Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Pretraga sajta

Mladi LukMladi Luk
25. sep.
Gajenje mladog luka Mladi luk se može gajiti kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. Obično se mladi luk gaji na površinama gde se posle njega sadi rani paradajz, patlidžan, kupus i paprike....
Gratinirana piletina i mladi lukGratinirana piletina i mladi luk
30. mart
Na maslacu propržiti kockice piletine, dodati slaninu i mladi luk, nakon minut dva džigericu i sremuš. Kada džigerica promeni boju, posoliti, pobiberiti i skloniti sa vatre....
Tikvice i mladi luk preliveni jajimaTikvice i mladi luk preliveni jajima
26. mart
Isečemo tikvice na četvrtine, posolimo ih i propržimo sa maslinovim uljem u namazanom teflonskom tiganju. 2-3 minuta ksnije, kad tikvice omekšaju dodajemo iseckan luk. Umutimo jaja sa mlekom i sirom, rendanim. Dodajemo...
Mladi luk sa pečurkama i bulguromMladi luk sa pečurkama i bulgurom
22. april
Mladi luk sa pečurkama i bulgurom je ukusno posno jelo pogodno za Uskršnji post....
LukLuk
08. jun
Biljka mladog luka je veoma stabilna na hladnoći. Luk može da se proizvodi sađenjem semena ili presađivanjem biljaka mladog luka. Pri sađenju semena luka koriste se od 2 do f funte po jutru....
Karamelizovan lukKaramelizovan luk
29. maj
Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte. Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Pohovani lukPohovani luk
16. mart
Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje. Umutimo...
Bugarski lukBugarski luk
05. maj
Bugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i ima...
Beli lukBeli luk
19. januar
Beli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav. Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
Kiseli marinirani lukKiseli marinirani luk
16. januar
Oljuštite luk. U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
Marinirani crveni lukMarinirani crveni luk
02. maj
Isecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus. Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode. Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
Luk punjen parmezanomLuk punjen parmezanom
04. april
Luk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje. Dobijenom smesom napunite glavice...
Luk punjen mocarelomLuk punjen mocarelom
23. mart
Oljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu. Mocarelu isecite na lente, široke...
Punjeni posni lukPunjeni posni luk
24. mart
Oljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj. Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
Luk punjen mesomLuk punjen mesom
13. mart
Odsecite gornji deo glavice luka i pažljivo sklonite deo unutrašnjosti. Dinstajte luk malo u posoljenoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Isecite na sitno izdubljeni deo i dodajte ulje. Dodajte mleveno meso i slaninu...
Pečeni celi lukPečeni celi luk
13. januar
Ogulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta. Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
Karamelizovani crveni lukKaramelizovani crveni luk
01. januar
Luk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice. U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk. Dodaju se so i majčina dušica. Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
Prženi beli lukPrženi beli luk
12. mart
Uzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne. Nakon toga uzmite mali tiganj...
Hrskavi prženi lukHrskavi prženi luk
19. dec.
U posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove. Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
Pečeni beli lukPečeni beli luk
24. april
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
Ukiseljeni beli lukUkiseljeni beli luk
12. avgust
Odaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom....
Rastreseni mladi krompirRastreseni mladi krompir
02. jun
Nakon dvadesetak minuta ukusan kuvani krompir se proverava da li je omekšao, dodaje se so po ukusu, malo maslaca i mladi beli luk isečen na sitno. Poklapa se ponovo i kuva se još pet minuta....
Mladi kačkavalj đubekMladi kačkavalj đubek
11. jul
Mladi kačkavalj đubek karakteriše žuta boja i visok kvalitet....
Mladi krompir soteMladi krompir sote
03. feb.
Izvađen mladi krompir sote se dok je još topao pomeša sa zaprženim belim lukom, usitnjenom mirođijom i solju po ukusu i dobro se promeša....