Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Mladi LukGajenje mladog luka
Mladi luk se može gajiti kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom. Obično se mladi luk gaji na površinama gde se posle njega sadi rani paradajz, patlidžan, kupus i paprike....
25. sep.
Gratinirana piletina i mladi lukNa maslacu propržiti kockice piletine, dodati slaninu i mladi luk, nakon minut dva džigericu i sremuš.
Kada džigerica promeni boju, posoliti, pobiberiti i skloniti sa vatre....
30. mart
Tikvice i mladi luk preliveni jajimaIsečemo tikvice na četvrtine, posolimo ih i propržimo sa maslinovim uljem u namazanom teflonskom tiganju. 2-3 minuta ksnije, kad tikvice omekšaju dodajemo iseckan luk.
Umutimo jaja sa mlekom i sirom, rendanim. Dodajemo...
26. mart
Mladi luk sa pečurkama i bulguromMladi luk sa pečurkama i bulgurom je ukusno posno jelo pogodno za Uskršnji post....
22. april
LukBiljka mladog luka je veoma stabilna na hladnoći. Luk može da se proizvodi sađenjem semena ili presađivanjem biljaka mladog luka. Pri sađenju semena luka koriste se od 2 do f funte po jutru....
08. jun
Karamelizovan lukIsecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece.
Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju.
Dodajte šećer i mešajte.
Čim počne da se karamelizuje, dodajte balsamiko, malo tople vode...
29. maj
Pečeni lukOljuštite luk.
Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje.
Pecite na 200 stepeni sat vremena....
24. mart
Pohovani lukLuk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve.
Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje.
Umutimo...
16. mart
Bugarski lukBugarski luk (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) je jedan od osnovnih sastojaka tradicionalnog bugarskog začina - šarena so. Bugarski luk je zeljasta biljka, koja pripada porodici ljiljana i ima...
05. maj
Beli lukBeli luk je član porodice Ljiljana, rođak luka i praziluka, koji su takođe omiljeni u kuhinji, izuzetno aromatičan i zdrav.
Beli luk se sastoji od glavice koja se zove lukovica, koja se sastoji od pojedinačnih čenova....
19. januar
Kiseli marinirani lukOljuštite luk.
U šerpu sipajte litar sirćeta, 300 ml vode, ubacite nekoliko zrna bibera i lovorove listove. Stavite tečnost da provri. Dodajte luk i blanširajte 3-4 minuta. Izvadite ga iz marinade rešetkastom kašikom....
16. januar
Marinirani crveni lukIsecite crveni luk na četvrtine. Stavite u cediljku iznad posude i prelijte vrelom vodom da odstranite oštar ukus.
Za marinadu zagrejte balsamiko sirće i oko 150 ml vode.
Dodajte zrna bibera, lovorov list, anis, šećer...
02. maj
Luk punjen parmezanomLuk oljuštite i izdubite unutrašnjost. Ono sto ste izvadili sitno iseckajte i dodajte sitno iseckan peršun i šunku, sir, biber, so, krišku hleba, koju ste prethodno potopili, i jaje.
Dobijenom smesom napunite glavice...
04. april
Luk punjen mocarelomOljuštite luk, operite i isecite na široke kolutove. Izvadite prvi i treći kolut, a posle drugi i četvrti. Treba da se grupišu u jedno da ima mesta za kačkavalj koji ćemo staviti u sredinu.
Mocarelu isecite na lente, široke...
23. mart
Punjeni posni lukOljuštimo luk i operemo. Pravimo po jedan vertikalni prorez na svakoj glavici i vadimo sve slojeve, ostavljamo jedan ceo spoljašnji sloj.
Unutrašnji sloj luka sitno iseckamo, zajedno sa paprikom i šargarepom. Najbolje...
24. mart
Luk punjen mesomOdsecite gornji deo glavice luka i pažljivo sklonite deo unutrašnjosti. Dinstajte luk malo u posoljenoj vodi, ocedite i ostavite sa strane.
Isecite na sitno izdubljeni deo i dodajte ulje. Dodajte mleveno meso i slaninu...
13. mart
Pečeni celi lukOgulite luk i skuvajte ih u ključaloj vodi otprilike 10 minuta.
Namažite tepsiju za pečenje i poređajte luk jedan do drugog, začinite solju i crnim biberom, nakon čega obilno pokrijte iseckanim peršunom ukoliko koristite...
13. januar
Karamelizovani crveni lukLuk se iseče na polumesece i rukama se deli na trakice.
U tiganj sa nelepljivim dnom se stavlja ulje da se zagreje, nakon toga se stavlja i luk.
Dodaju se so i majčina dušica.
Proprži se na otprilike 2-3 minute,...
01. januar
Prženi beli lukUzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj...
12. mart
Hrskavi prženi lukU posudi pomešajte vodu, brašno, jaje, so i prašak za pecivo. Dobro promešajte. Isecite luk i podelite ga na krugove.
Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna...
19. dec.
Pečeni beli lukGlavica belog luka se podeli na čenove.
Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana.
Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
24. april
Ukiseljeni beli lukOdaberite mlade oformljene glavice belog luka i očistite ih od spoljašnjih ljuski. Ako su velike, podelite ih. Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom....
12. avgust
Rastreseni mladi krompirNakon dvadesetak minuta ukusan kuvani krompir se proverava da li je omekšao, dodaje se so po ukusu, malo maslaca i mladi beli luk isečen na sitno.
Poklapa se ponovo i kuva se još pet minuta....
02. jun
Mladi krompir soteIzvađen mladi krompir sote se dok je još topao pomeša sa zaprženim belim lukom, usitnjenom mirođijom i solju po ukusu i dobro se promeša....
03. feb.