Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Odgovarajuće meze uz viskiOdgovarajuće meze uz viski
22. jul
Znamo da naša rakija ide ruku pod ruku sa šopskom salatom, turšijom ili kiselim kupusom, ali da li bi slične salate i meze pasali nekom takvom piću kao što je viski. I uopšte upravo zbog svoje džentlmenske note da li...
Suvo mezeSuvo meze
15. dec.
Svinski kontrafile se iseče na krupne parčiće. U šerpu se poređa pokrivajući morskom solju. Stoji 24 sata. Nakon toga se opere i osuši svako parče. Pomešaju se u posudi dve kašike aleva paprike, kašika čubra, kašičica...
Meze baštovanaMeze baštovana
13. jul
Danas predstavljam jednostavan i unikatno ukusan recept za rolat od tikvica kog sam nazvala Meze baštovana, odgovarajuć i za radni dan i za praznik. Unikatan ukus upravo ubranih tikvica i sveže aromatične mirođije. Paprike...
Bakino mezeBakino meze
15. avgust
Slaninu, ako nije prethodno posoljena stavite u pleh i sipajte so, tako treba da odstoji 48 sati. Nakon toga operite so od slanine i počnite da posipate začine po celom parčetu. Prvo stavite alevu papriku, rukom pritisnite...
Majstorsko mezeMajstorsko meze
08. mart
Svinjetinu isecite na krupne komade, posolite i pobiberite. Meso uvaljajte u brašno i pržite u vrelom ulju dok ne porumene, a zatim izvadite u tanjir. U istom ulju propržite iseckan praziluk, dodajte šampinjone iz konzerve...
Odlično mezeOdlično meze
15. feb.
Narendamo ili isečemo sitno sve sastojke u tanjir za serviranje. Počnite prvo sa krompirom. Posoliti po ukusu, majonez umešan sa kiselim mlekom dodaje se otprilike. Ja pravim meze 50/50 - pitanje ukusa. Preko se stavljaju...
Trifunovo mezeTrifunovo meze
16. maj
Narendajte dve vrste sia i kačkavalj i sipajte ih u posudu. Rastopite maslac promešajte ga sa alevom paprikom, biberom, piskavicom i kuminom. Promešajte i dodajte smesu u sireve i kačkavalj. Promešajte veoma dobro....
Meze od paradajzaMeze od paradajza
12. jun
Paradajz sečemo na krugove, posolimo. U posudi izgnječimo viljuškom kotidž sir sa žumancem. Crvenu papriku isečemo na sitne komade i dodajemo u smesu. Peršun sitno iseckamo, a čenove belog luka izgnječimo i dodajemo...
Omiljeno katino mezeOmiljeno katino meze
24. feb.
Svinjsko meso od plećke se secče na zalogaje i stavlja u dubok tiganj u zagrejani maslac i ulje. Meša se nekoliko puta i kada pobeli, dodaje se luk naseckan na polumesece. Kada luk omekša, dodaju se očišćene pečurke...
Meze za gurmaneMeze za gurmane
30. sep.
Meze za gurmane je iz dva dela, ali može da bude dopunjeno i sa još komponenti. Počinje se sa pripremanjem paštete od plavog sira, tako što se u posudi pomešaju iseckani orasi, rokfor, pavlaka, krem sir i prstohvat crnog...
Kratkotrajno svinjsko mezeKratkotrajno svinjsko meze
01. jun
Stavljamo svinjski bon file da se kuva u maloj količini vode, dodajemo so, karanfilić i lovorov list, da se začini meso. Kada se meso skuva, vadimo ga iz bujona i stavljamo u cediljku, da iscuri što je moguće više tečnosti...
Hrskavo pivsko mezeHrskavo pivsko meze
02. sep.
Hrskavo pivsko meze u obliku slanog keksa sa maslinama. Kačkavalj se narenda na sitno rende. Masline se iseku na kolutove. Brašno se stavlja u posudu i u njega se dodaje maslac isečen na male kokce, so i biber. Provuče...
Aromatično svinjsko mezeAromatično svinjsko meze
03. okt.
Ne pišem količinu začina, zato što zavise od količine mesa i želje. Meso treba da bude potopljeno 24 sata u posoljenoj vodi. Tačno kad prođe 24 sata vadimo i ostavljamo 20-30 minuta da se ocedi. Za to vreme sve sastojke...
