Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da prepoznate Kraljevski vrganj?Kraljevski vrganj /Boletus regius/ je iz porodice Boletaceae (Vrganjevke). On spada u neotrovne pečurke i pogodan je za konzumaciju.
Zovu ga još i kraljevka.
Klobuk pečurke raste do 20 cm u prečniku....
22. avgust
Marinirani vrganj u teglamaStavite očišćene i iseckane vrganje u vrelu marinadu i kuvajte 20 minuta.
Izvadite pečurke i rešetkastom kašikom ih ohladite u hladnoj vodu.
Rasporedite vrganje u tegle i prelijte proceđenom marinadom....
27. jun
Crni vrganj u maslacuDobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada.
Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli. Kad počne da dobija...
05. jun
Vrganj u maslacu, medu i žumancetuOčistite pečurke, operite pod tekućom vodom, nemojte ih natapati. Isecite ih na ivice, a šunku na kocke.
Ako ste dolučili da garnirate sa pireom od cvekle, skuvajte 1/2 glavie i pretvorite je u pire sa malo maslinovog...
30. jul
Vrganji u testu sa pivomKako biste pripremili ove pohovane pečurke, vrganj očistite, donji deo stabla odsecite, ako ima potrebe operite ih i osušite.
Isecite vrganj na komade....
01. jul
Vrganji u tiganju sa maslacemPoslužite čudesno meze od vrganja u maslacu dok je toplo.
Pospite sa još malo crnog biber i sitno iseckanog svežeg peršuna i perca mladog luka.
Prijatno sa ovim vrganjima u tiganju sa maslacem!...
07. dec.
Čorba od vrganja i lisičarkePropržiti goveđu pršutu i ukrasiti serviranu čorbu od vrganja i lisičarke....
18. jun
VrganjKraljevski vrganj /Boletus regius/ - kod nas poznat i kao Kraljevka. Najviše ga ima u Južnoj Evropi....
19. maj
Mirisna supa od svežih vrganja i tikviceLuk, šargarepu i drške pečuraka oprati i naseći na sitne kockice, pa prodinstati na biljnoj masnoći, dok ne omekšaju.
Preliti ih vrućim bujonom od pečuraka, staviti strukove majčine dušice i biber, pa ostaviti da vri na...
04. sep.
Kraljevski semifredoKraljevski semifredo se posipa šećerom u prahu.
Neka vam je slatko!...
24. avgust
Kraljevski uštipciOd navedenih sastojaka se umesi testo i ostavlja da nadođe 20 minuta na toplom.
Nakon toga se od njega kidaju loptice veličine jajeta i one re razvlače rukama u obliku fitilja.
On se preklapa na pola i upliće.
Uštipci...
21. mart
Svinjske grudi sa sosom od vrganja i hrskavom slaninomZačinite svinjske grudi solju, biberom i soja sosom. Ostavite ih u frižideru na 30 minuta. U tiganj stavite maslac i malo ulja. Pržite pečurke i izvadite na tanjir. U istoj masnoći pržite luk i beli luk.
Sipajte luk i...
05. feb.
Pasterizovani vrganjOčistite i operite vrganje. Prokuvajte vrganj u slanoj vodi oko 20 minuta. Izvadite ga rešetkom i ostavite da se ocedi.
Krupnije komade isecite, a sitne ostavite cele....
25. jul
Pohovani kraljevski šampinjoniNaše pohovane kraljevske šampinjone možemo servirati sa mlečnim sosom sa belim lukom ili drugim sosom po izboru,
One su i odlično meze uz pivo....
16. mart
Kraljevski sos za špageteSipajte tečnu pavlaku u malu šerpu, dodajte sitno naseckani luk i stavite smesu na vatru da provri.
Smanjite vatru i kuvajte sos 5 minuta, nakon toga mu dodajte alevu papriku i malo soli.
Sklonite sos na stranu....
20. okt.
Kako se konzervira vrganj?Vrganj je jedna od najboljih pečuraka za pripremu:
- pasta sa pečurkama;
- supa od pečuraka.
Pročitajte takođe kako čuvati vrganj i kako prepoznati vrganj....
24. okt.
Kraljevski škampi u vok tiganjuKraljevski škampi u vok tiganju se spremaju jednostavno i brzo....
25. avgust
Prženi vrganjiVrganji se seku na kriške i posole se po ukusu.
U tanjir sipamo brašno i uvaljamo kriške jednu po jednu sa obe strane....
20. jul
Pohovani vrganjiOčistite pečurke i isecite ih na kriške debljine oko 1 cm. Posolite ih i pospite sa malo bibera.
U odvojenoj posudi pomešajte brašno, vino, so, prašak za pecivo, žumanca i belenaca umućena u sneg i promešajte. Treba da...
16. jul
Kraljevski šampinjoni u maslacu i kačkavaljuDobro operite kraljevske šampinjone, ali ih nemojte guliti. Isecite ih na trake ili na sitne komadiće.
Stavite maslac u tiganj, kada se zagreje, dodajte i pečurke....
22. april
Supa od vrganjaTrenutno nije sezona pečuraka, posebno divljih, zato sam koristila zamrznute iz frižidera.
U posudu za kuvanje sipamo oko 2 litra vode, stavljamo pečurke, zamrznute /prethodno isečene na komade ili trakice/, sipamo malo...
31. jul
Vrganji sa pirinčemOčistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite.
Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
21. sep.