Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KimKim (Carum carvi) je specifičan aromatičan začin, koji na našim prostorima može biti poznat i kao kimlin, kimljen, poljski kim. Sama biljka kip spada u višegodišnje biljke iz porodice Apiaceae i rođak je peršunu i šargarepi...
24. dec.
Ulje kima - koristi i primenaKim je jedna od najkorisnijih biljaka i začina. On ima veoma izraženu aromu i u nekim krajevima je poznat kao kimel, divlji anis, divlji komorač.
Kim je biljka koja je višegodišnja biljka iz porodice Štitare. Ne treba...
28. jul
Razlika između kima i kuminaPonekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji...
30. maj
Koji začini su odgovarajući za supuU različite supe idu različiti začini, koji se slažu sa proizvodima koji se koriste. Ne treba da stavljate sve začine odjednom, možete ih kombinovati po želji.
Supama sa mesom odgovaraju peršun, kurkuma, kari, biber...
27. januar
U koja jela treba dodati kajensku papriku?Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike.
Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike"....
10. dec.
Jaja sa peršunom i kimomIseckati peršun. Iseckati beli luk.
Umutiti jaja i dodati peršun, beli luk, maslinovo ulje, so biber i kim.
Sve promešati izliti u tiganj i peći sa obe strane....
08. mart
Musaka od patlidžanaIseći patlidžane na kolutove. U jednu posudu staviti 2 kašike paradajz paste, so, kim, peršun, maslinovo ulje, majonez, dobro izmešati dok se sve ne sjedini.
U vatrostalnu posudu ređati patlidžane, koji su već bili umočeni...
23. dec.
Karfiol u crvenom sosuObariti karfiol.
U tiganj narendati paradajz i beli luk, dodati peršun, kim i papriku i ulje.
Propržiti dok se sve lepo ne zgusne.
Dodati karfiol i kuvati 20 minuta....
18. dec.
Salata od jaja sa paprikama i rokfor siromJaja i paprike isečemo na kockice, luk sitno iseckamo.
So, biber, ulje, kim i sok od limuna pomešamo.
Sve pomešamo sa jajima, paprikama i lukom i nakon 10 minuta posipamo rendanim rokforom....
03. jul
Idealni začini za sve vrste mesaJela od mesa mogu da budu raznovrsna ne samo u odnosu na načine pripreme mesa, već i primenom različitih začina, koji se dodaju u njih.
Uobičajeni spisak začina koje koristi svaka domaćica je dosta mali: beli luk, biber...
01. jul
Špagete u sosu sa tunomSkuvati špagete, procediti i poklopiti.
Prodinstati luk, dodati isečenu na sitno crvenu papriku, zelenu papriku i paradajz.
Kad povrće omekša, dodati biber, mlevenu papriku, kim i beli luk. Promešati, nasuti malo vode...
22. feb.
Ekscentrične navike u ishrani nekih uticajnih ličnostiČovečanstvo je uvek imalo intimnu vezu sa hranom. Tako da nije iznenađujuće što su neke od najistaknutijih uticajnih figura u istoriji često imale čudne predstave o tome kako i šta da jedu.
Zakerberg jede samo ono što...
12. januar
Ova prasad mutanti će vas naterati da se zapitate kakvo je meso, koje jedeteSlike prasadi, koji spoljašnjim izgledom liče na bodibildere, šokirale su svet. Životinje se gaje u farmi svinja u Kambodži.
Nema smisla da se pitamo da li su ovi prasići mutanti, zato što slike daju jasan odgovor. Oni...
14. okt.
Koji čaj se pije protiv proliva?Proliv je neprijatan stomačni problem sa kojim se susrela svaka osoba. U takvim slučajevima neophodno je promeniti način ishrane - dijeta uključuje tost, keks, krompir i pirinač, kao i unos čajeva. Ali koji su najbolji...
28. nov.
Omlet sa povrćem i siromNa tiganj staviti ulje i iseckani luk. Iseckati crvenu papriku i sve da omekša.
Iseckati na kockice krompir i dodati povrću. Nastaviti sa dinstanjem sa poklopljenim tiganjem.
Sve posoliti, dodati mleveni kim, mlevenu...
06. mart
Ćuftice sa mocarelomBrze i ukusne, jednostavno divne ćuftice za leto.
Mleveno meso se pomeša sa jajetom srednje veličine.
Dodajte čubar, seckani svež peršun, kim i na kraju narendajte dobro oceđene pola kuglice mocarele.
Dobro promešajte...
17. avgust
Gaspačo - hladna supa od paradajzaOčistite povrće.
Isecite ga na male komade i stavite u blender.
Dodati preostale proizvode /jabukovo sirće, maslinovo ulje, so, mleveni biber i kim/.
Sipajte 200 ml vode.
Sve sameljite dok ne dobijete glatku...
03. okt.
Svinjsko meso u đuvečariIsecite meso na parčiće, pospite ga peršunom, i sitno isečenim lukom, pospite biberom.
Dodajte sitno isečene paprike, senf, kim i promešajte sve dobro. Ostavite smesu da odstoji na hladnom 5-6 sati.
Rasporedite meso...
13. mart
Crveno sočivoZagrejte maslinovo ulje i u njemu dinstajte sitno iseckan luk.
Kada luk postane staklast, dodajte sitno iseckan beli luk, kim i alevu papriku. Dodajte usitnjen ili pasiran paradajz, bujon od povrća i lovorov list....
17. feb.
Domaći sudžuk sa balkanskim čubromJuneće meso, svinjetinu i slaninu sameljite u velikoj mašini za mlevenje mesa.
Dodajte so, alevu papriku, biber, izmrvljeni čubar i kim.
Sve izmešati do homogene smese i ostaviti oko 2-3 sata da upije arome.
Napunite...
11. sep.
Šakšuka - Jaja na arapski načinNa zagrejanom ulju ispržiti iseckan luk, paprike, očišćene od semenki, čenove belog luka.
Dodati sitno iseckan ili izrendan paradajz. Dodati od začina so, šećer, biber i kim.
Ostaviti da vri na tihoj vatri, uz neprekidno...
24. feb.
1
Podvarak sa mariniranim rebrimaU činiju staviti rebarca, mleveni kim, senf, med, čili sos, biber i soja sos i ostaviti u frižideru 2 sata.
Iseckati luk i prodinstatit u šerpi, kad luk omekša, dodajte iseckani kupus i ostavti da se dinsta 15-ak min....
15. feb.
Čorba od kiselog kupusa sa kobasicomZagrejte sok od kupusa, zatim mu dodajte vode, tako da ukupno imate oko 1 l tečnosti, zatim dodajte iseckan kupus, kobasicu iseckanu na kolutiće, kim i kuvajte dok ne omekša.
Zatim napravite zapršku od masti i brašna,...
25. maj
Slani krekeriU dublju posudu usuti brašno, dodati belo vino, ulje, so, prašak za pecivo, umešati kim, propržen susam i zamesiti mekše testo.
Uzimati po malo smese, dlanovima oblikovati kuglice i "spljeskati" ih na željenu veličinu....
14. dec.
Pohovani bataci na marokanski načinU šerpu staviti batake, mleko i vodu, kao i so. Stavti 20 minuta da se kuva. Izvaditi batake da se hlade.
U posudu staviti brašno, prezlu, kim, origano, alevu papriku i promešati.
U posebnu posudu staviti jaje i 100...
31. dec.