Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

KimKim
24. dec.
Kim (Carum carvi) je specifičan aromatičan začin, koji na našim prostorima može biti poznat i kao kimlin, kimljen, poljski kim. Sama biljka kip spada u višegodišnje biljke iz porodice Apiaceae i rođak je peršunu i šargarepi...
Ulje kima - koristi i primenaUlje kima - koristi i primena
28. jul
Kim je jedna od najkorisnijih biljaka i začina. On ima veoma izraženu aromu i u nekim krajevima je poznat kao kimel, divlji anis, divlji komorač. Kim je biljka koja je višegodišnja biljka iz porodice Štitare. Ne treba...
Razlika između kima i kuminaRazlika između kima i kumina
30. maj
Ponekad slična imena znače potpuno različite stvari i to je posebno važno za kulinarstvo. Iako kim i kumin imaju skoro isti nayiv i iako su oba začini i prilično aromatični (ali na drugačiji način), razlika svakako postoji...
Koji začini su odgovarajući za supuKoji začini su odgovarajući za supu
27. januar
U različite supe idu različiti začini, koji se slažu sa proizvodima koji se koriste. Ne treba da stavljate sve začine odjednom, možete ih kombinovati po želji. Supama sa mesom odgovaraju peršun, kurkuma, kari, biber...
U koja jela treba dodati kajensku papriku?U koja jela treba dodati kajensku papriku?
10. dec.
Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike. Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike"....
Jaja sa peršunom i kimomJaja sa peršunom i kimom
08. mart
Iseckati peršun. Iseckati beli luk. Umutiti jaja i dodati peršun, beli luk, maslinovo ulje, so biber i kim. Sve promešati izliti u tiganj i peći sa obe strane....
Musaka od patlidžanaMusaka od patlidžana
23. dec.
Iseći patlidžane na kolutove. U jednu posudu staviti 2 kašike paradajz paste, so, kim, peršun, maslinovo ulje, majonez, dobro izmešati dok se sve ne sjedini. U vatrostalnu posudu ređati patlidžane, koji su već bili umočeni...
Karfiol u crvenom sosuKarfiol u crvenom sosu
18. dec.
Obariti karfiol. U tiganj narendati paradajz i beli luk, dodati peršun, kim i papriku i ulje. Propržiti dok se sve lepo ne zgusne. Dodati karfiol i kuvati 20 minuta....
Salata od jaja sa paprikama i rokfor siromSalata od jaja sa paprikama i rokfor sirom
03. jul
Jaja i paprike isečemo na kockice, luk sitno iseckamo. So, biber, ulje, kim i sok od limuna pomešamo. Sve pomešamo sa jajima, paprikama i lukom i nakon 10 minuta posipamo rendanim rokforom....
Idealni začini za sve vrste mesaIdealni začini za sve vrste mesa
01. jul
Jela od mesa mogu da budu raznovrsna ne samo u odnosu na načine pripreme mesa, već i primenom različitih začina, koji se dodaju u njih. Uobičajeni spisak začina koje koristi svaka domaćica je dosta mali: beli luk, biber...
Špagete u sosu sa tunomŠpagete u sosu sa tunom
22. feb.
Skuvati špagete, procediti i poklopiti. Prodinstati luk, dodati isečenu na sitno crvenu papriku, zelenu papriku i paradajz. Kad povrće omekša, dodati biber, mlevenu papriku, kim i beli luk. Promešati, nasuti malo vode...
Ekscentrične navike u ishrani nekih uticajnih ličnostiEkscentrične navike u ishrani nekih uticajnih ličnosti
12. januar
Čovečanstvo je uvek imalo intimnu vezu sa hranom. Tako da nije iznenađujuće što su neke od najistaknutijih uticajnih figura u istoriji često imale čudne predstave o tome kako i šta da jedu. Zakerberg jede samo ono što...
Ova prasad mutanti će vas naterati da se zapitate kakvo je meso, koje jedeteOva prasad mutanti će vas naterati da se zapitate kakvo je meso, koje jedete
14. okt.
Slike prasadi, koji spoljašnjim izgledom liče na bodibildere, šokirale su svet. Životinje se gaje u farmi svinja u Kambodži. Nema smisla da se pitamo da li su ovi prasići mutanti, zato što slike daju jasan odgovor. Oni...
