Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šarena soSvi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje.
Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
19. maj
Domaća šarena soSeme bundeve i kukuruz unapred sameljite.
Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite.
Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli.
Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
11. jul
Gorka so (Engleska so)Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat.
Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
09. maj
Morska SoNaravno postoje i skuplje varijante soli, kao na primer atlantska jodirana morska so, čija je cena oko 2, 5 evra za 500 g. Možete da nađete običnu morsku so u skoro svakoj prodavnici hrane....
27. jun
Himalajska SoOdmah posle šećera, so je najčešće korišćen začin. Po nekom nepisanom pravilu se kod nas jelima dodajte 3 puta više soli nego što je to dozvoljenih 3 - 5 mg dnevno. Posledice prekomerne konzumacije soli mogu biti opasne po...
03. jun
So - koristi i šteteNatrijum hlorid, Štetnost Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. To je zbog tvrdnje da visok unos soli dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući visok...
16. avgust
Maldonska so - suština i prednostiKada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
08. jul
Kako se pravi šarena soŠarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju.
Recepti po kojima...
03. jun
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaPlava so ili persijska plava so je jedna od najređih i najstarijih soli na planeti. To je jedinstven i redak mineral koji se nalazi u planinskim lancima Irana (severna provincija Semnan) - jedno od retkih mesta na svetu gde...
01. mart
Kako pravilno čuvati so?So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo.
Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
11. dec.
Šta je košer so?Već sada na tržištu možemo videti zdravije alternative običnoj jodiranoj soli - himalajska so, crna so i druge vrste. Jedna od najzanimljivijih vrsta soli je košer so....
16. jun
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaGlavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
01. jun
Značenje joda za organizamZa kuvanje koristite jodiranu so. Kompletna i uravnotežena ishrana, upotreba jodirane soli obezbeđuje dovoljan unos joda, održava ravnotežu hormona štitaste žlezde i sprečava njene bolesti....
21. dec.
Kako so deluje na pritisak?So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak.
Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...
17. jun
Šta je to maldonska so?Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati na Maldonsku so.
Za so se generalno kaže da "čini" jela lošim ako nije prisutna....
08. dec.
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Jodirana so sprečava teške bolesti.
Dakle, potpuno izbacivanje soli iz ishrane nije najbolja stvar koju možete učiniti svom telu. Dnevna konzumacija soli do 5 grama neće stvoriti zdravstvene rizike....
28. april
Kako da izvučemo so iz sira?Obično se sir, nezavisno od toga da li je kupljen u prodavnici ili je pripremljen u domaćim uslovima, čuva u salamuri, pripremljenoj od soli i vode, da bi dugo sačuvao kvalitet.
Upotreba slane hrane je kontraindikovana...
15. maj
Kako da izvučemo so iz preslanih maslina?Masline spadaju u grupu najukusnijih i najkorisnijih plodova i u sebi nose mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Svakodnevno konzumiranje maslina omogućava našem organizmu snabdevanje monozasićenim masnim kiselinama iz grupe...
30. nov.
Himalajska so - belo zlato koje leči više od 20 bolestiHimalajska so je najzdravija i najčistija so na svetu. Ona sadrži 84 skupocena elementa, koja se nalaze u našem telu. Ovi minerali imaju veliku asimilaciju od našeg organizma. Njena molekularna struktia sadrži natrijum,...
05. dec.
Najčešći znaci nedostatka joda Prvo, obavezno kupite i jedite so koja je jodirana. Kada je so jodirana to treba da piše na pakovanju....
15. dec.
Recepti kod intolerancije na laktozukukuruznog ulja, 3 jaja, 200 g brokolija, 50 g dimljenog lososa, jodirana so, žumance za premazivanje, susam za posipanje, papir za pečenje....
17. jun
Korisne i štetne namirnice za štitnu žlezduAli uzmite u obzir da gotovi proizvodi mogu sadržati natrijumovu so, a ne vama potrebnu - jodiranu.
Međutim, unos joda treba biti umeren....
23. mart
Koliko soli treba da dodajemo jelu?U prodavnicama se može kupiti jodirana so. Ona se preporučuje osobama koje imaju probleme sa štitnom žlezdom. Budući da jod brzo ispari, on se treba dodati jelu nekoliko minuta pre nego što jelo bude gotovo....
18. mart