Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

JodJod
13. maj
Jod je mineral koji je potreban organizmu kako bi sproveo sintezu tireoidnih hormona - tiroksina (T4) i trioditoronina (T3). U normalnim uslovima organizam čoveka sadrži oko 20 do 30 mg joda, a najviše se nalazi u štitnoj...
Hrana koja sadrži jodHrana koja sadrži jod
30. dec.
Jod je hemijski element koji je od suštinskog značaja za proizvodnju hormona štitne žlezde, koji regulišu rast i metabolizam. Jod je komponenta skoro svake biljke i životinje. Standardna merenja joda u hrani ne postoje, jer...
Koji orašasti plodovi sadrže jod?Koji orašasti plodovi sadrže jod?
29. mart
Jod je mineral koji igra fundamentalnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u telu. Nama je potreban jod za pravilan rast i razvoj tkiva, za naš mozak i nervni sistem, ali njegova najvažnija uloga je uključenje u pravilno...
Obloga od joda, alkohola i aspirina kod bolova u leđima i zglobovimaObloga od joda, alkohola i aspirina kod bolova u leđima i zglobovima
31. mart
Pomešajte alkohol i jod i dodajte tablete aspirina. Sve to promešajte i ostavite na tamnom mestu 21 dan. Nakon toga svaki dan koristite u vidu obloge ili možete direktno masirati bolno mesto....
Značenje joda za organizamZnačenje joda za organizam
21. dec.
Supstanca jod je hemijski element koji igra važnu ulogu: koristi se kao osnovni materijal za hormone koje proizvodi štitna žlezda, a koji regulišu mnoge aktivnosti u našem telu. Trebalo bi da obezbedimo jod iz naše ishrane...
Najkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezduNajkorisnija i najštetnija hrana za štitnu žlezdu
13. nov.
Štitna žlezda je osetljiv organ. Čak i mala odstupanja u njenim funkcijama provociraju zdravstveni problem. Ishrana može da se pojavi kao faktor kod poremećaja njene aktivnosti. Neke namirnice dovode do hiper funkcije,...
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduKorisne i štetne namirnice za štitnu žlezdu
23. mart
Problemi sa štitnjačom se teško otkrivaju. Simptomi se obično manifestuju u vidu problema sa težinom, nedostatakom energije i u vidu lošeg varenja. Takođe je pristuan i stalni osećaj umora praćen osećajem nadutosti...
Liker od zelenih oraha sa dahom cimetaLiker od zelenih oraha sa dahom cimeta
20. jun
Orahe beremo tada, kada su još uvek u mlečnoj fazi. Operite male zelene voćke i prepolovite ih. Bake su svaki orah probijale veliko iglom, ali je ovde količina dupla, pa je ova varijanta sa presecanjem na pola brža. Poželjno...
Hrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezdeHrana za poboljšavanje funkcije štitne žlezde
15. jul
Hipertireoza i hipotireoza su dve uobičajene bolesti povezane sa životnim stilom, posebno među ženama. Koren ovih bolesti leži u štitnoj žlezdi. Iako postoji nekoliko lekova i tretmana bez recepta koji mogu da uravnoteže...
5 vitamina i minerala, koje nema potrebe da dodatno unosite5 vitamina i minerala, koje nema potrebe da dodatno unosite
11. mart
/undefined /h3 Svakog dana čujemo razne savete lekara, prijatelja i rodbine. Nekoliko američkih eksperata (uključujući i dr Lorejn Majta - doktorke u Nju Džerziju i bivše studentkinje Američke akademije za regenerativnu...
Sirup od crne aronijeSirup od crne aronije
05. januar
Biramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode. Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo...
Čaj od listova trešnje za čišćenje telaČaj od listova trešnje za čišćenje tela
10. april
Čaj pripremate u čajniku ili u šerpici. Izlomite 3 osušena lista trešnje, prelijte ih sa 300 ml vrele vode i sačekajte 15 minuta. Procedite i podelite tečnost na 2 dela za ujutru i uveče - uzimajte u dva puta dnevno, pre...
