Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Vino„Flaša vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svetu."
Ova misao Luja Pastera nas tera da se zapitamo da li je moguće u potpunosti razumeti i spoznati prirodu vina ili nas ovo božansko piće sa svakim gutljajem...
01. april
Crno VinoVeć je i činjenica - crno vino je korisnije od belog vina, tvrde naučnici svetskih instituta. Oni savetuju stabilnu i redovnu upotrebu crnog vina, naravno u umerenim količinama.
Vino je verovatno najstariji alkoholni...
30. jun
Gazirano vinoGazirano vino je vrsta penušavog vina, kojem je na veštački način dodat ugljendioksid. Upravo zbog ugljendioksida postoje mali i mnogobrojni mehurići i zbog njih je ovo vino dobilo ovakav naziv, tj. gazirano vino.
Gazirano...
06. mart
Vino MarsalaMarsala je likersko vino sa visokim procentom alkohola. Ono se proizvodi u sicilijanskim gradovima - Marsala i Trapani. U njegovoj proizvodnji se koriste plodovi vinove loze koje uspevaju na toj teritoriji....
16. feb.
Vino MadeiraMadeira je likersko vino, koje se proizvodi na istoimenom portugalskom ostrvu, koje se nalazi u Atlantskom okeanu, prekoputa zapadnih delova Afrike....
12. feb.
Vino MalagaVino Malaga je popularno likersko vino, koje je tipično za teritoriju Španije. Pravi se u oblasti istoimenog grada Malaga, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora, u podnožju planina....
04. dec.
Belo VinoSvaki somelijer u svetu zna osnovno pravilo - meso se uvek služi sa crnim vinom, a riba - sa belim. Ovo pravilo je čak i naučno dokazano pre izvesnog vremena, kada su japanski naučnici potvrdili istinitost. Oni su mesecima...
15. sep.
Porto VinoPorto vino predstavlja portugalsko desertno vino koje ima tamnozlatnu boju i prijatan ukus. Porto se proizvodi u severoistočnom delu Portugalije, u dolici reke Douro.
Iako se porto smatra da je nastalo po uzoru na...
21. avgust
Zmijsko vinoOd fermentisane zmijske krvi s emože napraviti i zmijski liker.
U suštini, zmijski otrov je najvažniji i najcenjeniji sastojak vina....
02. april
Jabukovo vinoIsecite jabuke, sameljite ih i ispresujte dobro. Da sok ne bi potamnio, dodaje kalijum metabisulfit 10 g na 100 l kaše.
U dobijeni sok se dodaje 100 g šećera. Nakon fermentacije se dobija vino sa 11 gradi alkoholnog sadržaja...
05. jun
Kuvano vinoNasecite pomorandže i limun na tanke kolutove i zajedno sa ostalim namirnicama promešajte sve u dubokoj šerpi. Prokuvajte smesu i odmah je sklonite sa vatre.
Ostavite posudu sa napitkom na toplom mestu oko pola sata, dok...
12. okt.
Letnje vinoU široku posudu stavljamo nekoliko krišaka leda i jedno parče pomorandže.
Sipamo vino i dolivamo fantu.
U sve to dodajemo 1 supenu kašiku martinija.
Promešamo dobro i serviramo....
09. april
LikerVrste likera
Likeri se mogu podeliti u tri grupe. Prvu grupu čine likeri koji su odstojali. Recepti za ovakve likere se čuvaju kao tajna. O njihovoj proizvodnji znaju samo određeni ljudi....
01. dec.
Domaće belo vinoBelo vino traži finiju obradu materijala od crvenog. Najvažnije pri proizvodnji belog vina je da šira treba da fermentira bez semenki, drški i potkožice. U te svrhe možete staviti u kacu letke na rastojanju od 1 cm.
Tako...
09. avgust
Predjelo za vinoSir isečemo na kriške. Svaku stavljamo na aluminijumsku foliju.
Odozgo posipamo prethodno smrvljenim orasima, 1 supenom kašikom meda i malo bosiljka.
Uvijamo u foliju i dobro pečemo u ugrejanoj rerni na 8-10 minuta....
21. mart
Vino od aronijePlodove aronije pasirati. Smesu sipati u posudu i ostaviti da fermentira 3-4 dana.
Odvojiti dobijen sok i u kašu naliti vodu, u količini koja je dva puta veća od soka.
Nakon 24 časa odvojiti i drugi sok i sjedniti ga...
03. jun
1
Domaće crno vinoIzaberite vinsku sortu grožđa. Obično od 100 kg grožđa izađe oko 40 litara vina. Grožđe se izgnječi specijalnom mašinom za tu svrhu. Prema starim vinarima, ako ga gnječite sa drškom ono fermentiše tako, da se dobije bolje...
02. jun
Kuvano vino - GlühweinU velikoj šerpi pomešajte vino sa vodom, šećerom, cimetom, karanfilićem i kriškama pomorandže.
Pre nego što provri skinite sa vatre i ostavite poklopljeno na 10-15 minuta. Procedite i dodajte konja.
Servirajte čašu...
20. maj
Domaće kupinovo vinoOdaberite zrele kupine. Odvojite buđave i pokvarene. Prelikjte kupine sa 3 liktre vode.
Izgnječite ih na kašu i ostavite na oko 3-4 dana na toplom. Prolcedite i odvojite samo tečnost.
Napravite šećerni sirup od šećera...
23. maj
Vino od dunjaDa biste napravili ovo aromatično vino, biće vam potrebne zrele i zdrave dunje. Dunje imaju jak i prijatan miris, od kojeg veliki deo prelazi u vino.
Ostavite voće da odstoji dve sedmice. Posebno odgovara japanska dunja...
27. april
Kuvano crno vinoU čajnik se sipa vino, dodaje se šećer, karamfilić, cimet i limunova kora.
Ugreva se jako....
24. maj
Vino od drenjinaDrenjine se prelivaju vodom u posipaju se šećerom. Ostavljaju se tako 15-20 dana u otvorenoj staklenoj posudi, pri čemu se mešaju s vremena na vreme, da se šećer rastvori.
Nakon toga se procede kroz gustu cediljku i tečnost...
31. okt.
Vino od smokviSmokve se seku na veoma sitne parčiće i sipaju se u veliku posudu zapremine 8 litara, po mogućstvu stakleni balon.
Šećer i voda se kuvaju dok se kristalčići potpuno ne rastvore i nakon toga se ostavljaju na ringli još...
09. okt.
2
Domaće pirinčano vinoNajpre treba da sterilišemo sve posude i pribor koji ćemo koristiti.
Sledeći korak je da operemo pirinač tri puta.
U sterilisanu teglu sipamo opran pirinač, šećer, suvo grožđe, sok od limuna i dva štapića cimeta....
24. avgust
Seosko kuvano vinoJabuke očistite od semenki i nasecite ih na kockice.
U čajnik sipajte vino, pa dodajte jabuku, šećer, karanfilić i cimet.
Ugrejte vino dok ne proključa i sklonite ga sa vatre.
Poslužite toplo uz komade jabuka u čaši...
03. mart