Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Široka melniška lozaŠiroka melniška loza
24. mart
Karakteristike široke melniške loze Široka melniška loza je sorta koja se posebna, ne samo zato što se gaji samo na području Bugarske, već i zbog karakteristika koje poseduje. Ima jarku crvenu boju....
Široke paprike sa jajima i sirom iz rerneŠiroke paprike sa jajima i sirom iz rerne
23. dec.
Izabrala sam šest krupnih belih paprika koje su velike i široke. Odsekla sam 1 cm od drške i odvojila sam semenke. Umutimo jaja viljuškom u posudi u njih dodajemo mrvljeni sir, a po želji i mleveni biber....
Sarma od lozeSarma od loze
29. dec.
Izdinstajte luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso, pečurke, pirinač i masline. Posolite i pospite biberom i alevom paprikom, čubrom i drugom začinima po vašem izboru. U namazanu posudu za pečenje rasporedite jedan deo...
Zamrzavanje listova vinove lozeZamrzavanje listova vinove loze
02. jul
Kada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo. Listove vinove...
Listovi loze u teglamaListovi loze u teglama
12. jun
1
Odaberite mlade, zdrave listove loze približno jednake veličine. Operite ih i poparite u posoljenoj kipućoj vodi. Izvadite ih i ostavite da se osuše i da se ohlade. Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte...
Pasterizovani listovi vinove lozePasterizovani listovi vinove loze
07. jul
Listove operite hladnom vodom i ocedite ih. U odgovarajućoj posudi pripremite salamuru od litra vode, 100 ml sirćeta, 2 kašike šećera i dodajte po 1 kašiku soli i začina - seme slačice, piment i biber. Kada salamura...
Mamine sarmice od lozeMamine sarmice od loze
25. nov.
U masnoći izdinstajte usitnjeni luk, praziluk i beli luk dok ne postanu prozračni. Dodajte i narendanu šargarepu. U povrće dodajte i mleveno meso da se prži dok se ne pretvori u mrvice. U smesu dodajte i očišćen i opran pirinač...
Najčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristikeNajčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristike
22. jun
Karakteristične su mu narandžasta boja i crni donji kraj panja. Pogledajte kako da kuvamo lisičarku. Biserovka, Biserna pečurka (Amanita rubescens Pers.)...
Turske sarme od vinove lozeTurske sarme od vinove loze
12. januar
Potopite pirinač u hladnu vodu pola sata, a zatim ga ocedite. Sitno iseckan luk posolite i gnječite ga rukama, dok ne postane providan. Prelijte ga hladnom vodom i ocedite ga. Ponovite postupak još jednom. Mlevenom...
Turske sarme sa listovima lozeTurske sarme sa listovima loze
19. jul
Listovi loze vru 5 minuta u malo vode sa sokom od limuna. Voda se prosipa i listovi se hlade. Najžilaviji listovi se stavljaju na dno šerpe. Nadev se priprema, dok se luk prži u zagrejanom maslinovom ulkju ili ulju dok...
Lenja sarma od vinove lozeLenja sarma od vinove loze
14. januar
Luk oljuštite, sitno ga iseckajte i prodinstajte ga sa uljem, dok ne omekša. Zatim dodajte mleveno meso, koje ste razredili sa malo vode. Mešajte oko 10 minuta, pa zatim dodajte oprani pirinač. Nakon 4 minuta dodajte...
Posne sarme od vinove lozePosne sarme od vinove loze
07. april
Poparite konzervirane listove vinove loze u vrućoj vodi. Prepržite sitno iseckani luk i praziluk u zagrejanoj masnoći i dodajte očišćeni i oprani pirinač, pržite ga dok ne postane staklast. Začinite solju, biberom i...
Musaka sa listovima vinove lozeMusaka sa listovima vinove loze
23. okt.
Listovi vinove loze se veoma dobro operu i stavljaju se u posudu. Posole se i zalivaju se vodom. Ostavljaju se na 30 minuta u vodi, nakon čega se veoma dobro operu. Luk se očisti, opere i sitno se isecka. Stavlja...
Suši u listovima vinove lozeSuši u listovima vinove loze
04. dec.
