Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Marinirane tikvice za duže konzumiranjeMarinirane tikvice za duže konzumiranje
02. okt.
Za ovaj recept se preporučuju male tikvice. Isecite ih po dužini ili na krugove. Posolite malo i ocedite višak vode. U velikoj posudi ih prelijte soja sosom i sa oko 5 supenih kašika ulja. Dobro promešajte i ostavite...
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta. Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
U Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj. Francuski sotern, španski šeri,...
Najpopularnija portugalska vinaNajpopularnija portugalska vina
29. mart
Portugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina. Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih. Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne. Dodajte origano i pavlaku i promešajte. Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Najčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina. Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina. Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
Sorbe od jagoda i vinaSorbe od jagoda i vina
28. okt.
Vino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino. Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti. Procedi se, ohladi se...
Kolačići od vina sa marmeladomKolačići od vina sa marmeladom
19. jul
Sve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm. Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
Sorbe od trešanja i vinaSorbe od trešanja i vina
01. avgust
Vino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola. Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
Kolač od griza i vinaKolač od griza i vina
11. sep.
Pomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu. Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta. Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
Koja su to penušava vina?Koja su to penušava vina?
01. jun
Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida. To može da se desi i dodavanjem...
Koristi od konzumiranja sočivaKoristi od konzumiranja sočiva
21. sep.
Korist od konzumiranja sočiva je neosporna, jer po hranljivim kvalitetima zauzima jedno od prvh mesta u lekovitoj i dijetalnoj ishrani....
Koristi od konzumiranja keljaKoristi od konzumiranja kelja
13. avgust
Trebalo bi da konzumirate između 1.5 i 2 šolje povrća tamnozelene boje dnevno. Ako želite da se hranite zdravo i da smršate, morate duplo da povećate dozu. 2....
Pileći bataci u sosu od vinaPileći bataci u sosu od vina
28. jul
U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje, oljuštite i izgnječite čen belog luka i dodajte u maslinovo ulje, pa na visokoj temperaturi propržite pileće batake. Kada meso porumeni, izvadite ga iz posude i držite na toplom...
Sos od crvenog luka i vinaSos od crvenog luka i vina
15. april
Isecite crveni luk na tenke polumesece i zapržite ih dok ne omekšaju u maslinovom ulju zajedno sa solju i šećerom. Sipajte vodu, a nakon 2-3 minuta sipajte i crveno vino. Kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri, mešajući...
Svinjska džigerica sa sosom od vinaSvinjska džigerica sa sosom od vina
30. jun
Isečemo svinjsku džgericu na deblje kriške, posipamo ih biberom i pržimo u ugrejanom ulju. Nakon što posolimo stavljamo na toplo. U istoj masti propržimo malo brašno i razredimo da bude umereno gust sos sa vinom i toplom...
Svinjetina sa sosom od belog vinaSvinjetina sa sosom od belog vina
20. dec.
Meso se iseče na parčiće. Zagreva se ulje i zapržimo 2 minuta dok ne pobeli. Vadi se u tanjir. Zaprži se narendan luk i sitno narendanu šaregrepu da omekša. Sipa se belo vino i ostavljamo da ispari. Posipa se solju i biberom...
Teleće šnicle sa sosom od vinaTeleće šnicle sa sosom od vina
21. sep.
Od filea oblikujte tanke šnicle pomoću tučka. Natopite šnicle u svežem mleku i ostavite ih da odstoje tako bar 10 sati u frižideru. Osušite dobro šnicle i uvaljajte ih u brašno. Zagrejte masnoću i zapecite sa obe strane...
Svinjski obrazi u sosu od vinaSvinjski obrazi u sosu od vina
05. mart
1. Začinite meso biberom i pecite ga na jakoj vatri, u maslinovom ulju, 1-2 minuta sa svih strana. Izvadite na tanjir i uvijte u aluminijumsku foliju. 2. U istoj posudi sa masti propržite iseckani luk, šargarepu i celer...
Teleći jezik u sosu od vinaTeleći jezik u sosu od vina
19. jul
Jezik stavite u posudu sa poklopcem, pa dodajte krupno iseckan luk, karanfilić i lovorov list. Prelijte belim vinom, u koje ste dodali malo soli i bibera. Dodajte vodu, tako da voda pokrije jezik, poklopite i kuvajte...