Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Smokve s kozijim sirom i pršutomSmokve s kozijim sirom i pršutom
25. april
Pre serviranja preko svake punjene smokve se kapne po malo balsamika....
Džem od smokve sa orasimaDžem od smokve sa orasima
20. april
Smokve operite i ogulite. Nakon toga ih isecite na kockice. Isipajte smokve u tepsiju i dodajte vodu i šećer, pa dobro promešajte. Zatim stavite u rernu....
Lako slatko od smokve iz rerneLako slatko od smokve iz rerne
19. sep.
Smokve operite i očistite od drški. Preko njih posipajte šećer i neka tako prenoće ( ovaj korak možete i preskočiti, ali na ovaj način smokve otpuštaju više tečnosti)....
Magični čaj od listova smokve, leči dijabetes i astmuMagični čaj od listova smokve, leči dijabetes i astmu
16. dec.
Smokve su izuzetno korisno i ukusno voće, ali malo ljudi zna da listovi drveta smokve imaju svoje koristi za organizam....
SmokveSmokve
30. maj
Drvo može dostići visinu od 3 do 10 metara, listovi su veliku, a plodovi imaju oblik malih torbica i mogu biti veličine od 3 do 5 cm. Boja ploda smokve može varirati od svetlo do tamnozelene, a kad sazri - braon....
Džem od smokvi i konjakaDžem od smokvi i konjaka
10. okt.
Smokve se operu i iseku na sitne kocke. U velikoj šerpi se pomešaju smokve, kora limuna, šećer, konjak i so. Smesa se ostavlja jedan sat na sobnoj temperaturi, pri čemu se meša na svakih 15 minuta....
Džem od smokvi u multikukeruDžem od smokvi u multikukeru
20. mart
Oljuštimo smokve. Stavljamo ih u posudu i pomoću ručnog miksera ih pasiramo. Posipamo ih šećerom i ostavljamo oko sat sa strane. Stavljamo ih u multikuker, dodajući i vanilin šećer....
Slatko od smokvi s limontusomSlatko od smokvi s limontusom
23. feb.
U duboku šerpu stavljam oprane i isečene smokve, prethodno dobro posute šećerom i zalivam s malo vode (kao rezultat one puštaju sok)....
Zapečene smokve sa kozjim sirom i medomZapečene smokve sa kozjim sirom i medom
27. avgust
Zapečene smokve sa kozjim sirom i medom su fantastične!...
Slatko od zelenih smokvi i limontusaSlatko od zelenih smokvi i limontusa
29. jul
Sečemo drške svake smokve, peremo pažljivo, bušimo viljuškom na dva mesta svaku smokvu. Stavljamo vodu, tek toliko da prekrije smokve. U prvu vodu dodajemo gašeni kreč - tako se čuva lepa zelena boja smokvi....
Predjelo od smokvi i plavog siraPredjelo od smokvi i plavog sira
02. jul
Umotajte donji deo smokve tankim komadom (kolutom) šunke. Uz pomoć čačkalice fiksirajte šunku da se ne odmota. Pospite svaku smokvu seckanim orasima. Poređajte gotove smokve u pleh za pečenje....
Listovi loze u teglamaListovi loze u teglama
12. jun
1
Poređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte u čvrste rolnice i poređajte ih uspravno u tegle. Zatvorite dobro tegle i sterilišite kratko....
Pasterizovani listovi vinove lozePasterizovani listovi vinove loze
07. jul
Listove vinove loze možete da koristite za pripremanje sarmi, ali i kao dopunu ukusnih jela i posebno jela od mesa....
Listovi kupusa u teglamaListovi kupusa u teglama
02. mart
Sterilisani listovi kupusa se koriste za sarme....
Listovi maslačka sa pirinčemListovi maslačka sa pirinčem
24. okt.
Mešajte dok se ne zaprži, i počnite da dosipate po malo vode u kojoj su kuvani listovi. Kad pirinač upije tečnost, skinite sa vatre, dodajte so i biber....
Nori ListoviNori Listovi
15. januar
Da bi nori listovi bili kvalitetni, važna je sredina u kojoj se gaje i umeća japanskih majstora da ih spreme. Sastav nori listova Nori listovi kao vrsta algi sadrže dosta korisnih materija....
Kaša od kivija, suvih smokvi i ovsenih pahuljicaKaša od kivija, suvih smokvi i ovsenih pahuljica
27. april
Suve smokve iseckati na komadiće i ubaciti sa kašom. Ovsene pahuljice dodati i promešati. Na vrh dodati isečen kivi na krugove. Kaša od kivija, suvih smokvi i ovsenih pahuljica je gotova!...
Bakini listovi vinove loze u teglamaBakini listovi vinove loze u teglama
21. okt.
Vadimo tegle sa listovima vinove loze. Okrećemo sa poklopcem nadole dok se ne ohlade bakini listovi vinove loze u teglama....
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuKonzervirani listovi vinove loze za sarmu
31. dec.
Sveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu. Pripremite salamuru u dubokoj šerpi....
Suve smokveSuve smokve
03. jun
Suve smokve se mogu napraviti na dva načina - na suncu ili u rerni (peći). Očišćene smokve se poređaju cele preko mrežastog rama, obloženog papirom ili nekim materijalom i stavljaju se na sunce....
Pohovane smokvePohovane smokve
03. nov.
Zagrevamo ulje i tiganju i pržimo smokve dok ne dobiju zlatastu boju. Serviramo desert sa smokvama sa medom po želji! Nek vam je ukusno uz ove pohovane smokve!...
Smokve - hrana i lekSmokve - hrana i lek
04. feb.
Sok od svežih listova smokve hidrira suvu kožu, leči crne tačke i rane, uništava pradavice i osvetljava fleke - to je poznato još iz drevnih traktata....
Kako da osušimo smokveKako da osušimo smokve
22. januar
Suve smokve mogu biti pokrivene belim slojem - to su kristali šećera. Za sušenje su najodgovarajuće svetla, a ne tamna sorta smokava....
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokveZabranjeno voće: Tajna istorija smokve
04. april
Preplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve....
Brzi listovi vinove loze u teglama bez sterilizacijeBrzi listovi vinove loze u teglama bez sterilizacije
29. jun
Veoma važno da listovi koje uberemo budu sveži i mekani, zeleni, bez ikakvih braon tačkica ili mrlja. Najbolje je da se lišće bere u proleće - na taj način ćete imati listove za ukusne sarme tokom cele godine!...