Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinirane tikvice za duže konzumiranjeZa ovaj recept se preporučuju male tikvice. Isecite ih po dužini ili na krugove.
Posolite malo i ocedite višak vode.
U velikoj posudi ih prelijte soja sosom i sa oko 5 supenih kašika ulja. Dobro promešajte i ostavite...
02. okt.
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta.
Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
09. jun
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Najpopularnija likerska vinaU Evropi su slatka vina vekovima bila među simbolima zadovoljstva, gubljenja vremena, slavlja i raskoši sa stilom. Pa ipak, teško da postoji podcenjenija vrsta vina od njih u Bugarskoj.
Francuski sotern, španski šeri,...
11. april
Najpopularnija portugalska vinaPortugalija je jedna od zemalja sa dobro razvijenom proizvodnjom vina. Samo pominjanje Portoa dovoljno je da pobudi poverenje ljubitelja prefinjenog ukusa vina.
Portugalci duguju svoje vinarstvo starim Feničanima,...
29. mart
Italijanski sos od vinaZagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih.
Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne.
Dodajte origano i pavlaku i promešajte.
Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
14. okt.
Nemački umak od vinaMaslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon.
Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi.
Dodaje se vino...
17. okt.
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
Finese prilikom posluživanja vinaKada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer...
09. jul
Najpopularnije sorte belog vinaNajčešće ste čuli reči suvo, slatko, blago, voćno ili osvežavajuće kao opis belog vina.
Možda želite da popunite svoju kolekciju belog vina ili ste početniku svetu vina.
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili...
04. jul
Sorbe od jagoda i vinaVino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino.
Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti.
Procedi se, ohladi se...
28. okt.
Kolačići od vina sa marmeladomSve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela.
Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm.
Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
19. jul
Sorbe od trešanja i vinaVino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola.
Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
01. avgust
Kolač od griza i vinaPomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu.
Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta.
Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
11. sep.
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
Koristi od konzumiranja sočivaKorist od konzumiranja sočiva je neosporna, jer po hranljivim kvalitetima zauzima jedno od prvh mesta u lekovitoj i dijetalnoj ishrani....
21. sep.
Koristi od konzumiranja keljaTrebalo bi da konzumirate između 1.5 i 2 šolje povrća tamnozelene boje dnevno. Ako želite da se hranite zdravo i da smršate, morate duplo da povećate dozu.
2....
13. avgust
Pileći bataci u sosu od vinaU dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje, oljuštite i izgnječite čen belog luka i dodajte u maslinovo ulje, pa na visokoj temperaturi propržite pileće batake.
Kada meso porumeni, izvadite ga iz posude i držite na toplom...
28. jul
Sos od crvenog luka i vinaIsecite crveni luk na tenke polumesece i zapržite ih dok ne omekšaju u maslinovom ulju zajedno sa solju i šećerom.
Sipajte vodu, a nakon 2-3 minuta sipajte i crveno vino.
Kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri, mešajući...
15. april
Svinjska džigerica sa sosom od vinaIsečemo svinjsku džgericu na deblje kriške, posipamo ih biberom i pržimo u ugrejanom ulju. Nakon što posolimo stavljamo na toplo.
U istoj masti propržimo malo brašno i razredimo da bude umereno gust sos sa vinom i toplom...
30. jun
Svinjetina sa sosom od belog vinaMeso se iseče na parčiće. Zagreva se ulje i zapržimo 2 minuta dok ne pobeli. Vadi se u tanjir.
Zaprži se narendan luk i sitno narendanu šaregrepu da omekša. Sipa se belo vino i ostavljamo da ispari. Posipa se solju i biberom...
20. dec.
Teleće šnicle sa sosom od vinaOd filea oblikujte tanke šnicle pomoću tučka. Natopite šnicle u svežem mleku i ostavite ih da odstoje tako bar 10 sati u frižideru.
Osušite dobro šnicle i uvaljajte ih u brašno. Zagrejte masnoću i zapecite sa obe strane...
21. sep.
Svinjski obrazi u sosu od vina1. Začinite meso biberom i pecite ga na jakoj vatri, u maslinovom ulju, 1-2 minuta sa svih strana. Izvadite na tanjir i uvijte u aluminijumsku foliju.
2. U istoj posudi sa masti propržite iseckani luk, šargarepu i celer...
05. mart
Teleći jezik u sosu od vinaJezik stavite u posudu sa poklopcem, pa dodajte krupno iseckan luk, karanfilić i lovorov list.
Prelijte belim vinom, u koje ste dodali malo soli i bibera. Dodajte vodu, tako da voda pokrije jezik, poklopite i kuvajte...
19. jul