Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Odgovarajuće meze uz viskiZnamo da naša rakija ide ruku pod ruku sa šopskom salatom, turšijom ili kiselim kupusom, ali da li bi slične salate i meze pasali nekom takvom piću kao što je viski. I uopšte upravo zbog svoje džentlmenske note da li...
22. jul
Suvo mezeSvinski kontrafile se iseče na krupne parčiće.
U šerpu se poređa pokrivajući morskom solju.
Stoji 24 sata. Nakon toga se opere i osuši svako parče.
Pomešaju se u posudi dve kašike aleva paprike, kašika čubra, kašičica...
15. dec.
Meze baštovanaDanas predstavljam jednostavan i unikatno ukusan recept za rolat od tikvica kog sam nazvala Meze baštovana, odgovarajuć i za radni dan i za praznik.
Unikatan ukus upravo ubranih tikvica i sveže aromatične mirođije. Paprike...
13. jul
Bakino mezeSlaninu, ako nije prethodno posoljena stavite u pleh i sipajte so, tako treba da odstoji 48 sati.
Nakon toga operite so od slanine i počnite da posipate začine po celom parčetu.
Prvo stavite alevu papriku, rukom pritisnite...
15. avgust
Majstorsko mezeSvinjetinu isecite na krupne komade, posolite i pobiberite. Meso uvaljajte u brašno i pržite u vrelom ulju dok ne porumene, a zatim izvadite u tanjir.
U istom ulju propržite iseckan praziluk, dodajte šampinjone iz konzerve...
08. mart
Odlično mezeNarendamo ili isečemo sitno sve sastojke u tanjir za serviranje. Počnite prvo sa krompirom. Posoliti po ukusu, majonez umešan sa kiselim mlekom dodaje se otprilike.
Ja pravim meze 50/50 - pitanje ukusa. Preko se stavljaju...
15. feb.
Trifunovo mezeNarendajte dve vrste sia i kačkavalj i sipajte ih u posudu.
Rastopite maslac promešajte ga sa alevom paprikom, biberom, piskavicom i kuminom. Promešajte i dodajte smesu u sireve i kačkavalj. Promešajte veoma dobro....
16. maj
Meze od paradajzaParadajz sečemo na krugove, posolimo.
U posudi izgnječimo viljuškom kotidž sir sa žumancem.
Crvenu papriku isečemo na sitne komade i dodajemo u smesu.
Peršun sitno iseckamo, a čenove belog luka izgnječimo i dodajemo...
12. jun
Omiljeno katino mezeSvinjsko meso od plećke se secče na zalogaje i stavlja u dubok tiganj u zagrejani maslac i ulje.
Meša se nekoliko puta i kada pobeli, dodaje se luk naseckan na polumesece.
Kada luk omekša, dodaju se očišćene pečurke...
24. feb.
Meze za gurmaneMeze za gurmane je iz dva dela, ali može da bude dopunjeno i sa još komponenti.
Počinje se sa pripremanjem paštete od plavog sira, tako što se u posudi pomešaju iseckani orasi, rokfor, pavlaka, krem sir i prstohvat crnog...
30. sep.
Kratkotrajno svinjsko mezeStavljamo svinjski bon file da se kuva u maloj količini vode, dodajemo so, karanfilić i lovorov list, da se začini meso.
Kada se meso skuva, vadimo ga iz bujona i stavljamo u cediljku, da iscuri što je moguće više tečnosti...
01. jun
Hrskavo pivsko mezeHrskavo pivsko meze u obliku slanog keksa sa maslinama.
Kačkavalj se narenda na sitno rende.
Masline se iseku na kolutove.
Brašno se stavlja u posudu i u njega se dodaje maslac isečen na male kokce, so i biber. Provuče...
02. sep.
Aromatično svinjsko mezeNe pišem količinu začina, zato što zavise od količine mesa i želje. Meso treba da bude potopljeno 24 sata u posoljenoj vodi.
