Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Široka melniška lozaKarakteristike široke melniške loze
Široka melniška loza je sorta koja se posebna, ne samo zato što se gaji samo na području Bugarske, već i zbog karakteristika koje poseduje. Ima jarku crvenu boju....
24. mart
Široke paprike sa jajima i sirom iz rerneIzabrala sam šest krupnih belih paprika koje su velike i široke. Odsekla sam 1 cm od drške i odvojila sam semenke.
Umutimo jaja viljuškom u posudi u njih dodajemo mrvljeni sir, a po želji i mleveni biber....
23. dec.
Sarma od lozeIzdinstajte luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso, pečurke, pirinač i masline.
Posolite i pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i drugom začinima po vašem izboru. U namazanu posudu za pečenje rasporedite jedan deo...
29. dec.
Zamrzavanje listova vinove lozeKada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo.
Listove vinove...
02. jul
Listovi loze u teglamaOdaberite mlade, zdrave listove loze približno jednake veličine.
Operite ih i poparite u posoljenoj kipućoj vodi.
Izvadite ih i ostavite da se osuše i da se ohlade.
Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte...
12. jun
1
Pasterizovani listovi vinove lozeListove operite hladnom vodom i ocedite ih.
U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber.
Kada salamura...
07. jul
Mamine sarmice od lozeU masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač...
25. nov.
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeKarakteristične su mu narandžasta boja i crni donji kraj panja.
Pogledajte kako da kuvamo lisičarku.
Biserovka, Biserna pečurka (Amanita rubescens Pers.)...
22. jun
Turske sarme od vinove lozePotopite pirinač u hladnu vodu pola sata, a zatim ga ocedite.
Sitno iseckan luk posolite i gnječite ga rukama, dok ne postane providan. Prelijte ga hladnom vodom i ocedite ga. Ponovite postupak još jednom.
Mlevenom...
12. januar
Turske sarme sa listovima lozeListovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe.
Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok...
19. jul
Lenja sarma od vinove lozeLuk oljuštite, sitno ga iseckajte i prodinstajte ga sa uljem, dok ne omekša.
Zatim dodajte mleveno meso, koje ste razredili sa malo vode. Mešajte oko 10 minuta, pa zatim dodajte oprani pirinač.
Nakon 4 minuta dodajte...
14. januar
Posne sarme od vinove lozePoparite konzervirane listove vinove loze u vrućoj vodi.
Prepržite sitno iseckani luk i praziluk u zagrejanoj masnoći i dodajte očišćeni i oprani pirinač, pržite ga dok ne postane staklast.
Začinite solju, biberom i...
07. april
Musaka sa listovima vinove lozeListovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu.
Posole se i zalivaju se vodom.
Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu.
Luk se očisti, opere i sitno se isecka.
Stavlja...
23. okt.
Suši u listovima vinove lozeOperite pirinač i stavite da se kuva prema uputstvu na pakovanju dok ne upije celu tečnost. Nije preporučljivo da podižete poklopac za vreme kuvanja. Kuvani pirinač ostavite ispod poklopca 15-20 minuta. Nakon toga promešajte...
04. dec.
Sarme od loze sa maslinamaPečurke se iseku na male parčiće, da bi mogle da se uviju u sarme, ali ne previše male, jer kad se zaprže savijaju se. Masline se iseku na 3-4 dela svaka. Luk i beli luk se seko na ne mnogo sitno.
U posudi se zagreva ulje...
30. dec.
Pileći želuci sa listom vinove lozeSkuvajte želuce i naseckajte ih na male komade.
Luk i beli luk naseckajte i izdinstajte. Kada omekšaju, dodajte želudce, prodinstajte još malo i stavite alevu papriku i začine.
Listove vinove loze prelijte vrućom vodom...
09. avgust
Posne sarme od loze sa prazilukomIseckajte luk i praziluk i zapržite ih, nakon toga dodajte opran i oceđen pirinač zajedno sa isečenim belim lukom i zapržite, dok pirinač ne postane staklast.
Začinite solju, biberom, suvom mirođijom i nanom, biberom i...
05. januar
Apetitne sarme sa listovima vinove lozeOčistite luk i šargarepu i sitno ih iseckajte. Dinstajte ih u masti.
Dodajte opran i očišćen pirinač i izrendan paradajz. Promešajte i dodajte mleveno meso. Začinite solju i začinima po želji.
Skinite nadev sa vatre...
19. januar
Ukusne sarmice od lista vinove lozeNaseckajte luk na sitno i prodinstajte ga sa malo ulja u dubokom tiganju, dodajte mleveno meso i dve kašike vode, promešajte da se sve pretvori u mrvice.
Začinite alevom paprikom, biberom, posolite i dodajte čubar. Operite...
01. jul
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuSveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu.
Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme...
31. dec.
Sarme od loze sa ukusnim sosomSastojci za nadev sarimi se dobro promešaju. Dodaje se malo vodice, tako da mleveno meso bude rastresito.
U sredinu svakog lista loze se stavlja po malo nadeva i uvijaju se sarme koje se redđaju gusto jedna do druge u...
20. okt.
Posne sarmice od loze sa pirinčemOperemo listove loze, odvajajući nekoliko manjih i nežnih. Poparimo velike listove u vreloj posoljenoj vodi 4-5 minuta.
Sečemo luk i zapržimo ga dok ne postane prozračan u malo ulja. Operemo pirinač i sipamo ga u luk....
11. jun
Sarmice od loze sa mlevenim mesomZapržite luk iseckan na sitno, dodajte mleveno meso sa pirinčem i dobro promešajte.
Začinite začinima i dolijte šolju vode. Nakon što se voda apsorbuje sklonite smesu sa vatre.
Zapržite u šerpi sa malo ulja paradajz...
10. jun
Ukusne sarmice od loze sa pirinčemOčistite i oljuštite luk i isecite ga na sitno. Isto uradite i sa šargarepama.
Zagrejte ulje i izdinstajte povrće. Kada je gotovo dodajte pirinač, zapržite kratko, nakon toga dodajte vodu.
Dok voda ne uvri isecite paradajz...
12. jun
Bakini listovi vinove loze u teglamaListove vinove loze dobro operemo i ređamo jedan na drugi. Maksimum po 10-15 listova.
Mirođiju i divlju nanu sitno iseckamo i stavljamo po malo u sredinu na gomilicu.
Uvijamo u rolat i vezujemo koncem.
Stavljamo...
21. okt.