Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Šarena soŠarena so
19. maj
Svi začini zajedno sa solju prema ukusu i kurkuruznim brašnom se samelju fino mašinom za mlevenje. Šarena so može da se napravi i bez soli, ako će se koristiti preko sira i drugih slanijih jela....
Domaća šarena soDomaća šarena so
11. jul
Seme bundeve i kukuruz unapred sameljite. Seme bundeve treba da daje gustinu, možete ih izostaviti ako želite. Sve se dobro izmeša u posudi i onda može dugo da se čuva u tegli. Rezultat je mnogo aromatičnija i bogatija...
Gorka so (Engleska so)Gorka so (Engleska so)
09. maj
Gorka so je važna namirnica, koja se smatra veoma zdravom. U suštini, gorka, iliti engleska so, je kristalizovan magnezijum sulfat. Magnezijum je prirorni mineral kojeg ima u svakom živom biću. Još jedan popularan naziv...
SoSo
11. jul
Norma za količinu kalijum jodata u kuhinjskoj soli je da granica bude između 28 i 55mg/kg (ppm), prema čemu je 28 - 55 grama kalijum jodata na tonu kuhinjske soli....
Morska SoMorska So
27. jun
Ona se koristi pri spremanju turšija, a sve češće ljudi je korsite za kuvanje jela, jer je mnogo korisnija od kuhinjske soli....
Himalajska SoHimalajska So
03. jun
Himalajska so je idealna zdrava zamena kuhinjskoj soli....
Najbeskorisniji kuhinjski aparatiNajbeskorisniji kuhinjski aparati
03. mart
Ima mnogo kuhinjskog pribora, bez koga naš život nikada ne bi bio isti. Ima, međutim, i takvih, koji su potpuno nepotrebni....
Gurme kuhinjaGurme kuhinja
09. mart
Gurme kuhinja je veoma popularna u celom svetu. Kod nas je ljubitelja ovakve kuhinje svakog dana sve više....
Korzikanska kuhinjaKorzikanska kuhinja
17. avgust
Jela lokalne korzikanske kuhinje u korzikanskoj kuhinji​ Korzikanska kuhinja odražava dvojnost, karakterističnu za ostrvo....
So - koristi i šteteSo - koristi i štete
16. avgust
Natrijum hlorid, Štetnost Zdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. To je zbog tvrdnje da visok unos soli dovodi do niza zdravstvenih problema, uključujući visok...
Kako se pravi šarena soKako se pravi šarena so
03. jun
Šarena so je tradicionalan bugarski začin koji je prisutan u njihovoj tradiciji, običajima i naravno na njihovoj trpezi. Ne postoji ništa ukusnije od tople pogače premazane maslacem i posute šarenom solju. Recepti po kojima...
Maldonska so - suština i prednostiMaldonska so - suština i prednosti
08. jul
Kada preterujete sa konzumacijom soli vi nanosite ogromnu štetu svom organizmu. Ovo sigurno znate. Ali da li znate da je so istovremeno i izuzetno neophodna za ljudsko telo. Ona doprinosi njegovoj ravnoteži i bez nje u...
Persijska plava so - drevna i neprocenjivaPersijska plava so - drevna i neprocenjiva
01. mart
Plava so ili persijska plava so je jedna od najređih i najstarijih soli na planeti. To je jedinstven i redak mineral koji se nalazi u planinskim lancima Irana (severna provincija Semnan) - jedno od retkih mesta na svetu gde...
Kako pravilno čuvati so?Kako pravilno čuvati so?
11. dec.
So je neizostavan deo svakog našeg jela, tako da moramo da znamo kako da je pravilno čuvamo. Generalno, lepa so treba da bude mrvljiva i suva. Ako je ne skladištimo kako treba, može dobiti vlagu i postati veoma tvrda...
Šta je košer so?Šta je košer so?
16. jun
So je neizostavan sastojak svakog jela. Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na...
Himalajska so i limun pomažu kod mamurlukaHimalajska so i limun pomažu kod mamurluka
01. jun
Glavobolja je ozbiljan problem za desetine, ako ne i stotine hiljada ljudi širom sveta. Njena etiologija može biti različita i važno je da posetite lekara ako vas ovaj problem vrlo često muči. Uzroci, naravno, mogu biti...
Marokanska kuhinja: Praznik za čulaMarokanska kuhinja: Praznik za čula
22. nov.
Tehnike i saveti Marokanska kuhinja danas paspolaže modernim uređajima kao što su frižideri i zamrzivači, ali tradicionalno posuđe još igra važnu ulogu u kuvanju....
Izraelska kuhinja: Neverovatna mešavina ukusaIzraelska kuhinja: Neverovatna mešavina ukusa
05. nov.
Proizvodi u izraelskoj kuhinji Jevrejska religija objedinjava ljude koji su živeli među različizim narodima, zbog toga nije čudno što izraelska kuhinja koristi praoizvode karakteristične i za druge zemlje....
Šta je to maldonska so?Šta je to maldonska so?
08. dec.
Postoji mnogo različitih vrsta soli u svetu i sve više i više novih vrsta se pojavljuje. Postoji morska so, jodirana so, kamena so, so za kuvanje, himalajska so, Maldonska so itd. Danas ćemo se posebno fokusirati na...
Kako so deluje na pritisak?Kako so deluje na pritisak?
17. jun
So se ne preporučuje ljudima koji imaju visok krvni pritisak. Naučno je dokazano da so povišava krvni pritisak. Prekomerna upotreba soli utiče na nervni sistem, dovodi do povećanog lučenja adrenalina, sužava arterije...
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!
28. april
So nazivaju belom smrću, jer neverovatno povećava rizik od iznenadne smrti kao posledice srčanih oboljenja. To nije jedina šteta koju najpopularniji začin u kuhinji nanosi našem zdravlju. Konzumacija veće količine...
Skandinavska kuhinja - ukusni predlozi sa severaSkandinavska kuhinja - ukusni predlozi sa severa
18. nov.
Finska kuhinja Finska kuhinja je poznata po svom tamnom hlebu i različitim malim hrskavim hlebićima....
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja: Tradicionalna jela i recepti
24. maj
Albanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu....
Kako da izvučemo so iz sira?Kako da izvučemo so iz sira?
15. maj
Obično se sir, nezavisno od toga da li je kupljen u prodavnici ili je pripremljen u domaćim uslovima, čuva u salamuri, pripremljenoj od soli i vode, da bi dugo sačuvao kvalitet. Upotreba slane hrane je kontraindikovana...
Severnoamerička kuhinja: Ogromne porcije i pravi roštilj!Severnoamerička kuhinja: Ogromne porcije i pravi roštilj!
17. avgust
Američko iskustvo Savernoamerička kuhinja je uglavnom evropskog porekla i to se vidi u kulinarskim tehnikama i stilu jela....