike vode, promešajte da se sve pretvori u mrvice. Začinite alevom paprikom, biberom, posolite i dodajte čubar. Operite...
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuKonzervirani listovi vinove loze za sarmu
31. dec.
Sveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu. Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme...