Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sos za jela sa povrćemServiramo uz jela od povrća, odgovara za krompir, tikvice ili patlidžan, može i sa drugim....
04. feb.
Pita sa sremušem i siromSremuš operemo, očistmo i isečemo listove.
Jaja, sir, jogurt i sremuš pomešamo u jednoj posudi.
Za jedan štap koristimo 3 kore, prve dve kore poprskamo uljem, a na treću ravnomerno namažemo fil....
12. maj
Hlepčići sa sremušem i maslinamaIsecite sitno strukove sremuša i masline i dodajte ih u testo sa malo brašna da se ne lepi od vlage, koja će odvojiti masline.
4. Od gotovog testa oblikujte 4 jednaka okrugla hleba....
11. jul
Predjelo sa sremušem i orasimaUzimamo blender ili štapni mikser i sve stavljamo u blender - sremuš, so, maslinovo ulje i orahe.
I počinjemo da meljemo, dodajemo vodu u zavisnosti koliko gusti želite da bude.
Nešto novo i drugačije!...
02. jul
Dresing sa sremušem i kefiromDobro operite sremuš i isecite ga na tanke krugove. Dodajte ga u dresing, promešajte i servirajte.
Sos je odgovarajući za začinjavanje salata sa kobasicom, kuvanom govedinom, salatama sa krastvcima....
28. april
Čorba sa zeljem, sremušem i teletinomOčistimo sremuš i zelje, operemo i odstranimo drške.
Na maslinovom ulju propržimo sitno isečen luk i teletinu. Nakon desetak minuta dinstanja dodati isečen sremuš i zelje....
14. maj
Integralni hleb sa sremušem i kačkavaljemSremuš oprati i iseći na listiće.
Kad se kvasac aktivira, sipajte ga u ostalo brašno, zamesite i prelijte sa ostalom vodom.Testo posolite.
Umesite testo, pa naspite ulje i jaja....
05. april
2
Tabule sa kuskusom, sremušem i majoranomOsvežavajući predlog za jedan lagan vegetarijanski ručak tokom toplih dana - Salata Tabule sa kuskusom, sremušem i majoranom!
Neobično ukusno!...
18. maj
Sterilizovano pripremljeno povrće za jela sa tikvicama*Nikad ne stavljam so u konzerve sa povrćem, zato što so dodatno kvari konsistenciju isečenih sastojaka, osim kad je u pitanju termička obrada. A i nekad se zaboravi da ima soli u konzervi i jela se presole....
03. okt.
Zdrav hleb sa sremušem u mini pekariAko imate sremuš (divlji beli luk) najlakše je da ga dodate u salatu da napravite pesto ili umak.
Možete koristiti da napravite lek....
08. jun
Ukusni namaz sa jajima, sremušem i avokadomSremuš operite i stavite ga u blender.
Semenke bundeve treba da potopite u vodu prethodne večeri. Operite ih nekoliko puta mlakom vodom.
Jaja kuvajte 3-4 minuta....
05. jul
1
Omiljena jela sa tikvicamaTikvice su dobro poznato povrće na anšim prostorima. Pošto su to niskokalorična i lagana hrana, a takođe i sezonsko povrće za prolećno doba, većina nacionalnih balkanskih jela sa tikvicama su prolećna jela.
Za razliku...
08. mart
Taljatele sa pestom od sremuša i orahaPočinjemo sa pranjem sremuša, nakon čega čistimo stabla i kidamo na parčiće....
10. jul
Neodoljiva jela sa slatkim krompiromSlatki krompir, nazvan još i batat, ne nalazi se među najkonzumiranijim namirnicama na našim prostorima.
Ali uprkos tome, tokom poslednjih godina, našao je mesto među tradicionalnim proizvodima kao što je pasulj, ...
30. mart
Gusta čorba od sremuša i blitveOprane listove blitve skinuti sa drške, celom dužinom. Drške blitve krupno iseći i ostaviti sa strane.
Sa oprane veze sremuša takođe odseći drške i dodati ih blitvinim. Listove blitve i sremuša krupno naseći....
30. mart
Začini pogodni za jela sa bamijomBamija je zanimljivo i prilično kontroverzno povrće iz porodice Slezova. Ova jednogodišnja biljka stigla nam je iz Etiopije i Male Azije, i iako ne vole svi njenu teksturu, uspela je da se afirmiše u kulinarstvu zbog svojih...
29. sep.
Najukusnija jela sa trpeze slovenskih narodaSuši, pica i rižoto sa morskim plodovima nalazi se među najomiljenijim jelima celog sveta. Ali složite se ipak da jela tradicionalna za slovenske zemlje ni po čemu ne odstupaju i od najukusnijih specijaliteta. Prisetite se...
10. nov.
Pilav sa sremušemKuvati piletinu sa mesnom kockom 30 minuta na umerenoj vatri.
Praziluk, celer i drške sremuša sitno naseckati. Šargarepu iseći na kockice. Listove sremuša naseći krupno.
Pirinač oprati i ocediti....
14. april
Marinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusnicePoslužiti meso uz prilog od pečuraka i sremuša i preliti pripremljenim umakom....
08. feb.
Kulinarski trikovi u pripremi jela sa belim lukomBeli luk daje specifičnu aromu i ukus raznim jelima, zato vam predlažemo nekoliko trikova za pripremu jela sa belim lukom:
- Da ublažite miris starijeg belog luka, uklonite zelenu klicu koja se nalazi između čenova...
23. mart
Kiš loren sa sremušemOperite i isecite sremuš sitno.
Na kraju pospite kiš sremušem. Pecite još oko 15 minuta.
Neka vam je ukusno sa ovim omiljenim Loren kišom sa sremušem....
17. mart
Dinstane lisičarke sa sremušemBademovo mleko pomešati sa senfom i preliti preko pečuraka i nastaviti sa dinstanjem. Sremuš oprati i iseckati, pa nakon 5 minuta dinstanja pečuraka koje su u mleku dodati sremuš....
07. maj
Lekovita rakija sa sremušemUzimajte 10 do 15 kapi četiri puta dnevno sa malo vode.
Lekovita rakija sa sremušem pomaže kod visokog krvnog pritiska, poboljšava pamćenje, koristi se kao lek protiv ateroskleroze i nesanice....
18. april
1
JelaJela /Abies/ je rod od 45-55 vrsta zimzelenih četinara iz porodica borova. Sve vrste dostižu visinu od 10 do 80 m i prečnik stabla od 0.5-4 m. Jela se razlikuje od drugih borovih drveta po listovima (iglicama), jer su one...
27. jun