Najpopularnije morsko povrćeNajpopularnije morsko povrće
06. dec.
Kada je reč o koristima od povrća, svi se sećaju dečije pesme o onome ko ne jede povrće. Možemo li reći isto za morsko povrće? Znamo li dovoljno o ​​njemu? Šta je morsko povrće Pod ovim imenom podrazumevamo različite...
Prednosti i mane celeraPrednosti i mane celera
05. mart
Sa jedva 10 kalorija u svakoj stabljci, celer se može smatrati jednom od najniže kaloričnih namirnica. Hrskavo povrće je mnogo više od toga. Sadrži niz prednosti za zdravlje i to je činjenica koja je široko poznata. Upravo...
Jedite japansku jabuku, za mlađu kožuJedite japansku jabuku, za mlađu kožu
03. mart
Japanska jabuka, rajska jabuka ili božansko voće kako je nazivaju, je poreklom iz Kine i Japana. U prevodu sa grčkog označava božansku vatru. U Bugarskoj se gaji uglavnom u crnomorskom primorju i u gradovima Plovdivu...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Kurkumom protiv gastritisa i kolitisaKurkumom protiv gastritisa i kolitisa
15. mart
Kurkuma je začin, koji se koristi već hiljadama godina unazad. Ona ima i dosta lekovitih svojstava. Ima antibakterijsko i antiseptično dejstvo. Takođe, poseduje i antibakterijska svojstva i preporučljivo je da se konzumira...
Zašto treba da jedemo jajaZašto treba da jedemo jaja
07. mart
U poslednjoj decniji jaja su izazvala brojne polemike o tome da li su korisna ili ne. U stvari, jaja su bogata hranljivim sastojcima, uključujući i najvažnije vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu u borbi...
Čuvanje i konzerviranje limunaČuvanje i konzerviranje limuna
27. feb.
Uprkos tome što je kiseli, limun se može pokvariti kao i svako drugo voće. Nabori, meke ili tvrde mrlje i tamna boja su znak da je limun počeo da gubi svoj ukus i sok. Sprečite to tako što ćete naučiti kako da čuvate limun...
Škampi - korisni ili štetniŠkampi - korisni ili štetni
08. jul
Škampi su morski stanovnici i najmanji su predstavnici rakova. Dužina im je do 30 cm, ali najčešće sretani škampi u prodavnicama su samo 7-8 cm. Veličina škampa određuje njegovu cenu. Da biste bili sigurni da su škampi...
10 razloga da jedete više paprike10 razloga da jedete više paprike
27. sep.
1. Kada je sadržaj vitamina C u pitanju, paprika je u velikoj prednosti u odnosu na limun i ribizlu. Treba imati na umu da se najviše askrobinske kiseline nalazi oko drške, a taj deo obično sečemo i bacamo kada čistimo...
Zašto da jedemo više oraha?Zašto da jedemo više oraha?
16. mart
Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega...
Najkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstvaNajkorisniji orašasti plodovi i njihova svojstva
07. nov.
Orašasti plodovi su izuzetno ukusni i korisni. Naučno je dokazano da konzumacija šake orašastih plodova dnevno pojačava aktivnost organizma u celini, ali uglavnom pojačava aktivnost mozga. Orašasti plodovi smanjuju...
Najčešći znaci nedostatka joda ​Najčešći znaci nedostatka joda ​
15. dec.
Neke grupe ljudi imaju veći rizik od nedostatka joda od drugih. Evo kako da uočite crvene zastavice. Kada je u pitanju jod (hemikalija koja pomaže vašem telu da proizvodi hormone štitne žlezde i reguliše energiju),...
Preporučen dnevni unos godži bobicaPreporučen dnevni unos godži bobica
03. maj
Godži je veoma cenjena biljka, koja je poznata po širokoj primeni u kineskoj tradicionalnoj medicini. Prvi podaci za ovu biljku datiraju još pre 5000 godina pre nove nere, kada se godži gajila na prostorima tibetskih Himalaja...