Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MakMak /Papaver/ je rod jednogodišnjih, dvogodišnjih ili višegodišnjih biljaka, koje se mogu sresti u različitim delovima sveta. Postoji oko 100 vrsta makova, u zavisnosti od materija koje se nalaze u njima, a mogu biti manje...
17. april
Mak trougloviKeks izlomiti. Trouglasti kalup obložiti samolepivom folijom.
Mleko, šećer, 125 gr margarina i mleveni mak sipati u šerpu. Kuvati na laganoj vatri uz često mešanje dok smesa ne bude toliko gusta da, kada povučete varjačom...
20. mart
Mak srcaNa pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući lisnato testo na oko pola cm debljine.
Iseći ga na 8 kvadrata. Od njih pravite 8 peciva u obliku srca.
Testo premazati umućenim jajetom.
Posuti mlevenim makom i smeđim...
23. dec.
Mak keksići sa džemom od malinaU dubljoj posudi pomešati obično i bademovo brašno. U drugu dublju posudu staviti maslac, dodati šećer, prstohvat soli, koru limuna (po ukusu) i kašičicu ekstrakta vanile pa sve dobro umutiti mikserom - da maslac postane...
24. dec.
Makovo SemeFino tamnoplavkasto makovo seme (Papaver somniferum) dobija se od vrste opijumskog maka, nazvanog uljani. Mak se kultiviše u mnogo zemalja s toplom klimom, uključujući i nas. Semenje je sitno sa beličastom ili sivom bojom...
28. jun
Nepoznate koristi semena makaHipnotički mak je sirovina, koja se dobija od semena maka. U umerenoj i toploj klimi ova jednogodišnja zeljasta biljka dobro uspeva. Većini ljudi ona je poznata kao izvor iz kojeg se izvlače opijati, ali ovo važi za neke...
20. april
Domaća štrudla sa makomU malko mleko sipati mak i dodati šećer obavezno jer mak nije sladak.
Za to vreme u posudu ubaciti brašno, ulje, mleko, jaja, i zamesiti ostaviti da naraste. Mesiti da postane glatko.
Posle toga uzeti testo i razviti...
03. januar
Sladak pirinač sa makomMak stavite u posoljenu vodu da se kuva 10 minuta, zatim dodajte očišćeni i opran pirinač.
Kuvajte do kraja, jer i da se malo raskuva, bude ukusniji.
Mi smo stavil šećer 5 minuta pre nego što smo sklonili sa vatre...
10. maj
Kolač od maka sa seckanim bademimaMak stavim da se kuva 5 minuta u ključalu vodu i ostavim da nabubri ispod poklopca 20 minuta, pa ga procedim kroz cediljku.
Žumanca umutim sa šećerom i mekim maslacem, dodam mak i prosejano brašno sa praškom za pecivo...
03. nov.
Šta da pripremite od lisnatog testaLisnato testo je nesumnjivo proizvod bez kojeg svaka domaćica ne može. Izuzetno je funkcionalno i služi za kreiranje brzih grickalica i obroka koji zasićuju kada nedostaje mašte za inventivnije gozbe i grickalice od testenina...
17. dec.
1
Torta od makaSveža i lagana, dobra za predstojeće praznike. Ima mnogo koraka za pripremu, ali nije toliko komplikovano.
Vredi truda i očaraćete goste.
Pomešajte brašno, šećer i prašak za pecivo za koru. Dodajte mekani maslac i promešajte...
20. dec.
Desert sa makomSipati 450 ml mleka sa medom i grizom u šerpu da se kuva.
U jednu posudu umesajte puding prašak i 50 ml mleka. Kad melko prokuva dodati puding i mešati dok se ne zgusne. Dodati mak i kakao.
Servirati sa sirupom. U...
24. dec.
Obični kolač sa makomUmutiti jaja i šećer u penastu kremu i uz stalno mućenje postepeno dodavati mleko sa rastvorenom sodom, ulje, prosejano brašno, vanilu i na kraju mak.