Tačno kad prođe 24 sata vadimo i ostavljamo 20-30 minuta da se ocedi.
Za to vreme sve sastojke...
03. okt.
Slanina za meze/undefined U odgovarajućoj posudi rastvorite pakovanje soli sa vodom. Nakon toga spustite slaninu u tečnost. Pritisnite je tanjirom i ostavite je 3-4 dana da se usoli.
Nakon toga dobro operite slaninu i osušite je. U odvojenoj...
04. sep.
Meze za votkuProcedite marinirane ribe od masnoće u konzervi i poređajte ih u tanjir.
Između njih rasporedite kisele krastavčiće, isečene ne tanke parčiće, odozgo luk isečen na tanke polumesece i nekoliko maslina.
Pospite sa solju...
04. dec.
Meze za pivoU posudi izmrvite sir, jaja i malo brašna da dobijete lepljivo testo, od kojeg možete napraviti loptice.
U posudu sa vodom umočite prste i pravite loptice.
Pržite ih u dubokom ulju do zlatne boje. Ukrasite peršunom...
15. jun
Pikantno suvo mezeOblikujte filee. Na dno pleha sipajte morsku so. Poređajte komade mesa. Pospite ih obilno morskom solju i prekrijte sa svih strana.
Ostavite ih 24 sata, da upiju so. Spremne filee očistite od soli.
Pomešajte dva dela...
23. feb.
Meze od krompiraStavljamo krompir u šerpu da se kuva sa 1 supenom kaškom soli. Kad se skuva, oljuštimo ga i izgnječimo viljuškom. Začinimo solju po ukusu. U njih dodajemo sveže mleko.
Namažemo dno i ivice pleha srednje veličine, i pospemo...
21. maj
Pohovani karfiol za mezeKarfiol se opere i iskida na ružice.
Ako više volite da karfiol bude hrskaviji, nemojte ga kuvati unapred, već ga direktno pohujte ili ga zalijte vrelom vodom na minutu.
Proizvodi za pohovanje se pasiraju pasatorom....
18. avgust
Katino meze na sačuIsecite svinjetinu na kockice. U dubokom tiganju zagrejte ulje na umerenoj temperaturi na šporetu i prodinstajte meso sa malo vode.
Posle 10-ak minuta, kada promeni boju, u meso dodajte luk, prethodno očišćen i isečen...
27. jul
Meze od jagnjeće glaveOčistite jagnjeću glavu i kuvajte je u ekspres loncu dok se potpuno ne skuva.
Ohladite i očistite meso od kostiju sa glave. Uklonite jezik i oljuštite ga. Isecite jezik na male komade.
Meso stavite u odgovarajući...
15. nov.
Katino meze u đuvečariSvinjsko meso se očisti, ako ima žila i iseče se na zalogaje.
U dubokoj šerpi se zagreva masnoća, stavljaju se zalogaji i kuva se dok ne pobeli uz povremeno mešanje.
Dodaju se pečurke očišćene od panjića, isečene na...
06. jun
Jagnjeće iznutrice za mezeOčistite jagnjeđe iznutrice.
Iznutrice /bez džigerice/ stavite u duboku posudu i zalijte vodom.
Kuvajte na laganoj vatri dok se potpuno ne skuvaju. Na isti način skuvajte džigericu u posebnoj posudi.
Tokom kuvanja...
09. sep.
Slana torta za mezeNa krupno rende izrendajte prethodno skuvan i ohlađen krompir. Začinite ih uljem, solju i iseckanim mladim lukom.
Pomešajt emajonez sa kiselim mlekom.
Pripremite kalup sa pokretnim prstenom i prečnikom od 24 cm. Stavite...
02. nov.
Pileća srca za mezeU šerpu sipajte vodu, dodajte očišćena pileća srca, bujon, so i čubar. Ostavite da se kuva na srednjoj vatri.
U voku ili dubokom tiganju stavite maslac da se istopi na jakoj vatri.
Dodajte luk i paradajz, a kada sve...
25. okt.