Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Tortilja od gljive rujniceTortilja od gljive rujnice
10. jun
1.Gljive očistimo pažljivo i operemo hladnom tekućom vodom. Odsečemo koren, a klobuke je dobro da istrljamo sa spoljašnje strane čistim sunđerom, bez jakih pritisaka....
Čorba od gljivaČorba od gljiva
06. sep.
Izblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta. Čorba od gljiva je gotova....
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva
02. nov.
Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
Đurđevača gljivaĐurđevača gljiva
15. mart
Dobra je jestiva vrsta, a razlikuje se od ostalih bledih prolećnih vrsta mirisom po brašnu (poput vlažnog brašna). Calocibe gambosa je obično prva od velikih jestivih gljiva koja se pojavljuje....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Evo šta se može saznati o ovoj jestivoj gljivi, koja se može naći i kod nas. Opis gljive Mrka trubača Mrka trubača (Craterellus cornucopioides) je vrsta jestivog bazidiomiceta iz porodice Cantharellaceae....
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva
11. april
Prijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
Sos za testeninu sa gljivom rujnicomSos za testeninu sa gljivom rujnicom
02. mart
Tako neće ostati u senci unikatni ukus ovih savršenih gljiva. Sos se kuva na slaboj vatri još nekoliko minutica dok se ne zgusti i dok gljive ne budu potpuno gotove. Promeša se da pavlaka ne zagori na dnu....
Paelja od povrća sa gljivom rujnicomPaelja od povrća sa gljivom rujnicom
23. jun
1. Iseckajte luk, beli luk i zelene paprike sitno. Pečurke - oprane i očišćene isecite na krupnije komade, ako ima malih možete ostaviti cele. Šargarepu isecite na male komade, a crvenu papriku na duge trake. 2. U plehu...
Kako da prepoznamo jestivi kesten?Kako da prepoznamo jestivi kesten?
20. sep.
Najlakše je prepoznati jestiv kesten prema njegovom omotaču, ako ga još ima. Omotač je pun bodlji, a te bodlje su veoma oštre....
Šta jesti kod osteoporoze?Šta jesti kod osteoporoze?
31. januar
Ishrana je deo lečenja nekih bolesti, pre svega organa za varenje, i to svi znaju. Kod drugih zdravstvenih problema, čini se da hrana nije među važnim tačkama u kontroli simptoma. Jedna takva bolest je osteoporoza, koja utiče...
Šta jesti kod ileusa?Šta jesti kod ileusa?
03. januar
Najbolje je jesti sirove orahe tokom prvih 1-2 meseca; - Pića - Ne treba konzumirati kafu, gazirana pića, toplu čokoladu, jak čaj....
Šta jesti posle treninga?Šta jesti posle treninga?
31. dec.
Istina je da je posle treninga dobro jesti proteine, kao i ugljene hidrate i masti jer svaki makronutrijent pomaže telu na drugačiji način u procesu oporavka....
Šta jesti kod povraćanjaŠta jesti kod povraćanja
27. mart
Ako stalno povraćate, preporučuje se da ne konzumirate tešku i masnu hranu. Neki specijalisti čak preporučuju da se ne konzumira ništa najmanje 7 - 8 sati. Međutim, ako ne možete da izdržite toliko, doktori savetuju...
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Jedna od najukusnijih gljiva jeste - običan vrganj, koji ima dva otrovna dvojnika - gljiva ludara i kovanj ili mrežasti vrganj. Običan vrganj možete razlikovati od gljive ludare na nekoliko načina....
Zašto treba češće jesti brancina?Zašto treba češće jesti brancina?
08. okt.
Morska hrana je izuzetno korisna za zdravlje i to je svima poznato. Riba je popularno jelo na našem stolu, a vrsta je toliko mnogo, da izbor može zadovoljiti bilo koji zdravstveni ili kulinarski zahtev. Gde je u ovoj...
Zašto obavezno moramo jesti maline?Zašto obavezno moramo jesti maline?
18. nov.
Stručnjaci su uporni da maline treba jesti i ako želimo da sačuvamo mladost na duže vreme. Aktivne supstance u njima stimulišu proizvodnju kolagena - glavnog proteina za regeneraciju ćelija....
Šta jesti kod nadimanja stomakaŠta jesti kod nadimanja stomaka
15. okt.
Nadimanje stomaka izaziva veliki nelagodu, ne samo za nas nego i za okolinu. Razlog su zvuci, koje naš želudac proizvodi. Najverovatniji razlozi nadimanja stomaka su: - višak masti; - netolerantnost na laktozu...
Zašto treba redovno jesti hlebZašto treba redovno jesti hleb
02. maj
Kada neko reši da smrša, prvo što izbacuje iz ishrane je hleb. Ali, velika je greška ako se hleb u potpunosti izbaci, jer je on veoma koristan za organizam. Hleb je važan izvor bitnih biljnih belančevina i sadrži niz...
Zašto je dobro jesti pšenicu?Zašto je dobro jesti pšenicu?
07. mart
Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje. Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
Šta jesti kada imate hemoroide?Šta jesti kada imate hemoroide?
29. mart
Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu. Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu...
Šta možemo jesti kod alergije?Šta možemo jesti kod alergije?
24. mart
Alergije su veliki problem savremenog društva. Alergija je pojava za koju je karakteristična prekomerna reakcija imunog sistema, kada telo dođe u kontakt sa alergenom. Na proces alergije dosta utiče stanje imuniteta, nervni...
Nikada nemojte jesti ove delove pileta!Nikada nemojte jesti ove delove pileta!
17. april
Meso je jestivo, ali je bolje da se ne preteruje sa njim i da se da prednost dijetalnijem mesu od prsa. Da vidimo koji delovi pileta su štetni i treba obavezno da se izbace....
Nemojte jesti sveži hleb! Evo zaštoNemojte jesti sveži hleb! Evo zašto
15. april
Miris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze. Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo...
Da li je dobro jesti kestene?Da li je dobro jesti kestene?
04. januar
Divlji kesteni su veoma lepi, ali ni pod kojim uslovima ih ne treba jesti. Samo pitomi kesteni su pogodni za konzumaciju, a divlji se koriste za ukrašavanje gradskih parkova....