Slanina za mezeSlanina za meze
04. sep.
/undefined U odgovarajućoj posudi rastvorite pakovanje soli sa vodom. Nakon toga spustite slaninu u tečnost. Pritisnite je tanjirom i ostavite je 3-4 dana da se usoli. Nakon toga dobro operite slaninu i osušite je. U odvojenoj...
Meze za votkuMeze za votku
04. dec.
Procedite marinirane ribe od masnoće u konzervi i poređajte ih u tanjir. Između njih rasporedite kisele krastavčiće, isečene ne tanke parčiće, odozgo luk isečen na tanke polumesece i nekoliko maslina. Pospite sa solju...
Meze za pivoMeze za pivo
15. jun
U posudi izmrvite sir, jaja i malo brašna da dobijete lepljivo testo, od kojeg možete napraviti loptice. U posudu sa vodom umočite prste i pravite loptice. Pržite ih u dubokom ulju do zlatne boje. Ukrasite peršunom...
Pikantno suvo mezePikantno suvo meze
23. feb.
Oblikujte filee. Na dno pleha sipajte morsku so. Poređajte komade mesa. Pospite ih obilno morskom solju i prekrijte sa svih strana. Ostavite ih 24 sata, da upiju so. Spremne filee očistite od soli. Pomešajte dva dela...
Meze od krompiraMeze od krompira
21. maj
Stavljamo krompir u šerpu da se kuva sa 1 supenom kaškom soli. Kad se skuva, oljuštimo ga i izgnječimo viljuškom. Začinimo solju po ukusu. U njih dodajemo sveže mleko. Namažemo dno i ivice pleha srednje veličine, i pospemo...
Pohovani karfiol za mezePohovani karfiol za meze
18. avgust
Karfiol se opere i iskida na ružice. Ako više volite da karfiol bude hrskaviji, nemojte ga kuvati unapred, već ga direktno pohujte ili ga zalijte vrelom vodom na minutu. Proizvodi za pohovanje se pasiraju pasatorom....
Katino meze na sačuKatino meze na saču
27. jul
Isecite svinjetinu na kockice. U dubokom tiganju zagrejte ulje na umerenoj temperaturi na šporetu i prodinstajte meso sa malo vode. Posle 10-ak minuta, kada promeni boju, u meso dodajte luk, prethodno očišćen i isečen...
Meze od jagnjeće glaveMeze od jagnjeće glave
15. nov.
Očistite jagnjeću glavu i kuvajte je u ekspres loncu dok se potpuno ne skuva. Ohladite i očistite meso od kostiju sa glave. Uklonite jezik i oljuštite ga. Isecite jezik na male komade. Meso stavite u odgovarajući...
Katino meze u đuvečariKatino meze u đuvečari
06. jun
Svinjsko meso se očisti, ako ima žila i iseče se na zalogaje. U dubokoj šerpi se zagreva masnoća, stavljaju se zalogaji i kuva se dok ne pobeli uz povremeno mešanje. Dodaju se pečurke očišćene od panjića, isečene na...
Jagnjeće iznutrice za mezeJagnjeće iznutrice za meze
09. sep.
Očistite jagnjeđe iznutrice. Iznutrice /bez džigerice/ stavite u duboku posudu i zalijte vodom. Kuvajte na laganoj vatri dok se potpuno ne skuvaju. Na isti način skuvajte džigericu u posebnoj posudi. Tokom kuvanja...
Slana torta za mezeSlana torta za meze
02. nov.
Na krupno rende izrendajte prethodno skuvan i ohlađen krompir. Začinite ih uljem, solju i iseckanim mladim lukom. Pomešajt emajonez sa kiselim mlekom. Pripremite kalup sa pokretnim prstenom i prečnikom od 24 cm. Stavite...
Pileća srca za mezePileća srca za meze
25. okt.
U šerpu sipajte vodu, dodajte očišćena pileća srca, bujon, so i čubar. Ostavite da se kuva na srednjoj vatri. U voku ili dubokom tiganju stavite maslac da se istopi na jakoj vatri. Dodajte luk i paradajz, a kada sve...