Operite pirinač i stavite da se kuva prema uputstvu na pakovanju dok ne upije celu tečnost. Nije preporučljivo da podižete poklopac za vreme kuvanja. Kuvani pirinač ostavite ispod poklopca 15-20 minuta. Nakon toga promešajte...
Sarme od loze sa maslinamaSarme od loze sa maslinama
30. dec.
Pečurke se iseku na male parčiće, da bi mogle da se uviju u sarme, ali ne previše male, jer kad se zaprže savijaju se. Masline se iseku na 3-4 dela svaka. Luk i beli luk se seko na ne mnogo sitno. U posudi se zagreva ulje...
Pileći želuci sa listom vinove lozePileći želuci sa listom vinove loze
09. avgust
Skuvajte želuce i naseckajte ih na male komade. Luk i beli luk naseckajte i izdinstajte. Kada omekšaju, dodajte želudce, prodinstajte još malo i stavite alevu papriku i začine. Listove vinove loze prelijte vrućom vodom...
Posne sarme od loze sa prazilukomPosne sarme od loze sa prazilukom
05. januar
Iseckajte luk i praziluk i zapržite ih, nakon toga dodajte opran i oceđen pirinač zajedno sa isečenim belim lukom i zapržite, dok pirinač ne postane staklast. Začinite solju, biberom, suvom mirođijom i nanom, biberom i...
Apetitne sarme sa listovima vinove lozeApetitne sarme sa listovima vinove loze
19. januar
Očistite luk i šargarepu i sitno ih iseckajte. Dinstajte ih u masti. Dodajte opran i očišćen pirinač i izrendan paradajz. Promešajte i dodajte mleveno meso. Začinite solju i začinima po želji. Skinite nadev sa vatre...
Ukusne sarmice od lista vinove lozeUkusne sarmice od lista vinove loze
01. jul
Naseckajte luk na sitno i prodinstajte ga sa malo ulja u dubokom tiganju, dodajte mleveno meso i dve kašike vode, promešajte da se sve pretvori u mrvice. Začinite alevom paprikom, biberom, posolite i dodajte čubar. Operite...
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuKonzervirani listovi vinove loze za sarmu
31. dec.
Sveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu. Pripremite salamuru u dubokoj šerpi. Sipajte sirće, vodu, šećer i so, kao i sve začine - seme...
Sarme od loze sa ukusnim sosomSarme od loze sa ukusnim sosom
20. okt.
Sastojci za nadev sarimi se dobro promešaju. Dodaje se malo vodice, tako da mleveno meso bude rastresito. U sredinu svakog lista loze se stavlja po malo nadeva i uvijaju se sarme koje se redđaju gusto jedna do druge u...
Posne sarmice od loze sa pirinčemPosne sarmice od loze sa pirinčem
11. jun
Operemo listove loze, odvajajući nekoliko manjih i nežnih. Poparimo velike listove u vreloj posoljenoj vodi 4-5 minuta. Sečemo luk i zapržimo ga dok ne postane prozračan u malo ulja. Operemo pirinač i sipamo ga u luk....
Sarmice od loze sa mlevenim mesomSarmice od loze sa mlevenim mesom
10. jun
Zapržite luk iseckan na sitno, dodajte mleveno meso sa pirinčem i dobro promešajte. Začinite začinima i dolijte šolju vode. Nakon što se voda apsorbuje sklonite smesu sa vatre. Zapržite u šerpi sa malo ulja paradajz...
Ukusne sarmice od loze sa pirinčemUkusne sarmice od loze sa pirinčem
12. jun
Očistite i oljuštite luk i isecite ga na sitno. Isto uradite i sa šargarepama. Zagrejte ulje i izdinstajte povrće. Kada je gotovo dodajte pirinač, zapržite kratko, nakon toga dodajte vodu. Dok voda ne uvri isecite paradajz...
Bakini listovi vinove loze u teglamaBakini listovi vinove loze u teglama
21. okt.
Listove vinove loze dobro operemo i ređamo jedan na drugi. Maksimum po 10-15 listova. Mirođiju i divlju nanu sitno iseckamo i stavljamo po malo u sredinu na gomilicu. Uvijamo u rolat i vezujemo koncem. Stavljamo...