Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

HmeljHmelj
26. sep.
Najširu upotrebu hmelj ima kao sastojak u proizvodnji omiljenog pića mnogima širom sveta - piva. Istorija hmelja Kada i gde se je prvi put upotrebio hmelj u dobijanju piva nije poznato....
Hmeli suneliHmeli suneli
13. feb.
Za hmeli suneli su vam neophodno osušene biljke koje sam nabrojala. Šafran je skup začin, koji uspešno možete da zamenite kurkumom....
Istorija šporetaIstorija šporeta
10. april
Šporet je kuhinjski uređaj namenjen spremanju hrane. Šporet u kuhinji koristi dikrektnu toplotu za proces kuvanja i može da ima ugrađenu i rernu, koja se koristi za pečenje. Šporet se zagreva gorenjem drva ili uglja, uz...
Istorija piceIstorija pice
31. januar
Pica je nacionalno italijansko jelo i omiljeno je desetinama hiljada ljudi u celom svetu. Prototip pice se pojavio na trpezama drevnih Rimljana. Tada su se servirali komadi mesa na velikim komadima hleba. Domovina pice...
Istorija marcipanaIstorija marcipana
11. jun
Kod nas marcipan nije prepoznat kao vrlo kvalitetan desert. Razlog tome je vreme komunizma, kada se naziv marcipan koristio za prodaju proizvoda sa tvrdom masom od kakaa, nalik čokoladi, ali vrlo niskog kvaliteta. Istina...
Kratka istorija musakeKratka istorija musake
12. maj
Ovo mišljenje se može naći u raznim kulinarskim enciklopedijama i referentnim knjigama, a vrlo često se veruje da početak istorije ovog ukusnog jela seže u mitološku prošlost....
Prava istorija picePrava istorija pice
28. sep.
Kakva je istorija ove svetski poznate i popularne jednostavne hrane? Ko je probao picu odmah će reći da je to italijanska hrana. U stvari, istorija pice ima šire dimenzije, jer pica ima hiljadugodišnju istoriju....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve. Ali...
Hmelj - za šta je koristan?Hmelj - za šta je koristan?
25. januar
Za proizvodnju piva, čajeve i meleme od hmelja koriste se uglavnom cvasti hmelja u obliku šišarke, koji u sebi sadrže mnogo eteričnih ulja....
Istorija čokolade koju su napisali AsteciIstorija čokolade koju su napisali Asteci
25. okt.
A sa malo čokolade možete napraviti jedne istorijske čokoladne kolačiće, čokoladni krem ili čokoladni rolat. Želimo vam slatke čokoladne trenutke!...
Zanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danasZanimljiva istorija ruma od Kolumbovog vremena do danas
04. feb.
Istorija ruma počinje na karipskim ostrvima u vreme Kristofora Kolumba i veoma je povezana sa šećerom i njegovom proizvodnjom....
Istorija belog luka i saveti za njegovo korišćenjeIstorija belog luka i saveti za njegovo korišćenje
04. nov.
Sama reč „beli luk“ ili na engleskom "garlic" potiče iz staroengleskog jezika i reči „garleac“, što znači „koplje“. Beli luk je poznat već 6000 godina i poreklom je iz Centralne Azije, a već dugo je glavni začin mediteranskog...
Kako da se ekspresno istopite za 20 danaKako da se ekspresno istopite za 20 dana
14. jun
U Holivudu vlada prava pomama za novom dijetom. Njen autor je ne toliko poznata pomoćnica režisera. Ona je ditetu preporučila mladoj glumica sa sporednom ulogom u najnovijem nastavku filma "Pirati sa Kariba". Režim ishrane...
PivoPivo
17. jul
Istorija piva Prvi pisani dokument, koji svedoči o konzumaciji i pripremi piva, je iz vremena Sumera, iz IV veka p.n.e., a pivo se zvalo sikaru....
Kako se pravi domaće pivoKako se pravi domaće pivo
17. feb.
Dodajte u posudu na vatri i hmelj. Nakon toga ostavite da se dobijena tečnost ohladi i ostavite nepokrivenu, da se ne zasiti kiseonikom. Procedite....
Tamno ili svetlo pivo?Tamno ili svetlo pivo?
23. sep.
U svetlom pivu normalno je da se oseti gorčina hmelja, a u tamnom pivu - slatkasti, vinski i ukus karamele, dok je gorčina u njemu mekša....
Od čega se pravi pivo?Od čega se pravi pivo?
05. maj
Dobijena smesa fermentira pomoću fermentiranog kvasca (kvasnih gljivica), dodaje se hmelji, koji daje ukus piću i deluje kao prirodni konzervans....
Šta je šašhan (shashkhan)?Šta je šašhan (shashkhan)?
07. okt.
Zbog svoje istorije i porekla srednjovekovne persijske kuhinje, šašhan donosi kulturne i istorijske aspekte umetnosti orijentalnog kuvanja....
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Istorija ukusa umami Popularnost umamija je porasla od 1980-ih, kada su istraživanja o petom osnovnom ukusu počela da se povećavaju. 1985....
Popularni holandski sireviPopularni holandski sirevi
08. jul
Istorija sira je povezana sa trapist monasima koji počinju da ga proizvode u Srednjem veku. Kao i druge vrste sireva, ovaj je takođe kršten po svom rodnom mestu....
Opasni čajevi tokom trudnoćeOpasni čajevi tokom trudnoće
05. dec.
Pridržavajte se preporuka i doza koje vam je on propisao jer on najbolje poznaje vašu istoriju trudnoće i zdravlje....
Tet de Muan - švajcarski sirTet de Muan - švajcarski sir
06. okt.
Istorija mnogih vrsta sira je zanimljiva i intrigantna, ne samo njihovi kvaliteti ukusa....
Zdravstvene koristi konzumacije medaZdravstvene koristi konzumacije meda
31. dec.
Toliko mnogo istorije, legendi i mitova postoji o medu da može da se napravi čitav niz literature o njemu. Samo jedna druga prirodna namirnica može da mu parira po pitanju istorije i legendi u vezi njega....
Kako napraviti štrudlu - vodič za početnikeKako napraviti štrudlu - vodič za početnike
03. januar
Međutim, hajde da vam ispričamo prvo malo istorije o štrudli. Istorija štrudle Većina stručnjaka tvrdi da je su desert sličan štrudli pripremali Mavri....
ApsintApsint
26. sep.
Ovo piće je ostalo u istoriji kao zeleni napitak Đavola zbog mnoštva incidenata koje su napravili ljudi koji su se prepili od Apsinta. Istorija apsinta Apsint ima mnogogodišnju istoriju....