Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kajmak pitaPotom dodati mlako mleko i mlaku vodu, omekšali margarin, jaja i kajmak, pa postepeno dodajući preostalo brašno zamesiti testo. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta....
24. jun
Mleveno meso - bugarska kajmaKuvanje s mlevenim mesom
Od mlevenog mesa- kajme se prave bugarska jela, sa kojim je njihova kuhinja popularna u celom svetu - tradicionalne musaka, sarma od kupusa, punjene paprike s mlevenim mesom i pirinčem, ćuftice...
27. jun
Kajmak Ekmek KadaifPrvo se priprema kadaif tako što se za taj cilj veoma sitno isecka i rasporedi se u veliku tepsiju. Pomeša se sa istucanim orasima.
Maslac se proprži i kadaif se zaliva njima. Stavlja se u rernu da se peče dok ne dobije...
04. feb.
Značenje kajmaka za perfektni espresoŠta je u stvari kajmak?
Kajmak je mirisna, crvenkasto-braon pena koja se nalazi na vrhu espresa. Nastaje kada se mehurići vazduha kombinuju sa fino mlevenom kafom....
20. nov.
Kako se pravi kajmak na kafi?Najbolji i najukusniji kajmak se dobija od sveže pržene kafe koja je ostavljena da odstoji oko dve nedelje....
28. avgust
Da napravimo domaću slatku pavlakuOd mleka se skida kajmak koji treba da je dosta gust. Nakon toga odstoji na hladnom nekoliko dana i pavlaka je gotova.
Pavlaka može da se dobije i od pasterizovanog kajmaka....
28. mart
Kako da sami napravimo čist maslac?Velikom drvenom kašikom pažljivo pokupite kajmak i sipajte ga u posudu.
Imajte na umu da vam za 1 litar kajmaka treba oko 5 litara mleka. Kada ste kajmak sipali u posudu, počnite da ga mutite mikserom....
25. januar
PavlakaPavlaka je u suštini moderan naziv za kajmak. U prošlosti se dobijala skupljanjem kajmaka sa svežeg mleka, danas se pavlaka odvaja centrifugom. Da bi bila prava pavlaka mora da ima bar 10% mlečne masti....
14. jul
Domaći maslacNakon kuvanja odvajam kajmak u staklenu teglu i stavljam u zamrzivač. Za tri nedelje, tj. od otprilike 15 l mleka sakupljam otprilike 300 grama lepog gustog kajmaka....
18. nov.
Fusili sa tunjevinom i siromProcedimo makarone, pa naspemo kajmak, kocicke fete, kockice bri sira, tunu iz konzerve , kiselo mleko i vratimo na ringlu ali na toplu ringlu ne na vruću, pa izmešamo sve dok se ne rastope kajmaki bri sir....
21. maj
Kako se određuje masnoća mleka?Za to vreme, kajmak (masnoća) iz mleka treba da se izdvoji.
Uzmite lenjir i proverite rezultat. Svaki milimetar kajmaka odgovara procentu masnoće - kajmak debljine 3 mm znači da mleko ima 3 procenata masnoće....
17. januar
Zlatna pravila za pravljenje turske kafeTako kafa polako ključa i nastaje lep kajmak. Nakon prvog ključanja, kafa se skida sa vatre i ponovo stavlja da proključa....
17. nov.
Pravi domaće pripremljeni kravlji maslacPotrebno je da se pokupi više kajmaka. Ukoliko sveže mleko kuvate nekoliko puta sedmično ili u mesecu, prosto sakupljajte kajmak i čuvajte ga u zamrzivaču ili komori. Bilo bi dobro da se sakupi barem jedna šolja za čaj....
05. januar
Kako da sami pripremimo kiselu pavlakuZa vreme kuvanja ćete videti da će se stvoriti kajmak koji treba brzo da skinete kašikom i da stavite u posebnu posudu. To radite dok ne pokupite ceo kajmak, a ako je potrebno možete ugrejati mleko ponovo....
26. nov.
Čizkejk sa malinama u čašiUmesto "ala" kajmaka možete koristiti neki drugi neslani sir.
Prijatno!...
27. feb.
Domaći kravlji maslacOd pripremljenog domaćeg kiselog mleka skinite kajmak sa površine.
U kanister od 5 litara sipajte vodu, kiselo mleko i kajmak....
28. okt.
Kako da napravimo pravi espreso kod kućeBogat tamno-smeđi krem nazvan kajmak ili pena na površini šoljice je najbolji pokazatelj pravilno skuvane količine espresa....
22. nov.
Omlet sa sirom i kajmakomU tiganj staviti kajmak i sir, pa izgnječiti. Pržiti dok sir ne počne da ključa, a kajmak se istopi.
Dodati umućena jaja i pržiti uz mešanje. Gotovo je kad jaja očvrsnu.
Količinu soli prilagoditi siru....
17. nov.
Šta sadrži pavlaka za kuvanje?I za one od vas, koji se nisu sami setili, pavlaka je u stvari moderan naziv za kajmak....
09. maj
Vrste kafe prema načinu pripremeDa bi imali dobru kremu (kajmak), džezva bi trebalo da bude uža na vrhu.
Zatim se piće polako sipa da bi se kajmak sačuvao....
04. jun
Nemasni i neslani domaći sitni sirDok se hladi, odvojite kajmak kašikom čim se formira i nastavite dok ne prestane da stvara kajmak.
Vraćamo mleko na šporet i zagrevamo. Dodajte kiselo mleko i rastvorite ga unutra....
11. sep.
Pogačice sa kajmakomSjediniti 1 belance i kajmak i puniti udubljenja.1 žumance razmutiti, premazati pogačice (u krug, ne preko kajmaka). Posuti susamom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 minuta....
15. avgust
Fusili sa jagnjetinomProcediti fusile, vratiti ih u šerpu, pa dopdati kajmak i mešati toliko dok se kajmak ne rastopi, pa tek onda dodati grčki jogurt. Sitno iseckamo jagnjeće pečenje i spojimo sa fusilima. Promešamo i serviramo u tanjire....
08. april
Jogurt sladoled sa kikiriki puteromAko nemate kajmak dodajte kiselo mleko visoke masnoće. Med možete da zamenite eritrolom, stevijom ili pekmezom po vašem ukusu.
Blendujte nekoliko sekundi....
12. feb.