Smesu za kolač sipajte u nauljeni pleh.
Stavite da se peče u zagrejanu...
26. dec.
Kolač od maka i džemaUmutiti jaja penasto pa dodati šećer, još mutiti.
Umešati brašno sa praškom za pecivo, na kraju mućenja sipati pa dodati cimet, ulje, jogurt, džem, mak i sve dobro izmešati.
Staviti papir za pečenje na pleh i sipati...
01. okt.
2
Humus sa makomProcediti leblebije iz konzerve. Staviti leblebije u blender i izblendati.
Nasuti bademovo mleko, ekstrakt vanile i med. Izblendati minut.
Nasuti med i kikiriki puter karatko izblendati. Sipati u veću činiju i dodati...
29. januar
Integralni hlebIntegralni hleb je jedna od najvrednijih namirnica, ako je napravljen od kvalitetnih sastojaka i ne sadrži suvišne sastojke kao što su to stabilizatori, pojačivači ukusa i arome i konzervansi. U suštini, integralni hleb...
24. maj
Salata od grilovane piletine sa jabukom i orasimaZačiniti piletinu, poprskati je maslinovim uljem i ispržiti na roštilju ili teflonu, da porumeni sa obe strane.
Isprženo, prohlađeno meso iseći na štapiće.
Pomešati jogurt, med, sirće, mak, so i biber.
U veću činiju...
10. feb.
Integralni hlepčićRastvorimo kvasac u mlakoj vodi. U posudu stavljamo brašno, dodajemo so i šećer. Dodajemo kvasac i zamesimo testo. U njega dodajemo miks semenki.
Možemo koristit seme bundeve, šta god vam se dopada - mak, čia, laneno seme...
20. januar
Najukusnija jela sa trpeze slovenskih narodaSuši, pica i rižoto sa morskim plodovima nalazi se među najomiljenijim jelima celog sveta. Ali složite se ipak da jela tradicionalna za slovenske zemlje ni po čemu ne odstupaju i od najukusnijih specijaliteta. Prisetite se...
10. nov.
Jednostavna pita s makomNadev:
U dublju posudu izlupati jaja, dodati jogurt, 100 g šećera, ulje, mak i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati.
Podmazati pleh pa ređati jednu po jednu koru i svaku filovati nadevom. Pazite da rasporedite tako da...
20. dec.
Pita od lisnatog testa sa slatkom i makomOstavite testo da se odmrzne u frižideru. U šerpu stavite mleko i šećer. U njega dodajte oprani mak i kuvajte dok tečnost ne ispari.
Izvadite testo i isecite ga na 4 trake. Svaku namažite semenom maka i uvijte u rolat....
04. nov.
Kolač Zalazak SuncaOdvojte žumanca od belanaca. Žumanca umutite sa šećerom. Dodajte maslac i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umutite belanca i dodajte ih smesi sa žumancima. Podelite na tri dela. U jedan dodajte mak, u drugi - kakao...
13. feb.
Kako se pravi testo za keks?Keks je ukusan i deci i odraslima, oni su sjajan desert i ukras na stolu. Čaj i kafa su ukusniji uz keks.
Keks u obliku raličitih životinjica i interesantnih figurica je neverovatna radost za decu. Brašno za keks treba...
22. sep.
Slatke kiflice sa makomPomešati mak sa šećerom u prahu i preliti ga mlekom vrelim.
Kvasac pomešati sa kašikom tople vode, kašikom šećera, kašikom brašna.
Brašno, vanilin šećer i šećeru prahu pomešati, pa dodati jaja, nadosli kvasac i polovinu...
21. januar
Minjoni od maka (bez brašna)U šerpi na šporetu napraviti fil od mleka, šećera i maka pa vrelu smesu preruciti u dublji sud.
Dodati iseckane i mlevene bademe. Promešati.
Odvojiti belanca i žumanca. Belanca mikserom penasto umutiti, a žumanca dodati...
22. dec.