Koji čaj se pije protiv proliva?Koji čaj se pije protiv proliva?
28. nov.
Proliv je neprijatan stomačni problem sa kojim se susrela svaka osoba. U takvim slučajevima neophodno je promeniti način ishrane - dijeta uključuje tost, keks, krompir i pirinač, kao i unos čajeva. Ali koji su najbolji...
Omlet sa povrćem i siromOmlet sa povrćem i sirom
06. mart
Na tiganj staviti ulje i iseckani luk. Iseckati crvenu papriku i sve da omekša. Iseckati na kockice krompir i dodati povrću. Nastaviti sa dinstanjem sa poklopljenim tiganjem. Sve posoliti, dodati mleveni kim, mlevenu...
Ćuftice sa mocarelomĆuftice sa mocarelom
17. avgust
Brze i ukusne, jednostavno divne ćuftice za leto. Mleveno meso se pomeša sa jajetom srednje veličine. Dodajte čubar, seckani svež peršun, kim i na kraju narendajte dobro oceđene pola kuglice mocarele. Dobro promešajte...
Gaspačo - hladna supa od paradajzaGaspačo - hladna supa od paradajza
03. okt.
Očistite povrće. Isecite ga na male komade i stavite u blender. Dodati preostale proizvode /jabukovo sirće, maslinovo ulje, so, mleveni biber i kim/. Sipajte 200 ml vode. Sve sameljite dok ne dobijete glatku...
Svinjsko meso u đuvečariSvinjsko meso u đuvečari
13. mart
Isecite meso na parčiće, pospite ga peršunom, i sitno isečenim lukom, pospite biberom. Dodajte sitno isečene paprike, senf, kim i promešajte sve dobro. Ostavite smesu da odstoji na hladnom 5-6 sati. Rasporedite meso...
Crveno sočivoCrveno sočivo
17. feb.
Zagrejte maslinovo ulje i u njemu dinstajte sitno iseckan luk. Kada luk postane staklast, dodajte sitno iseckan beli luk, kim i alevu papriku. Dodajte usitnjen ili pasiran paradajz, bujon od povrća i lovorov list....
Domaći sudžuk sa balkanskim čubromDomaći sudžuk sa balkanskim čubrom
11. sep.
Juneće meso, svinjetinu i slaninu sameljite u velikoj mašini za mlevenje mesa. Dodajte so, alevu papriku, biber, izmrvljeni čubar i kim. Sve izmešati do homogene smese i ostaviti oko 2-3 sata da upije arome. Napunite...
Šakšuka - Jaja na arapski načinŠakšuka - Jaja na arapski način
24. feb.
1
Na zagrejanom ulju ispržiti iseckan luk, paprike, očišćene od semenki, čenove belog luka. Dodati sitno iseckan ili izrendan paradajz. Dodati od začina so, šećer, biber i kim. Ostaviti da vri na tihoj vatri, uz neprekidno...
Podvarak sa mariniranim rebrimaPodvarak sa mariniranim rebrima
15. feb.
U činiju staviti rebarca, mleveni kim, senf, med, čili sos, biber i soja sos i ostaviti u frižideru 2 sata. Iseckati luk i prodinstatit u šerpi, kad luk omekša, dodajte iseckani kupus i ostavti da se dinsta 15-ak min....
Čorba od kiselog kupusa sa kobasicomČorba od kiselog kupusa sa kobasicom
25. maj
Zagrejte sok od kupusa, zatim mu dodajte vode, tako da ukupno imate oko 1 l tečnosti, zatim dodajte iseckan kupus, kobasicu iseckanu na kolutiće, kim i kuvajte dok ne omekša. Zatim napravite zapršku od masti i brašna,...
Slani krekeriSlani krekeri
14. dec.
U dublju posudu usuti brašno, dodati belo vino, ulje, so, prašak za pecivo, umešati kim, propržen susam i zamesiti mekše testo. Uzimati po malo smese, dlanovima oblikovati kuglice i "spljeskati" ih na željenu veličinu....
Pohovani bataci na marokanski načinPohovani bataci na marokanski način
31. dec.
U šerpu staviti batake, mleko i vodu, kao i so. Stavti 20 minuta da se kuva. Izvaditi batake da se hlade. U posudu staviti brašno, prezlu, kim, origano, alevu papriku i promešati. U posebnu posudu staviti jaje i 100...