Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
JodJod je mineral koji je potreban organizmu kako bi sproveo sintezu tireoidnih hormona - tiroksina (T4) i trioditoronina (T3). U normalnim uslovima organizam čoveka sadrži oko 20 do 30 mg joda, a najviše se nalazi u štitnoj...
13. maj
Hrana koja sadrži jodJod je hemijski element koji je od suštinskog značaja za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji regulišu rast i metabolizam. Jod je komponenta skoro svake biljke i životinje. Standardna merenja joda u hrani ne postoje, jer...
30. dec.
Koji orašasti plodovi sadrže jod?Jod je mineral koji igra fundamentalnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu.
Nama je potreban jod za pravilan rast i razvoj tkiva, za naš mozak i nervni sistem, ali njegova najvažnija uloga je uključenje u pravilno...
29. mart
Obloga od joda, alkohola i aspirina kod bolova u leđima i zglobovimaPomešajte alkohol i jod i dodajte tablete aspirina.
Sve to promešajte i ostavite na tamnom mestu 21 dan.
Nakon toga svaki dan koristite u vidu obloge ili možete direktno masirati bolno mesto....
31. mart
Značenje joda za organizamSupstanca jod je hemijski element koji igra važnu ulogu: koristi se kao osnovni materijal za hormone koje proizvodi štitna žlezda, a koji regulišu mnoge aktivnosti u našem telu.
Trebalo bi da obezbedimo jod iz naše ishrane...
21. dec.
Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezduŠtitna žlezda je osetljiv organ. Čak i mala odstupanja u njenim funkcijama provociraju zdravstveni problem. Ishrana može da se pojavi kao faktor kod poremećaja njene aktivnosti.
Neke namirnice dovode do hiper funkcije,...
13. nov.
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduProblemi sa štitnjačom se teško otkrivaju. Simptomi se obično manifestuju u vidu problema sa težinom, nedostatakom energije i u vidu lošeg varenja. Takođe je pristuan i stalni osećaj umora praćen osećajem nadutosti...
23. mart
Liker od zelenih oraha sa dahom cimetaOrahe beremo tada, kada su još uvek u mlečnoj fazi.
Operite male zelene voćke i prepolovite ih. Bake su svaki orah probijale veliko iglom, ali je ovde količina dupla, pa je ova varijanta sa presecanjem na pola brža. Poželjno...
20. jun
Hrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezdeHipertireoza i hipotireoza su dve uobičajene bolesti povezane sa životnim stilom, posebno među ženama. Koren ovih bolesti leži u štitnoj žlezdi.
Iako postoji nekoliko lekova i tretmana bez recepta koji mogu da uravnoteže...
15. jul
5 vitamina i minerala, koje nema potrebe da dodatno unosite/undefined /h3 Svakog dana čujemo razne savete lekara, prijatelja i rodbine. Nekoliko američkih eksperata (uključujući i dr Lorejn Majta - doktorke u Nju Džerziju i bivše studentkinje Američke akademije za regenerativnu...
11. mart
Sirup od crne aronijeBiramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode.
Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo...
05. januar
Čaj od listova trešnje za čišćenje telaČaj pripremate u čajniku ili u šerpici. Izlomite 3 osušena lista trešnje, prelijte ih sa 300 ml vrele vode i sačekajte 15 minuta.
Procedite i podelite tečnost na 2 dela za ujutru i uveče - uzimajte u dva puta dnevno, pre...
10. april
Najpopularnije morsko povrćeKada je reč o koristima od povrća, svi se sećaju dečije pesme o onome ko ne jede povrće. Možemo li reći isto za morsko povrće? Znamo li dovoljno o njemu?
Šta je morsko povrće
Pod ovim imenom podrazumevamo različite...
06. dec.
Prednosti i mane celeraSa jedva 10 kalorija u svakoj stabljci, celer se može smatrati jednom od najniže kaloričnih namirnica. Hrskavo povrće je mnogo više od toga. Sadrži niz prednosti za zdravlje i to je činjenica koja je široko poznata. Upravo...
05. mart
Jedite japansku jabuku, za mlađu kožuJapanska jabuka, rajska jabuka ili božansko voće kako je nazivaju, je poreklom iz Kine i Japana. U prevodu sa grčkog označava božansku vatru.
U Bugarskoj se gaji uglavnom u crnomorskom primorju i u gradovima Plovdivu...
03. mart
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
07. okt.
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaKurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira...
15. mart
Zašto treba da jedemo jajaU poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne.
U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi...
07. mart
Čuvanje i konzerviranje limunaUprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun...
27. feb.
Škampi - korisni ili štetniŠkampi su morski stanovnici i najmanji su predstavnici rakova. Dužina im je do 30 cm, ali najčešće sretani škampi u prodavnicama su samo 7-8 cm. Veličina škampa određuje njegovu cenu.
Da biste bili sigurni da su škampi...
08. jul
10 razloga da jedete više paprike1. Kada je sadržaj vitamina C u pitanju, paprika je u velikoj prednosti u odnosu na limun i ribizlu. Treba imati na umu da se najviše askrobinske kiseline nalazi oko drške, a taj deo obično sečemo i bacamo kada čistimo...
27. sep.
Zašto da jedemo više oraha?Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega...
16. mart
Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstvaOrašasti plodovi su izuzetno ukusni i korisni. Naučno je dokazano da konzumacija šake orašastih plodova dnevno pojačava aktivnost organizma u celini, ali uglavnom pojačava aktivnost mozga.
Orašasti plodovi smanjuju...
07. nov.
Najčešći znaci nedostatka joda Neke grupe ljudi imaju veći rizik od nedostatka joda od drugih. Evo kako da uočite crvene zastavice.
Kada je u pitanju jod (hemikalija koja pomaže vašem telu da proizvodi hormone štitne žlezde i reguliše energiju),...
15. dec.
Preporučen dnevni unos godži bobicaGodži je veoma cenjena biljka, koja je poznata po širokoj primeni u kineskoj tradicionalnoj medicini. Prvi podaci za ovu biljku datiraju još pre 5000 godina pre nove nere, kada se godži gajila na prostorima tibetskih Himalaja...
03. maj