Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Smokve s kozijim sirom i pršutomPre serviranja preko svake punjene smokve se kapne po malo balsamika....
25. april
Džem od smokve sa orasimaSmokve operite i ogulite.
Nakon toga ih isecite na kockice.
Isipajte smokve u tepsiju i dodajte vodu i šećer, pa dobro promešajte. Zatim stavite u rernu....
20. april
Lako slatko od smokve iz rerneSmokve operite i očistite od drški.
Preko njih posipajte šećer i neka tako prenoće ( ovaj korak možete i preskočiti, ali na ovaj način smokve otpuštaju više tečnosti)....
19. sep.
Magični čaj od listova smokve, leči dijabetes i astmuSmokve su izuzetno korisno i ukusno voće, ali malo ljudi zna da listovi drveta smokve imaju svoje koristi za organizam....
16. dec.
SmokveDrvo može dostići visinu od 3 do 10 metara, listovi su veliku, a plodovi imaju oblik malih torbica i mogu biti veličine od 3 do 5 cm. Boja ploda smokve može varirati od svetlo do tamnozelene, a kad sazri - braon....
30. maj
Džem od smokvi i konjakaSmokve se operu i iseku na sitne kocke. U velikoj šerpi se pomešaju smokve, kora limuna, šećer, konjak i so.
Smesa se ostavlja jedan sat na sobnoj temperaturi, pri čemu se meša na svakih 15 minuta....
10. okt.
Džem od smokvi u multikukeruOljuštimo smokve. Stavljamo ih u posudu i pomoću ručnog miksera ih pasiramo. Posipamo ih šećerom i ostavljamo oko sat sa strane.
Stavljamo ih u multikuker, dodajući i vanilin šećer....
20. mart
Slatko od smokvi s limontusomU duboku šerpu stavljam oprane i isečene smokve, prethodno dobro posute šećerom i zalivam s malo vode (kao rezultat one puštaju sok)....
23. feb.
Zapečene smokve sa kozjim sirom i medomZapečene smokve sa kozjim sirom i medom su fantastične!...
27. avgust
Slatko od zelenih smokvi i limontusaSečemo drške svake smokve, peremo pažljivo, bušimo viljuškom na dva mesta svaku smokvu.
Stavljamo vodu, tek toliko da prekrije smokve. U prvu vodu dodajemo gašeni kreč - tako se čuva lepa zelena boja smokvi....
29. jul
Predjelo od smokvi i plavog siraUmotajte donji deo smokve tankim komadom (kolutom) šunke. Uz pomoć čačkalice fiksirajte šunku da se ne odmota.
Pospite svaku smokvu seckanim orasima.
Poređajte gotove smokve u pleh za pečenje....
02. jul
Listovi loze u teglamaPoređajte po desetak listova jedan na drugi, uvijte u čvrste rolnice i poređajte ih uspravno u tegle.
Zatvorite dobro tegle i sterilišite kratko....
12. jun
1
Pasterizovani listovi vinove lozeListove vinove loze možete da koristite za pripremanje sarmi, ali i kao dopunu ukusnih jela i posebno jela od mesa....
07. jul
Listovi maslačka sa pirinčemMešajte dok se ne zaprži, i počnite da dosipate po malo vode u kojoj su kuvani listovi.
Kad pirinač upije tečnost, skinite sa vatre, dodajte so i biber....
24. okt.
Nori ListoviDa bi nori listovi bili kvalitetni, važna je sredina u kojoj se gaje i umeća japanskih majstora da ih spreme.
Sastav nori listova
Nori listovi kao vrsta algi sadrže dosta korisnih materija....
15. januar
Kaša od kivija, suvih smokvi i ovsenih pahuljicaSuve smokve iseckati na komadiće i ubaciti sa kašom.
Ovsene pahuljice dodati i promešati.
Na vrh dodati isečen kivi na krugove.
Kaša od kivija, suvih smokvi i ovsenih pahuljica je gotova!...
27. april
Bakini listovi vinove loze u teglamaVadimo tegle sa listovima vinove loze.
Okrećemo sa poklopcem nadole dok se ne ohlade bakini listovi vinove loze u teglama....
21. okt.
Konzervirani listovi vinove loze za sarmuSveže listove vinove loze dobro operite i ocedite. Smotajte ih u rolat i zavežite kanapom oko 20 listova u jednom rolatu.
Pripremite salamuru u dubokoj šerpi....
31. dec.
Suve smokveSuve smokve se mogu napraviti na dva načina - na suncu ili u rerni (peći). Očišćene smokve se poređaju cele preko mrežastog rama, obloženog papirom ili nekim materijalom i stavljaju se na sunce....
03. jun
Pohovane smokveZagrevamo ulje i tiganju i pržimo smokve dok ne dobiju zlatastu boju.
Serviramo desert sa smokvama sa medom po želji!
Nek vam je ukusno uz ove pohovane smokve!...
03. nov.
Smokve - hrana i lekSok od svežih listova smokve hidrira suvu kožu, leči crne tačke i rane, uništava pradavice i osvetljava fleke - to je poznato još iz drevnih traktata....
04. feb.
Kako da osušimo smokveSuve smokve mogu biti pokrivene belim slojem - to su kristali šećera. Za sušenje su najodgovarajuće svetla, a ne tamna sorta smokava....
22. januar
Zabranjeno voće: Tajna istorija smokvePreplavljena aromama voća i povrća, jesen je sezona smokvi. Slatke i ukusne, njihov unikatan miris čini ih idealnim za desert, slatko ili sirove. Pune su vitamina i minerala, a korisni su čak i listovi smokve....
04. april
Brzi listovi vinove loze u teglama bez sterilizacijeVeoma važno da listovi koje uberemo budu sveži i mekani, zeleni, bez ikakvih braon tačkica ili mrlja. Najbolje je da se lišće bere u proleće - na taj način ćete imati listove za ukusne sarme tokom cele godine!...
29. jun